Početna Recenzije "Europe, She Loves" - Skrivene suze Evrope

“Europe, She Loves” – Skrivene suze Evrope

-

Jedna mađarska narodna izreka stara desetak godina kaže: “Evropska unija, nama koji nismo u njoj, je kao vagina – spolja izgleda lepo, ali je unutra, kažu, još lepše”.

Dokumentarni film “Europe, She Loves” (2016) švajcarskog reditelja Jana Gassmanna prikazan je u programu Panorama Dokumente ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala. Filmu je to bila svetska premijera, a Gassmannu je ovo treći (“Chrigu”, 2007.; “Karma Shadub”, 2013.) autorski dokumentarac u kojem je po intimnosti i realnosti stvorio jedinstvenu dramu s jasnom i ne baš optimističkom porukom, predstavljenu dramaturgijom, bolje reći koreografijom igranog filma.

“Europe, She Loves” zalazi u dokufikcijske žanrovske vode, ispreplićući četiri priče o isto toliko ljubavnih parova koji nastoje da započnu, održe i očuvaju zajednički život po evropskim standardima. Zajedničko im je da pripadaju srednjoj klasi, ljudima koji obrazovanje i stručnost katkad zanemare ili ne shvate ozbiljno, pa im poslovi i novci izmiču, a takvih je mnogo, zapravo – sve više.

Europe, She Loves

U Sevilji Juan i Karo tragaju za čudesima mladalačke ljubavi, lišenoj planova i obaveza, sasvim izolovanoj od strašne realnosti dugovanja i odgovornosti. Siobhan i Terry, nakon apstinencije od heroinske zavisnosti, tragaju za uobičajenim stilom života u hladnom i kišovitom Dublinu, dok u njima i oko njih svira muzika. Go-go plesačica Veronika i njen novi momak Harri pokušavaju da skrpe pristojnu porodicu u gradu na krajnjem severu Evrope, u Talinu. Veronikinom sinu iz prethodnog braka pak treba vremena da prihvati Harrija kao novog člana porodice, dok se za to vreme, u Solunu, Penny sprema da prihvati posao u Italiji i ostavi svog dugogodišnjeg ljubavnika Nika, na milost i nemilost klupskim žurkama i lakim drogama. Svima njima zajednička je tek huda društvena margina i međusobna ljubav; tiha ali čvrsta, stabilna i neskrivena…

Gassmann svoje protagoniste uz prisustvo nevidljive filmske ekipe prati u četiri paralelne priče, uravnotežene kako emocijama, tako i tehničkim karakteristikama prikaza. Narativna nit je lako uhvatljiva, jer parovi otvoreno, bez okolišanja i zagonetki pričaju o svemu što ih tišti, dok kamera stabilno i istrajno prati svaki, čak i onaj intimni, oralno ili misionarski intimni trenutak u ljubavnoj vezi (direktoru fotografije Ramonu Gigeru valja čestitati na obavljenom poslu).

Europe, She Loves

Dakle, fokus je na seksu, drogi i brojanju novca, a tek iz pozadine stiže razmatranje planova, sračunavanje s mogućnostima i sučeljavanje sa suštom realnošću (evropskog) ostatka sveta. Merna jedinica tog raspona je ogromna, jer pred parove se postavlja razdor, golema jama iskopana od želja i stvarnih mogućnosti. Pa ipak, grandiozna vrednost ovog filma ogleda se u iskrenoj ljubavi prema bližnjem, uprkos svakodnevnim dramama i nametnutoj misiji sa ekrana koja promuklim glasom vrišti – Evropa (ili ja)! A Evropa jeste samo nedosanjana ljubavnica, sladostrasnica iz mašte, sazidana u suprotnom vezniku. Ili ljubav ili Evropa. Treća stvarnost za naše protagoniste jednostavno – ne postoji.

No, kakva je zapravo Evropa – da li je zanosna plavuša ili vitka brineta, da li je odmah vlažna, da li voli da bude gore ili dole, spreda ili od pozadi, na brzaka… Kako? Koliko? Da li je preglasna u orgazmu? Ili samo tiho šapće na uho – volim te, volim… dok pod njom tinja žar strasti a obrgljena telesa obavija plavičast i gust dim. Radno vreme je produženo, kredit odbijen, platna kartica presečena na pola, sve pelene su usrane, zgužvana kesa leti na vetru, prevoz kasni, ali to nije agonija, već sasvim normalan feedback uzvraćene ljubavi…

Europe, She Loves

Tu se, pred takvim nekakvim lavirintom ogoljenog realizma (kakvog nema u filmu, ali se nama pričinio), granica između dokumentarnog i igranog raspada, baš na tom tananom mestu, između izolovanog pojedinca i čitave društvene zajednice otvorenog srca. Upravo u takvim iskušenjima svojih aktera, Gassmann granicu izoštrava, precizira je kroz simboliku golemih noćnih reklamnih plakata, čiji nepomični ljudski manekeni ukrašavaju autobuska stajališta.

“Moj film je o nama samima, tempiranim bombama, zaboravljenim i bez sigurne budućnosti, ali i film sa puno ljubavi među ljudima”, rekao je reditelj za službenu stranicu svojeg najnovijeg dokumentarnog ostvarenja. I to je istina. Puno je truda, vremena i kilometara potrošila ekipa filma posvećenog mladima, na raznim krajevima ovog starog i zanosnog Kontinenta. Opisali su krug od juga Španije, preko severa Grčke, ka Estoniji na severoistoku i na severozapad u Irsku, po sobama, terasama i kafanama; pratili mlade parove u svakodnevnim kruženjima / navikama, sigurno se vraćajući suživotu u intimi, po labavim barikadama – usred ljubomore, nezaposlenosti, borbe sa zavisnošću i neizdrživog pritiska okoline – nečega što će jednog lepog dana postati porodica. I to je ljubav. I to je Evropa…

"Europe, She Loves"

O FILMU:

Režija: Jan Gassmann
Godina proizvodnje: 2016.
Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.