Početna Najave "Povratak u Homs", Manski i Heroji u MM centru

“Povratak u Homs”, Manski i Heroji u MM centru

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Camera/Woman”

Ima li u današnjem društvu kapitalizma i racionalnih odluka o korisnosti mjesta za heroje, u rasponu od ratnih heroja do malih pacijenata, od internacionalno gonjenih zviždača do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju?

Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na mi i oni s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

Dokukino KIC u suradnji s Galerijom 90-60-90 donosi teme i likove s kojima naša publika može korelirati, oni koji nas same mogu potaknuti da učinimo nešto – nesvakidašnje, zaista hrabro i zaista važno.

U sklopu programa Heroji, sutra u 19 sati u zagrebačkom MM centru pogledajte film “Camera/Woman” (2012) marokanske redateljice Karime Zoubir koji donosi zanimljivu problematiku snimateljica na vjenčanjima u konzervativnom dijelu Maroka.

Osim što je veliki tabu da žena uopće ima posao, protagonistica filma Khadija uz svoju je stigmu zaposlene žene i na veliku sramotu vlastite obitelji, također i rastavljena. Filmu “Camera/Woman” prethodit će kratki film “The Eternal Light” / “Vechny ogon” (2014) ruskog dokumentarista Vitalija Manskog o obilježavanju sjećanja na oslobođenje Kijeva od nacističke okupacije 1943. godine.

Od 21 sat na rasporedu je dokumentarac iz Ukrajine, točnije sela Panasivka čiji su stanovnici potpuno ostali odsječeni od grada nakon što je vlada ukinula javni prijevoz. Konji i kočije te poneki auto ili bicikl, jedini su način transporta ogorčenih i zaboravljenih seljana u filmu “Cornered” / “U kutku” Dmitra Tiažlova iz 2012. godine.

Posljednji herojski film nakon kojeg druženje prelazi u &TD je “Povratak u Homs” / “The Return to Homs” (2013) Sirijca Talala Derkija. Tamošnji grad Homs Assadova je vojska pretvorila u ruševine, a njegove građane Baseta i Ossamu iz mirnih prosvjednika pretvorila u žestoke pobunjenike.

Filmovi programa Heroji neće imati hrvatske titlove a ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.