PočetnaNajaveKratke slike: Filmovi o povijesti političkih konflikata

Kratke slike: Filmovi o povijesti političkih konflikata

-

Naslovna fotografija: Kadar iz filma “Pismo neposlušnom pilotu”

U četvrtak, 28. travnja, Kratke slike prikazuju dva mirna ali moćna filma u kojima se stapaju privatni životi i suvremene geopolitike. Nježno-prodorni spojevi autobiografije i povijesti političkih konflikata. Program u zagrebačkom MM centru počinje u 19.30 sati. Filmovi imaju titlove na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Film “Tiskane stvari” / “Printed Matter” izraelskog umjetničkog dvojca Sirah Foighel Brutmann Eitan Efrat raspliće vizualnu kroniku izraelsko-palestinskog sukoba kroz poznate prizore građanskog otpora, oružanog nasilja, pogrebnih žalosti i političkih govora.

Središnji su motiv filma stare fotografije koje je otac Sirah Foighel Brutmann snimio tijekom dva desetljeća bavljenja novinskom fotografijom. Glasom u offu, redateljičina majka, supruga i negdašnja novinarka, prisjeća se i insajderski komentira ovu izuzetnu kolekciju u kojoj je politička povijest stopljena s politikama intimnog života, koje su također zabilježene na fotografijama.

U filmu “Pismo neposlušnom pilotu” / “Letter to a Refusing Pilot” (2013) libanonski redatelj, Akram Zaatari, rekonstruira legendu iz djetinjstva koja je kružila njegovim rodnim gradom Sidonom o izraelskom vojnom pilotu koji je za vrijeme izraelske invazije na južni Libanon odbio bombardirati školu, koju je utemeljio njegov otac.

Slušajući tijekom godina mnoge verzije iste priče i brojne interpretacije motiva koji su naveli neprijateljskog pilota da odbije izvršiti dano mu naređenje i bombu umjesto na školu ispusti u more, Zaatari se pita da li se događaj uistinu desio te što leži u srcu sukoba između osobne etike i odbijanja naređenja, osobne razine događaja i njegove službene, medijske reprezentacije.

Intimna i politička povijest ispreplele su se barem dvostruko u ovom suptilnom spoju politike, osobne arhive, zračnih snimki, kompjuterske animacije, magnetofona i popularne šansone. S “Pismom neposlušnom pilotu” redatelj je predstavljao Libanon na 55. Venecijanskom bijenalu.

Spomenuti filmovi prikazuju se u okviru programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećene suvremenom eksperimentalnom filmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije