PočetnaOsvrti4. AJB DOC, dan drugi: Dokumentarizam i mobiteli

4. AJB DOC, dan drugi: Dokumentarizam i mobiteli

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Da nije najavljeno, manje bi pažljivom gledatelju promaknula činjenica da su filmovi iz ovogodišnje selekcije “Smart Doc” 4. AJB DOC-a snimljeni mobitelom. Prošla je pandemijska godina iskorištena za istraživanje novih mogućnosti, samim time i idejnog razvoja potencijalnog dokumentarca. Ideja je u svojoj srži jednostavna, možemo li uređajem koji posjedujemo svi, snimiti materijal vrijedan prikazivanja na platnu.

Utoliko se višestrukom autoreferencijalnošću i činjenicom da udvaja temu i pred vlastite protagoniste postavlja isti zadatak – snimiti film najdostupnijim mogućim sredstvima, izdvaja film “From Dermantsi to Paris” bugarske redateljice Paraskevi Karageorgu. Ne zaboravimo niti hanekovski orijentiran intimistički portret “On je moj drug” Hane Sokolović iz Bosne i Hercegovine. Aktivističkim angažmanom obiluje pak dokumentarac “Biram život” Zejneb Musić, još jedan od uspjelih filmova stvorenih u pandemijskim uvjetima. Problem ovisnosti, o kojem se kako film naglašava, gotovo i ne priča, sagledan je iz perspektive liječenih ovisnika. Oni su smisao pronašli baš u radu s ovisnicima. Posljednji film programa imamo prilike gledati sutra, “Do slobode”, još jednog bh. autora Jasenka Pašića.

A kad su u pitanju lokalne teme i filmovi posvećeni zajednici, odnosno bosanskoherecegoačkom društvu, u programu “AJB Prikazuje” prikazan je prvi film u produkciji Al Jazeere Balkans, “Pisar novih stećaka” (2021) bh. redatelja Dragana Stanimirovića i Almira Berkovca. Iako u osnovi karakterističan televizijski dokumentarac, kojem je informacija primarnija od vizualizacije, filmični protagonist iznosi priču bosanskog srednjovjekovlja u simboličnim relacijama prema suvremenosti. Danas je na programu “AJB Prikazuje” film “Posljednja krava u selu” (2021) Kenana Kulenovića, koji prezentira teme specifične za društvo unutar kojeg se Festival odvija, zaključimo, i kome se prvenstveno obraća.

Natjecateljski program pak i dalje ostaje na bosanskom tlu filmom, doduše talijanskog redatelja, Francesca Montagnera. Dokumentarac “Brotherhood” / “Čiary” (2021), uprizorujući problematiku religijske indoktrinacije, istovremeno suptilno otkriva njene uzroke u sistemskoj ignoranciji i ekonomski izazvanoj marginalizaciji. Na istom tragu političku represiju otkriva film “Only the Devil Lives Without Hope” / “Endast djävulen lever utan hopp” (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena, prikazujući nam manje poznatu stranu uzbekistanske političke svakodnevice. Ipak, opušteniji ton donosi “Roger Federer: The Reunion” (2021) švicarskog dvojca Flavio GerberAlun Meyerhans, film o teniskom velikanu iz naslova. Jučerašnji dan zaključili smo zapaženim “Colectivom / “Collective” (2019) Alexandera Nanaua dokumentarnim prikazom, iz igranih filmova već poznate boljke rumunjskog društva – zdravstvenog sistema. Čini se da su igrani i dokumentarni rod zaista svodivi na jedno.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.