PočetnaNajaveZapočinje drugo izdanje KineDoka

Započinje drugo izdanje KineDoka

-

Večeras, 17. travnja, s početkom u 19 sati, u Galeriji Greta (Ilica 92) održat će se zagrebačka kino-premijera filma “Drifter” (2014), uz gostovanje mađarskog redatelja Gábora Hörchera s kojom započinje drugi po redu KineDok.

Nagrađen na IDFA-i u Amsterdamu za Najbolji debitantski film te Posebnim priznanjem na festivalu u Jihlavi, film “Beskućnik” prikazuje crticu iz života buntovnog tinejdžera Riscija koji pod svaku cijenu želi sudjelovati na lokalnom reliju, unatoč protivljenju obitelji i škole te činjenici da nema ni auto, a ni vozačku dozvolu.

Tri dana kasnije, u srijedu, 20. travnja, s početkom u 21 sat u Judinom Drvu u Splitu, sprema se i se projekcija filma “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) uz gostovanje i razgovor s autoricom filma Evom Kraljević. Oba filma su, podsjetimo, doživjela premijere na 11. ZagrebDoxu – “Beskućnik” hrvatsku, a “Lijepo” onu svjetsku.

Redateljica Eva Kraljević deset je godina kamerom pratila svoj odnos sa sestrom Mijom. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. U tom pokušaju nastaje portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.

Film je osvojio srca publike i kritike na brojnim filmskim festivalima, a između ostalih nagrađen je na ZagrebDoxu, Sarajevo Film Festivalu te bjelovarskom DOKUartu.

Ulaz na obje projekcije je besplatan za sve posjetitelje, a nakon filma uslijedit će razgovor s autorima, uz sudjelovanje publike.

Projekcijama spomenutih filmova službeno se otvara druga godina međunarodnog projekta KineDok koji kreativne i autorske dokumentarce vadi iz klasičnih kino-dvorana i dovodi pred ljubitelje filma.

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od dvadeset lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Zabok, Vukovar, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge.

KineDok predstavlja trinaest dugometražnih i dva kratkometražna dokumentarca iz sedam zemalja Europe

Prošle godine pokrenuto je pilot-izdanje KineDoka, jedinstvenog međunarodnog projekta koji donosi projekcije autorskih dokumentarnih filmova, uz razgovore s autorima i raznim stručnjacima o filmu, kao i druga zanimljiva popratna zbivanja.

Na devetnaest različitih lokacija diljem Hrvatske održano je preko 120 projekcija autorskih dokumentaraca pred više od 1500 posjetitelja. Filmovi su se gledali u kafićima, na trgovima, u galerijama i muzejima, a katkad i u noćnim klubovima – ali uvijek pred vjernom publikom i zaljubljenicima u dokumentarce.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Razred”

KineDok, kojeg u Hrvatskoj organizira zagrebački Restart, ove godine predstavit će novih petnaest europskih dokumentaraca na dvadeset alternativnih lokacija diljem zemlje. Tako će u Hrvatskoj ljubitelji autorskih i kreativnih dokumentaraca imati priliku posjetiti oko 150 projekcija te dobiti uvid u noviju hrvatsku i europsku dokumentarnu produkciju.

Prošlogodišnjim zemljama članicama projekta (Češka, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska i Mađarska), sa svojim filmovima pridružuju se Norveška i Poljska.

Uz IDF (Prag, Češka) kao glavnog koordinatora programa, projekt će podržavati i One World Romania Association (Bukurešt, Rumunjska), Eclipse Film (Budimpešta, Mađarska), Filmtopia (Bratislava, Slovačka), Bergen IFF (Bergen, Norveška), Krakow Film Fundation (Krakov, Poljska) te naš Restart.

Hrvatsku dokumentarnu scenu na KineDoku predstavljat će dva filma: najbolji film prema izboru publike prošlogodišnjeg ZagrebDoxa te Liburnia Film Festivala,Lijepo mi je s tobom, znaš” redateljice Eve Kraljević te film “Razred” (Nukleus film, 2015.) redateljice Vesne Ćudić koja je za isti film osvojila Nagradu za režiju te Nagradu publike za najbolji  film na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

Češka će na KineDoku biti zastupljena s dva ostvarenja. Uspješan dokumentarni film Jana Foukala “Amerika” (2015), premijerno prikazan na filmskom festivalu u Karlovim Varima, bavi se skitnjom – potragom za slobodom u šumi, pod vedrim nebom, kraj logorske vatre i uz prebiranje po gitari.

Tu je i višegodišnji opservacijski dokumentarac Jiříja Stejskala, “Moj dom” / “My Home” / “Jáma” (2014), film o energičnoj Nataši koja živi u kućici usred golemog novog stambenog naselja u središtu Kijeva.

Nataša živi s dvoje partnera, četvero djece te nekoliko svinja i koza, a kao glava obitelji daje sve od sebe kako bi svoju ruševnu kućicu zaštitila od investitora i svoju obitelj od opasnosti koje im prijete – od Jehovinih svjedoka do teorija zavjere.

