PočetnaNajave"Povratak u Homs", Manski i Heroji u MM centru

“Povratak u Homs”, Manski i Heroji u MM centru

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Camera/Woman”

Ima li u današnjem društvu kapitalizma i racionalnih odluka o korisnosti mjesta za heroje, u rasponu od ratnih heroja do malih pacijenata, od internacionalno gonjenih zviždača do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju?

Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na mi i oni s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

Dokukino KIC u suradnji s Galerijom 90-60-90 donosi teme i likove s kojima naša publika može korelirati, oni koji nas same mogu potaknuti da učinimo nešto – nesvakidašnje, zaista hrabro i zaista važno.

U sklopu programa Heroji, sutra u 19 sati u zagrebačkom MM centru pogledajte film “Camera/Woman” (2012) marokanske redateljice Karime Zoubir koji donosi zanimljivu problematiku snimateljica na vjenčanjima u konzervativnom dijelu Maroka.

Osim što je veliki tabu da žena uopće ima posao, protagonistica filma Khadija uz svoju je stigmu zaposlene žene i na veliku sramotu vlastite obitelji, također i rastavljena. Filmu “Camera/Woman” prethodit će kratki film “The Eternal Light” / “Vechny ogon” (2014) ruskog dokumentarista Vitalija Manskog o obilježavanju sjećanja na oslobođenje Kijeva od nacističke okupacije 1943. godine.

Od 21 sat na rasporedu je dokumentarac iz Ukrajine, točnije sela Panasivka čiji su stanovnici potpuno ostali odsječeni od grada nakon što je vlada ukinula javni prijevoz. Konji i kočije te poneki auto ili bicikl, jedini su način transporta ogorčenih i zaboravljenih seljana u filmu “Cornered” / “U kutku” Dmitra Tiažlova iz 2012. godine.

Posljednji herojski film nakon kojeg druženje prelazi u &TD je “Povratak u Homs” / “The Return to Homs” (2013) Sirijca Talala Derkija. Tamošnji grad Homs Assadova je vojska pretvorila u ruševine, a njegove građane Baseta i Ossamu iz mirnih prosvjednika pretvorila u žestoke pobunjenike.

Filmovi programa Heroji neće imati hrvatske titlove a ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.