PočetnaVijestiU Booksi najavljeni 4. Kratki na brzinu

U Booksi najavljeni 4. Kratki na brzinu

-

Zagrebački književni klub Booksa ugostio je prekjučer (18.5.) predstavnike medija i ljubitelje filma kojima je predstavljena 4. Revija hrvatskih kratkih filmova – Kratki na brzinu. Ista će već tradicionalno započeti u Zagrebu 6. svibnja, a potom se nastaviti u Svetom Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja.

Program Revije približili su koordinatorica odnosa s javnošću Dora Biroš, koordinatorica festivala Ana Marija Marinov, programski direktor Zorko Sirotić te umjetnički direktor Toma Zidić koji je s ponosom najavio najraskošniji i najveći program pripremljen do sada. Predstavljene su i dvije članice žirija ovogodišnje Revije: animatorica Martina Meštrović te mlada kantautorica i glazbenica Sara Renar. Predsjednica žirija bit će direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark, koja će zajedno s Meštrović i Renar odlučivati o pobjednicima.

U zagrebačkom Dokukinu KIC će se 6. lipnja predstaviti i ovogodišnji partner, švicarski Međunarodni festival dokumentarnog filma u Nyonu Visions du Réel. Nakon projekcije bit će moguće razgovarati s uvaženim gostima iz Švicarske, a kao posebni gost festivala najavljen je producent i redatelj Nenad Puhovski, ujedno i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

U Svetom Ivanu Zelini revijski program počinje 7. lipnja kazališnom predstavom “Struktura zaborava” koja je kao eksperiment na granici proširenog kina nastala u produkciji festivala Sedam dana stvaranja. Natjecateljski program 8. lipnja otvara kratkometražni animirani film redateljice Eve Cvijanović, “Ježeva kuća” (2017), u kojemu je glas posudio Rade Šerbedžija, dok je autor glazbe Darko Rundek.

Premda je ovogodišnja selekcija filmova bila vrlo izazovna, ujedno je potvrdila razvoj i kvalitetu hrvatskog kratkog filma. U glavnom natjecateljskom programu odabrana su 53 kratkometražna filma i pet finalista Croatian Short Pitcha.

“Ovogodišnja selekcija nam je bila uvjerljivo najzahtjevnija i najteža, ali time i najslađa. Dugo smo čekali ovakvo branje filmova i projekata. Kada kažemo da smo sretni i ponosni na hrvatski kratki film u ovome trenutku, tada to stvarno nije kuriozitet već to mislimo zahvaljujući kolektivnoj energiji hrvatske kratkometražne scene u svojoj cijelosti”, izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor revije Kratki na brzinu.

Kroz retrospektivu studentskih filmova gledatelji će imati priliku zaviriti i u genijalni um jednog od najznačajnijih živućih europskih redatelja i najvećeg švedskog uz Ingmara BergmanaRoya Anderssona. Nakon Roya Anderssona, u Galeriji Sv. Ivan Zelina na rasporedu je “Late Night Film Talks”, gdje će sugovornici biti redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, odnosno redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.