PočetnaNajaveDanas počinje 9. Cinema City

Danas počinje 9. Cinema City

-

Deveto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Cinema City ove godine održava se od 25. lipnja do 2. srpnja u novosadskom Limanskom parku te Kineskoj četvrti. Večeras, prvog dana festivala, posjetitelje uz zanimljive filmske naslove očekuje i nastup hrvatske grupe Jinx.

Cinema City i ovog ljeta donosi brojne filmove – njih preko šezdeset – u pet različitih programskih cjelina. Nacionalna klasa sadrži filmove domaćih debitantskih autora, Fresh Danube Films okreće se mladim regionalnim autorima, svjetske debitantske hitove gledatelji će moći pogledati u selekciji 360°, glazbene filmove u Planet Rocku, dok Up to 10.000 Bucks programski ogranak sadržava najkreativnija niskobudžetna ostvarenja iz cijelog svijeta.

Dokumentarni dio programa ravnopravno je raspoređen po svim festivalskim sekcijama. U Nacionalnoj klasi mjesto je ostavljeno za njemačko-srpsko-hrvatsku koprodukciju “Četiri pasoša” (Mihajlo Jevtić, 2016.) koja u animirano-dokumentarnoj formi govori o emigraciji, identitetu i nedavnoj jugoslavenskoj povijesti kroz osobnu perspektivu samog redatelja.

Isti programski slot zauzima i “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića o masovnim grobnicama u Srbiji u koje su 1999. godine pod okriljem noći zakopavana tijela ubijenih Albanaca s Kosova, a sve kako bi se prikrili tamošnji zločini. Film je u izvrsnoj recenziji za Dokumentarni.net popratio naš Nikola Đoković.

Također vrijedi spomenuti i zakazanu projekciju filma “Zid smrt, i tako to” (2016) redatelja Mladena Kovačevića u koprodukciji srpskog Horoptera i hrvatskog Restarta, čija radnja približava stvarnost moto-akrobatkinje Brankice.

Na prve i druge filmove autora dunavske regije fokusira se program Fresh Danube Films, a jedan od njegovih highlighta definitivno se odnosi na film “Europe, She Loves” (2016) Švicarca Jana Gassmanna. Osvrt na priču o četiri europsko-geografski disperzirana para također smo čitali na Dokumentarnom, i to od strane Petra Protića.

Najavu zaključujemo glazbenim dijelom priče, Planet Rockom, s nekoliko itekako zanimljivih doku-naslova poput “Janis: Little Girl Blue” (2015) Amy Berg i “Sonite” (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015.), a tu je i hrvatski dokumentarac “Pola stoljeća diska” (Kad-tad, 2015.) Zvonimira Rumboldta.

Opširnije o programu i događanjima 9. Cinema Cityja provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije