PočetnaNajaveKratke slike: Filmovi o povijesti političkih konflikata

Kratke slike: Filmovi o povijesti političkih konflikata

|

Naslovna fotografija: Kadar iz filma “Pismo neposlušnom pilotu”

U četvrtak, 28. travnja, Kratke slike prikazuju dva mirna ali moćna filma u kojima se stapaju privatni životi i suvremene geopolitike. Nježno-prodorni spojevi autobiografije i povijesti političkih konflikata. Program u zagrebačkom MM centru počinje u 19.30 sati. Filmovi imaju titlove na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Film “Tiskane stvari” / “Printed Matter” izraelskog umjetničkog dvojca Sirah Foighel Brutmann Eitan Efrat raspliće vizualnu kroniku izraelsko-palestinskog sukoba kroz poznate prizore građanskog otpora, oružanog nasilja, pogrebnih žalosti i političkih govora.

Središnji su motiv filma stare fotografije koje je otac Sirah Foighel Brutmann snimio tijekom dva desetljeća bavljenja novinskom fotografijom. Glasom u offu, redateljičina majka, supruga i negdašnja novinarka, prisjeća se i insajderski komentira ovu izuzetnu kolekciju u kojoj je politička povijest stopljena s politikama intimnog života, koje su također zabilježene na fotografijama.

U filmu “Pismo neposlušnom pilotu” / “Letter to a Refusing Pilot” (2013) libanonski redatelj, Akram Zaatari, rekonstruira legendu iz djetinjstva koja je kružila njegovim rodnim gradom Sidonom o izraelskom vojnom pilotu koji je za vrijeme izraelske invazije na južni Libanon odbio bombardirati školu, koju je utemeljio njegov otac.

Slušajući tijekom godina mnoge verzije iste priče i brojne interpretacije motiva koji su naveli neprijateljskog pilota da odbije izvršiti dano mu naređenje i bombu umjesto na školu ispusti u more, Zaatari se pita da li se događaj uistinu desio te što leži u srcu sukoba između osobne etike i odbijanja naređenja, osobne razine događaja i njegove službene, medijske reprezentacije.

Intimna i politička povijest ispreplele su se barem dvostruko u ovom suptilnom spoju politike, osobne arhive, zračnih snimki, kompjuterske animacije, magnetofona i popularne šansone. S “Pismom neposlušnom pilotu” redatelj je predstavljao Libanon na 55. Venecijanskom bijenalu.

Spomenuti filmovi prikazuju se u okviru programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećene suvremenom eksperimentalnom filmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".