PočetnaOsvrti4. AJB DOC, dan drugi: Dokumentarizam i mobiteli

4. AJB DOC, dan drugi: Dokumentarizam i mobiteli

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Da nije najavljeno, manje bi pažljivom gledatelju promaknula činjenica da su filmovi iz ovogodišnje selekcije “Smart Doc” 4. AJB DOC-a snimljeni mobitelom. Prošla je pandemijska godina iskorištena za istraživanje novih mogućnosti, samim time i idejnog razvoja potencijalnog dokumentarca. Ideja je u svojoj srži jednostavna, možemo li uređajem koji posjedujemo svi, snimiti materijal vrijedan prikazivanja na platnu.

Utoliko se višestrukom autoreferencijalnošću i činjenicom da udvaja temu i pred vlastite protagoniste postavlja isti zadatak – snimiti film najdostupnijim mogućim sredstvima, izdvaja film “From Dermantsi to Paris” bugarske redateljice Paraskevi Karageorgu. Ne zaboravimo niti hanekovski orijentiran intimistički portret “On je moj drug” Hane Sokolović iz Bosne i Hercegovine. Aktivističkim angažmanom obiluje pak dokumentarac “Biram život” Zejneb Musić, još jedan od uspjelih filmova stvorenih u pandemijskim uvjetima. Problem ovisnosti, o kojem se kako film naglašava, gotovo i ne priča, sagledan je iz perspektive liječenih ovisnika. Oni su smisao pronašli baš u radu s ovisnicima. Posljednji film programa imamo prilike gledati sutra, “Do slobode”, još jednog bh. autora Jasenka Pašića.

A kad su u pitanju lokalne teme i filmovi posvećeni zajednici, odnosno bosanskoherecegoačkom društvu, u programu “AJB Prikazuje” prikazan je prvi film u produkciji Al Jazeere Balkans, “Pisar novih stećaka” (2021) bh. redatelja Dragana Stanimirovića i Almira Berkovca. Iako u osnovi karakterističan televizijski dokumentarac, kojem je informacija primarnija od vizualizacije, filmični protagonist iznosi priču bosanskog srednjovjekovlja u simboličnim relacijama prema suvremenosti. Danas je na programu “AJB Prikazuje” film “Posljednja krava u selu” (2021) Kenana Kulenovića, koji prezentira teme specifične za društvo unutar kojeg se Festival odvija, zaključimo, i kome se prvenstveno obraća.

Natjecateljski program pak i dalje ostaje na bosanskom tlu filmom, doduše talijanskog redatelja, Francesca Montagnera. Dokumentarac “Brotherhood” / “Čiary” (2021), uprizorujući problematiku religijske indoktrinacije, istovremeno suptilno otkriva njene uzroke u sistemskoj ignoranciji i ekonomski izazvanoj marginalizaciji. Na istom tragu političku represiju otkriva film “Only the Devil Lives Without Hope” / “Endast djävulen lever utan hopp” (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena, prikazujući nam manje poznatu stranu uzbekistanske političke svakodnevice. Ipak, opušteniji ton donosi “Roger Federer: The Reunion” (2021) švicarskog dvojca Flavio GerberAlun Meyerhans, film o teniskom velikanu iz naslova. Jučerašnji dan zaključili smo zapaženim “Colectivom / “Collective” (2019) Alexandera Nanaua dokumentarnim prikazom, iz igranih filmova već poznate boljke rumunjskog društva – zdravstvenog sistema. Čini se da su igrani i dokumentarni rod zaista svodivi na jedno.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.