Revija kratkih filmova Kratki na brzinu (Zagreb, 10. – 11.5; Sv. Ivan Zelina, 12. – 15.5.) već treću godinu okuplja filmske amatere, profesionalce i entuzijaste u Sv. Ivanu Zelini s ciljem edukacije, druženja te upoznavanja javnosti s bogatom ponudom domaće kratkofilmske produkcije.

Kratki na brzinu svake godine obogaćuju svoj program pa tako i ovogodišnja Revija donosi niz noviteta u vidu radionica i aktivnosti koje će ispuniti očekivanja svih malih i velikih kreativaca. Osim glavnog natjecateljskog programa kratkih filmova u trajanju do 20 minuta, koji će se održati u novoobnovljenom kinu Zelina, između projekcija moći će se pogledati i kratki talijanskih filmovi.

Za noćne ptice osmišljeni su Late Night Film Talks – kasnovečernja neformalna druženja i idealna uvertira za partyje koji će se održavati svake večeri trajanja Revije. Razgovori će se odvijati u opuštenoj i duhovitoj atmosferi, a u njima će sudjelovati Rade Šerbedžija, kao i druga renomirana glumačka imena poput Tihane Lazović koja je ovogodišnja predsjednica žirija.

Jedan od važnijih popratnih programa Kratkih je Škola kratkog filma namijenjena djeci i mladima od 10 do 16 godina. Program je potpuno besplatan, a polaznici će za vrijeme trajanja Škole filma od 7.–14. svibnja 2016. proći kroz sve korake izrade kratkometražnog filmskog ostvarenja – te ih naposljetku i snimiti.

“Ova godina donosi nam najviše do sada. Filmski program nikada nije bio bogatiji; 55 kratkih filmova smo odabrali za glavni natjecateljski program, plus jedan koji ulazi izravno – a to je naš pobjednik prošlogodišnjeg Croatian Short Pitcha.

“Tu je i niz popratnih programa u kojima će svaki filmski entuzijast pronaći nešto za sebe. Iznimno nas veseli sve veći odaziv talentiranih kreativaca koji svojim napretkom i uspjehom pokazuju da smo stvorili kvalitetno mjesto edukacije i kreativnog razvoja”, izjavio je umjetnički direktor Kratkih na brzinu, Toma Zidić.

Potpuni novitet ovogodišnjeg festivala je Casting Workshop – radionica koja će uz mentorstvo dviju casting menadžerica s dugogodišnjim iskustvom, Martine Subašić (Casting.hr) i Suzane Zubčić (Val produkcija), podučavati vještinama koje će svim prijavljenim glumcima i glumicama pomoći da sljedeći put zablistaju na audiciji.

Svi prijavljeni imat će priliku upoznati se s filmskim profesionalcima, gostima Kratkog na brzinu u jednosatnom organiziranom 1na1 druženju. Cilj je razvijanje networkinga između što većeg broja profesionalaca, glumaca, scenarista, redatelja, producenata i casting managera, odnosno  svih uključenih u proces stvaranja filmova.

Za sve kreativce čiji su projekti u fazi scenarija, osmišljen je Croatian Short Pitch, program razvoja projekata i scenarija čiji će finalisti pred žirijem unutar pet minuta predstavljati svoje radove, a pobjednik će dobiti novčanu nagradu za daljnji razvoj projekta te besplatni najam opreme za snimanje filma.

Ako niste u mogućnosti posjetiti Zelinu, možete sudjelovati u popratnim programima Revije koji će se održati u Zagrebu, 10. i 11. svibnja, gdje ćete imati priliku pogledati izbor kratkih filmova Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Jihlava, kao i kratke studentske filmove s renomirane australske filmske škole AFTRS Sydney.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here