Uz već spomenutog “Beskućnika” – drugi mađarski dokumentarac “Song Brothers” / “Engedem, hadd menjen” (2015) Balásza Lévaija, prožet je živom glazbom: priča je to o pjesmi koja je pripomogla liječenju pjevača najpoznatijeg mađarskog sastava, ovisnog o drogi. Verzija ove pjesme u izvedbi folk benda privukla je više od 15 milijuna pogleda na YouTubeu te učvrstila vjeru i ljubav prema glazbi nekolicine amaterskih glazbenika, koji za život zarađuju svirajući po vjenčanjima.

Za svjetski uspjeh suvremene rumunjske kinematografije nisu zaslužni samo igrani filmovi, što najbolje pokazuje dokumentarac Alexandera Nanaua, “Toto i njegove sestre” / “Toto and His Sisters” / “Toto şi surorile lui” (2014), koji je osvojio brojne nagrade, primjerice na festivalima u Leipzigu, Varšavi, Firenci, Londonu, New Yorku te Jihlavi, gdje je došao do nagrade Silver Eye.

Desetogodišnji Toto živi u oronulom stanu s dvije starije sestre, dok im majka služi zatvorsku kaznu za prodavanje droge. Kako to izgleda kad se djeca sama brinu o sebi i drugima? Što se dogodi kada si međusobno pomažu više no što bi im to mogli roditelji?

Drugi rumunjski film, “Zlatni robot” / “Golden Robot” / “Robotelul de aur” (2015), u režiji Constantina Mocanua i Mihaija Dragolee, priča je o Steluti 32-godišnjoj boksačici odrasloj u dječjim domovima i na ulici, nakon čega će osvajati europske i svjetske naslove.

Slovački dio KineDoka rezerviran je za dva doku-kratkiša i jedan dugometražni uradak. “Majke i kćeri” / “Mothers and Daughters” / “Matky a dcery” (2015) i “Novi svijet” / “New World” /Nový svet” (2015), u režiji Ivane Hucíkove i Tereze Michalove, studentica na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, koji se bave osjetljivom temom suživota četiri naraštaja žena te životom usamljene, psihički nestabilne žene u ruševnoj kući.

KineDok će prikazati i najhvaljeniji prošlogodišnji slovački dokumentarni film, “Tako blizu, tako daleko” / “So Far, So Near” / “Tak daleko, tak blízko” (2014). Iskusni redatelj Jaroslav Vojtek vodi publiku u ne tako drugačiji svijet autističnih osoba i istražuje njihov odnos s roditeljima, izbjegavajući jeftinu sentimentalnost.

Dvije nove KineDokove zemlje partnerice u 2016. bit će Norveška i Poljska. Publici će se predstaviti poetični norveški dokumentarac “Obitelj je zauvijek” / “Siblings are Forever” / “Søsken til evig tid” (2013) Frodea Fimlanda o spokojnom suživotu Magnara i Oddny, brata i sestre u sedamdesetima koji brinu o obiteljskom gospodarstvu, gdje su pokvareni kasetofon i kutija beskorisnih vrpci najnaprednija tehnologija.

Drugi norveški film, “Medvjeđi otok” / “Bear Island” / “Bjørnøya” (2014), režirali su Inge Wegge i Edda Grjotheim. Priča je to o trojici braće i njihovom drugom adrenalinskom pothvatu (prvi je opisan u festivalskom hitu Inge Wegge, “North of the Sun” / “Nordfor sola”; 2012.), posjetu jednom od najhladnijih otoka u regiji, na kojem žive samo polarni medvjedi.

Radnja poljskog dokumentarnog filma “Domino efekt” / “The Domino Effects” / “Domino Effect” (2014) smještena je u Abhaziju, nekadašnje rusko ljetovalište koje je u međuvremenu poharao rat za neovisnost.

Film crnog humora s Crnog mora, u režiji Piotra Rosolowskog i Elwire Niewiere, osvojio je nekoliko nagrada na brojnim festivalima, a govori o abhaškom ministru sporta Rafaelu, koji pokušava organizirati svjetsko prvenstvo u dominu kako bi poboljšao vidljivost svoje zemlje.

Istodobno se očajnički trudi spasiti vezu s histeričnom ruskom opernom pjevačicom Natašom koja, protivno svojim očekivanjima, nažalost nije pronašla smisao života u Abhaziji.

Drugi poljski film u selekciji, “6 stupnjeva” / “Six Degrees” (2014), autora Bartosza Dombrowskog, nadahnulo je šest stupnjeva razdvojenosti, teorija socijalnog psihologa Stanleyja Milgrama koja tvrdi da se sve ljude na svijetu može međusobno povezati preko šest zajedničkih poznanika. Redatelj ispituje tu teoriju u filmu ceste, proučavajući odnos varšavske punk rokerice Martyne i meksičkog poljoprivrednika Antonija.

Posljednji u ovogodišnjoj KineDokovoj selekciji dokumentarnih filmova je “Moj otac bankar”“My Father the Banker” / “Mans tevs bankieris” (2015) latvijske redateljice Ieve Ozoline. Autorica opisuje svoju potragu za ocem koji se nakon raspada Sovjetskog Saveza brzo obogatio, a još brže nestao. Danas, osamnaest godina poslije, Interpol ga je pronašao u umobolnici u Malaji.

Za više informacija te popis lokacija i raspored projekcija, posjetite Kinedokovu službenu stranicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.