Početna Najave Danas počinje 9. Cinema City

Danas počinje 9. Cinema City

-

Deveto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Cinema City ove godine održava se od 25. lipnja do 2. srpnja u novosadskom Limanskom parku te Kineskoj četvrti. Večeras, prvog dana festivala, posjetitelje uz zanimljive filmske naslove očekuje i nastup hrvatske grupe Jinx.

Cinema City i ovog ljeta donosi brojne filmove – njih preko šezdeset – u pet različitih programskih cjelina. Nacionalna klasa sadrži filmove domaćih debitantskih autora, Fresh Danube Films okreće se mladim regionalnim autorima, svjetske debitantske hitove gledatelji će moći pogledati u selekciji 360°, glazbene filmove u Planet Rocku, dok Up to 10.000 Bucks programski ogranak sadržava najkreativnija niskobudžetna ostvarenja iz cijelog svijeta.

Dokumentarni dio programa ravnopravno je raspoređen po svim festivalskim sekcijama. U Nacionalnoj klasi mjesto je ostavljeno za njemačko-srpsko-hrvatsku koprodukciju “Četiri pasoša” (Mihajlo Jevtić, 2016.) koja u animirano-dokumentarnoj formi govori o emigraciji, identitetu i nedavnoj jugoslavenskoj povijesti kroz osobnu perspektivu samog redatelja.

Isti programski slot zauzima i “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića o masovnim grobnicama u Srbiji u koje su 1999. godine pod okriljem noći zakopavana tijela ubijenih Albanaca s Kosova, a sve kako bi se prikrili tamošnji zločini. Film je u izvrsnoj recenziji za Dokumentarni.net popratio naš Nikola Đoković.

Također vrijedi spomenuti i zakazanu projekciju filma “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, čija radnja približava stvarnost moto-akrobatkinje Brankice.

Na prve i druge filmove autora dunavske regije fokusira se program Fresh Danube Films, a jedan od njegovih highlighta definitivno se odnosi na film “Europe, She Loves” (2016) Švicarca Jana Gassmanna. Osvrt na priču o četiri europsko-geografski disperzirana para također smo čitali na Dokumentarnom, i to od strane Petra Protića.

Najavu zaključujemo glazbenim dijelom priče, Planet Rockom, s nekoliko itekako zanimljivih doku-naslova poput “Janis: Little Girl Blue” (2015) Amy Berg i “Sonite” (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015.), a tu je i hrvatski dokumentarac “Pola stoljeća diska” (Kad-tad, 2015.) Zvonimira Rumboldta.

Opširnije o programu i događanjima 9. Cinema Cityja provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.