PočetnaVijestiU Booksi najavljeni 4. Kratki na brzinu

U Booksi najavljeni 4. Kratki na brzinu

-

Zagrebački književni klub Booksa ugostio je prekjučer (18.5.) predstavnike medija i ljubitelje filma kojima je predstavljena 4. Revija hrvatskih kratkih filmova – Kratki na brzinu. Ista će već tradicionalno započeti u Zagrebu 6. svibnja, a potom se nastaviti u Svetom Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja.

Program Revije približili su koordinatorica odnosa s javnošću Dora Biroš, koordinatorica festivala Ana Marija Marinov, programski direktor Zorko Sirotić te umjetnički direktor Toma Zidić koji je s ponosom najavio najraskošniji i najveći program pripremljen do sada. Predstavljene su i dvije članice žirija ovogodišnje Revije: animatorica Martina Meštrović te mlada kantautorica i glazbenica Sara Renar. Predsjednica žirija bit će direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark, koja će zajedno s Meštrović i Renar odlučivati o pobjednicima.

U zagrebačkom Dokukinu KIC će se 6. lipnja predstaviti i ovogodišnji partner, švicarski Međunarodni festival dokumentarnog filma u Nyonu Visions du Réel. Nakon projekcije bit će moguće razgovarati s uvaženim gostima iz Švicarske, a kao posebni gost festivala najavljen je producent i redatelj Nenad Puhovski, ujedno i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

U Svetom Ivanu Zelini revijski program počinje 7. lipnja kazališnom predstavom “Struktura zaborava” koja je kao eksperiment na granici proširenog kina nastala u produkciji festivala Sedam dana stvaranja. Natjecateljski program 8. lipnja otvara kratkometražni animirani film redateljice Eve Cvijanović, “Ježeva kuća” (2017), u kojemu je glas posudio Rade Šerbedžija, dok je autor glazbe Darko Rundek.

Premda je ovogodišnja selekcija filmova bila vrlo izazovna, ujedno je potvrdila razvoj i kvalitetu hrvatskog kratkog filma. U glavnom natjecateljskom programu odabrana su 53 kratkometražna filma i pet finalista Croatian Short Pitcha.

“Ovogodišnja selekcija nam je bila uvjerljivo najzahtjevnija i najteža, ali time i najslađa. Dugo smo čekali ovakvo branje filmova i projekata. Kada kažemo da smo sretni i ponosni na hrvatski kratki film u ovome trenutku, tada to stvarno nije kuriozitet već to mislimo zahvaljujući kolektivnoj energiji hrvatske kratkometražne scene u svojoj cijelosti”, izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor revije Kratki na brzinu.

Kroz retrospektivu studentskih filmova gledatelji će imati priliku zaviriti i u genijalni um jednog od najznačajnijih živućih europskih redatelja i najvećeg švedskog uz Ingmara BergmanaRoya Anderssona. Nakon Roya Anderssona, u Galeriji Sv. Ivan Zelina na rasporedu je “Late Night Film Talks”, gdje će sugovornici biti redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, odnosno redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije