PočetnaNajave4. Kratki na brzinu: Organizatori najavljuju najraskošnije izdanje u povijesti

4. Kratki na brzinu: Organizatori najavljuju najraskošnije izdanje u povijesti

-

Četvrto izdanje Revije hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu održat će se u Zagrebu i Svetom Ivanu Zelini od 6. do 11. lipnja ove godine. Osim filmskog programa, Kratki na brzinu zamišljeni su i kao poligon za mlade filmaše kako bi predstavili svoje uratke. Tako je za ovogodišnji natjecateljski dio programa pristiglo gotovo 150 filmova te desetak scenarija u konkurenciji za Croatian Short Pitch.

Kako bi pratili potrebe i razvoj festivala, organizatori su se ove godine odlučili posjetiteljima ponuditi i festivalsko kampiranje u Svetom Ivanu Zelini, a u kojem će moći boraviti tijekom ovogodišnjih Kratkih. U Svetom Ivanu Zelini održat će se i tradicionalni Late Night Film Talks, kada svi imaju priliku zaviriti iza kamere kroz neformalne razgovore o filmu s poznatim osobama iz filmske branše. Ovogodišnji sugovornici bit će Hrvoje Hribar, redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a te Ognjen Sviličić, redatelj i scenarist.

“Bez dvojbe, ovo je najveći, najraskošniji i najzabavniji program pripremljen do sada. Naš je razvoj organski. Kroz četiri godine eksperimentiranja, igranja i zabave trudimo se proizvesti nešto što je naš prepoznatljiv raspored i sistem. To ćemo našoj publici priuštiti i ovog puta, na do sada neviđenoj razini. Jedva čekamo da pukne 6. lipnja i da se Zelinom i Zagrebom prošeće totalna ludnica kreativnosti i umjetnosti”, izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor festivala.

Od programa festivala važno je spomenuti Ciklus kratkih dokumentarnih filmova – Doxanje koje će se održati u zagrebačkom Dokukinu KIC, gdje će se predstaviti filmovi koji dolaze s pozornica renomiranih svjetskih dokumentarnih festivala. Osim Doxanja, sve će biti i u znaku Švicarske budući da je ovogodišnji partner Međunarodni festival dokumentarnog filma u Nyonu – Visions du Réel. Predstavit će se tako četiri kratkometražna dokumentarna filma sa spomenutog festivala, a među kojima je i posljednji film prerano preminulog švicarskog filmaša Léonarda Kohlija, “E.B.C. 5300m” (2016). Nakon projekcije održat će se razgovor s uvaženim gostima iz Švicarske, ali i Hrvatske.

Događaj zatim seli u Sveti Ivan Zelinu gdje će osim središnjeg programa festival vrviti i okolnim događanjima: očekuju nas kazališna predstava ”Struktura zaborava”, brojni performansi te radionice domaćih i stranih umjetnika.

Organizatori posebno ističu natjecateljski program domaćeg kratkometražnog filma, Croatian Short Pitch, koji će trajati sve do nedjelje, 11. lipnja. Predsjednica žirija bit će direktorica Innsbruck Film Campusa, Evelin Stark, koja će s umjetnicama Martinom Meštrović i Sarom Renar odlučivati o pobjednicima.

Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu festival je posvećen kratkoj filmskoj formi u svim njezinim rodovima i žanrovima. Održava se četvrtim godinu zaredom u Svetom Ivanu Zelini, a od prošle godine i u Zagrebu, točnije njegov prvi dio. Od 2018., na svoju petu obiljetnicu, revija bi trebala postati međunarodni festival kratkometražnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije