PočetnaVijestiFilmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

Filmski centar Srbije okreće novu stranicu, dobre vijesti i za naše filmaše

|

Direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić, izjavio je kako će u siječnju, nakon dužeg vremena, biti raspisan natječaj za manjinske koprodukcije, prenosi Blic Tanjugovo priopćenje.

“Pošto smo mi godinama unazad dobijali na svim natječajima u okruženju, a mi njima nismo dali ništa već pet godina, vrata su nam sada zatvorena. Da bismo otškrinuli ta vrata, želimo pokazati da smo ponovno u igri, tako da će prvi natječaj, koji će biti raspisan u 2016. godini, biti natječaj za manjinske koprodukcije”, izjavio je Jevtić.

Ovom odlukom trebali bi biti zadovoljni i hrvatski dokumentaristi koji će dobiti dodatno rješenje za zatvaranje vlastitih projektno-financijskih konstrukcija. Iako se FCS-ov budžet za ovu godinu popeo na pet milijuna eura, Jevtić – koji je najavio i skorašnju digitalizaciju srpskih kina – je napomenuo kako je to još uvijek tri puta manji iznos od onog koji našim filmašima osigurava Hrvatski audiovizualni centar.

Povećanje budžeta pokušat će se riješiti novim zakonom o audiovizualnoj djelatnosti prema kojem bi, primjerice, televizije s nacionalnom koncesijom godišnje izdvajale određeni postotak u blagajnu FCS-a. “Tako fukncioniraju sve zemlje u Europi”, rekao je Jevtić izrazivši optimizam oko realizacije konačnog cilja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.