PočetnaNajave"Povratak u Homs", Manski i Heroji u MM centru

“Povratak u Homs”, Manski i Heroji u MM centru

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Camera/Woman”

Ima li u današnjem društvu kapitalizma i racionalnih odluka o korisnosti mjesta za heroje, u rasponu od ratnih heroja do malih pacijenata, od internacionalno gonjenih zviždača do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju?

Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na mi i oni s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

Dokukino KIC u suradnji s Galerijom 90-60-90 donosi teme i likove s kojima naša publika može korelirati, oni koji nas same mogu potaknuti da učinimo nešto – nesvakidašnje, zaista hrabro i zaista važno.

U sklopu programa Heroji, sutra u 19 sati u zagrebačkom MM centru pogledajte film “Camera/Woman” (2012) marokanske redateljice Karime Zoubir koji donosi zanimljivu problematiku snimateljica na vjenčanjima u konzervativnom dijelu Maroka.

Osim što je veliki tabu da žena uopće ima posao, protagonistica filma Khadija uz svoju je stigmu zaposlene žene i na veliku sramotu vlastite obitelji, također i rastavljena. Filmu “Camera/Woman” prethodit će kratki film “The Eternal Light” / “Vechny ogon” (2014) ruskog dokumentarista Vitalija Manskog o obilježavanju sjećanja na oslobođenje Kijeva od nacističke okupacije 1943. godine.

Od 21 sat na rasporedu je dokumentarac iz Ukrajine, točnije sela Panasivka čiji su stanovnici potpuno ostali odsječeni od grada nakon što je vlada ukinula javni prijevoz. Konji i kočije te poneki auto ili bicikl, jedini su način transporta ogorčenih i zaboravljenih seljana u filmu “Cornered” / “U kutku” Dmitra Tiažlova iz 2012. godine.

Posljednji herojski film nakon kojeg druženje prelazi u &TD je “Povratak u Homs” / “The Return to Homs” (2013) Sirijca Talala Derkija. Tamošnji grad Homs Assadova je vojska pretvorila u ruševine, a njegove građane Baseta i Ossamu iz mirnih prosvjednika pretvorila u žestoke pobunjenike.

Filmovi programa Heroji neće imati hrvatske titlove a ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije