Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Kosmos"

Filmski program MM centra, Kratke slike, 2016. godinu započinju 14. siječnja dokumentarcem s elementima fikcije o romskoj obitelji kojoj prijeti deložacija iz skvotiranog jezuitskog samostana u Bruxellesu.

“Kosmos” (2015) belgijskog redatelja Rubena Desierea djelomično je inspiriran istoimenim romanom slavnog poljskog književnika Witolda Gombrowicza koji govori o preživljavanju i potrazi za smislom u kaotičnoj okolini. Film je na programu u 19.30 sati, a ulaz je besplatan.

Filmaš je radio sa stanovnicima i beskućnicima u bivšem briselskom jezuitskom samostanu Gesù, fokusirajući se na Roma Kevina Mroča i njegovu obitelj te zajedničku borbu s besperspektivnošću i neizvjesnom budućnosti u trenutku kada ostaju bez krova nad glavom.

Njihova sudbina slična je sudbinama ostalih obitelji koje žive u samostanu, a svakodnevica kroz smijeh i suze ocrtava život u kojemu se stvarnost, praznovjerje i mašta dodiruju na politički gorućem terenu.

Ovaj angažirani umjetnički film snimljen na romskom jeziku priča je, ne samo o identitetima koji su nepoželjni, već i o univerzalnim egzistencijalnim previranjima kroz poetske slike i esejistički pristup.

Redatelj Ruben Desiere studirao je film u Ghentu, a “Kosmos” je njegov diplomski rad, prikazivan na mnogim međunarodnim festivalima, dok u svojim radovima autor istražuje veze između ljudi i mjesta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here