PočetnaVijestiFilmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

Filmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

-

Direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić, izjavio je kako će u siječnju, nakon dužeg vremena, biti raspisan natječaj za manjinske koprodukcije, prenosi Blic Tanjugovo priopćenje.

“Pošto smo mi godinama unazad dobijali na svim natječajima u okruženju, a mi njima nismo dali ništa već pet godina, vrata su nam sada zatvorena. Da bismo otškrinuli ta vrata, želimo pokazati da smo ponovno u igri, tako da će prvi natječaj, koji će biti raspisan u 2016. godini, biti natječaj za manjinske koprodukcije”, izjavio je Jevtić.

Ovom odlukom trebali bi biti zadovoljni i hrvatski dokumentaristi koji će dobiti dodatno rješenje za zatvaranje vlastitih projektno-financijskih konstrukcija. Iako se FCS-ov budžet za ovu godinu popeo na pet milijuna eura, Jevtić – koji je najavio i skorašnju digitalizaciju srpskih kina – je napomenuo kako je to još uvijek tri puta manji iznos od onog koji našim filmašima osigurava Hrvatski audiovizualni centar.

Povećanje budžeta pokušat će se riješiti novim zakonom o audiovizualnoj djelatnosti prema kojem bi, primjerice, televizije s nacionalnom koncesijom godišnje izdvajale određeni postotak u blagajnu FCS-a. “Tako fukncioniraju sve zemlje u Europi”, rekao je Jevtić izrazivši optimizam oko realizacije konačnog cilja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.