Početna Recenzije "Povratak u Homs" - Rat nikada nije bio osobniji

[ZAGREBDOX 2014] “Povratak u Homs” – Rat nikada nije bio osobniji

-

Kako ide ona stara pretpotopna? “Iskustvo iz prve ruke je – najbolje iskustvo”? Ili tako nekako, uglavnom… Slična izreka vjerojatno vrijedi i za gledanje dokumentarnih filmova. I dok sveinternetne recenzije, najave i traileri nepobitno sluše svojoj svrsi, tek će vas iskustvo gledanja filmova iz prve ruke na jedini ispravni način uroniti u najdražu nam celuloidnu umjetnost.

Iskustvo gledanja dokumentarca “Povratak u Homs” / “The Return to Homs” (2013) redatelja Talala Derkija definitivno spada u maloprije spomenutu kategoriju. Debitantsko ostvarenje sirijskog filmaša tragično je zavirivanje u utrobu sirijskog građanskog rata, koje kroz prikaz života mladića Basseta i Ossame pokušava dati kakav-takav smisao tamošnjem ratnom kaosu.

Derkijev film možemo razdijeliti u dva međusobno povezana fabularna odjeljka: u prvom sirijski redatelj u svojem cinema verite dokumentarcu gledatelje uvodi u kontekstualnu pozadinu tamošnjeg sukoba, dok u drugom – uz drastično smanjenje međusobnih dijaloga vlastitih subjekata – bilježi mučne, bezizlazne i neuljepšavajuće ratne užase u opkoljenom Homsu.

I upravo je taj drugi – neposredniji i neopraštajući – dio, u kojem Derki (dokumentarac je sniman tri godine) dokumentira prijelaz iz revolucionarnog otpora prema punokvrnom ratnom sukobu s vojnim snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, zapravo glavna žila kukavica “Povratka u Homs”.

Premalo je vremena za sve što bismo napisali o jučerašnjoj poniznoj dokumentarnoj procesiji u Centru Kaptol. Tragikomični dolazak UN-ovaca u vukovarski Homs, pucanje iz snajpera kraj ormara s uredno posloženom odjećom, apatično-psihotični delirij razgovori o uništavanju protivničkih tenkova, poetično-bolna naracija redatelja Talala Derkija, gotovo opipljivo mučeničko beznađe…

Mlada je to sirijska revolucija, u kojoj glavne vojničko-prosvjedničke snage čine mladci u iznimno ranim dvadesetim godinama svog tek propupalog života. Derkijeva drhtava (ali uvijek i u najškakljivijim događajima prisutna) i ne uvijek savršeno poravnana kamera samo doprinosi autentičnosti i saživljenosti s viđenim materijalom, koji – upozoravamo – nije predviđen za osjetljivije želuce. No ratovi i inače posjeduju sličan stereotipni sastojak…

Sirijski redatelj našao se u epicentru tsunamijevske revolucionarne energije s jedne te realnosti svakodnevne oružane borbe slabo opremljenih protuvladinih boraca s druge strane, koji ne mogu računati na redoviti priljev sredstava i vojne opreme izvan opkoljenih Homsovih zidina.

“Ne mogu se više vratiti prijašnjem životu”, odlučno govori jedan od revolucionarnih vođa i nekadašnja najveća golmanska nada svoje zemlje, 19-godišnji Basset.

Bassetov dječački osmjeh je zarazan, volja za konačnom pobjedom još i veća. No, sirijska stvarnost – u kojoj je do današnjeg dana poginulo preko 100 tisuća ljudi – u jednom trenutku pokucat će i na Bassetova vrata. Iako dokumentiran kao periferni trenutak slabosti, Derkijeva intimna minuta s nekadašnjim golmanom definitivno spada u emotivne vrhunce “Povratka u Homs”.

Premalo je vremena za sve što bismo napisali o jučerašnjoj poniznoj dokumentarnoj procesiji u Centru Kaptol. Tragikomični dolazak UN-ovaca u vukovarski Homs, pucanje iz snajpera kraj ormara s uredno posloženom odjećom, apatično-psihotični delirij razgovori o uništavanju protivničkih tenkova, poetično-bolna naracija redatelja Talala Derkija, gotovo opipljivo mučeničko beznađe…

Sve su to izrezane dokumentarne crtice zbog kojih biste ovaj sirijski dokumentarni dragulj već ove sekunde trebali podcrtati u svojoj nefikcijskoj bilježnici.

Uglavnom, zašto vam ovo sve pišemo kad “Povratak u Homs” još uvijek stignete pogledati u petak, 28. veljače (22 sata) u Centru Kaptol. Požurite nabaviti svoju kartu…

"Povratak u Homs" / "The Return to Homs"

O FILMU:

Režija: Talal Derki
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Sirija / Njemačka
Trajanje: 87 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.