PočetnaVijestiFilmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

Filmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

-

Direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić, izjavio je kako će u siječnju, nakon dužeg vremena, biti raspisan natječaj za manjinske koprodukcije, prenosi Blic Tanjugovo priopćenje.

“Pošto smo mi godinama unazad dobijali na svim natječajima u okruženju, a mi njima nismo dali ništa već pet godina, vrata su nam sada zatvorena. Da bismo otškrinuli ta vrata, želimo pokazati da smo ponovno u igri, tako da će prvi natječaj, koji će biti raspisan u 2016. godini, biti natječaj za manjinske koprodukcije”, izjavio je Jevtić.

Ovom odlukom trebali bi biti zadovoljni i hrvatski dokumentaristi koji će dobiti dodatno rješenje za zatvaranje vlastitih projektno-financijskih konstrukcija. Iako se FCS-ov budžet za ovu godinu popeo na pet milijuna eura, Jevtić – koji je najavio i skorašnju digitalizaciju srpskih kina – je napomenuo kako je to još uvijek tri puta manji iznos od onog koji našim filmašima osigurava Hrvatski audiovizualni centar.

Povećanje budžeta pokušat će se riješiti novim zakonom o audiovizualnoj djelatnosti prema kojem bi, primjerice, televizije s nacionalnom koncesijom godišnje izdvajale određeni postotak u blagajnu FCS-a. “Tako fukncioniraju sve zemlje u Europi”, rekao je Jevtić izrazivši optimizam oko realizacije konačnog cilja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije