PočetnaNajave14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Talal Derki, Claude Lanzmann, uzlet srpskog dokumentarizma...

14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Talal Derki, Claude Lanzmann, uzlet srpskog dokumentarizma…

|

Neizostavni i važni dio ZagrebDoxa svake godine čini ZagrebDox Pro, program usavršavanja filmskih profesionalaca koji uključuje pitching forum, intenzivnu radionicu za dvanaest međunarodnih dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije. Na pitchingu se projekti predstavljaju međunarodnom panelu koji čine predstavnici filmskih festivala i fondova, TV postaja, distributeri i producenti. Uz dio programa namijenjen samo sudionicima radionice, ZagrebDox Pro donosi i niz majstorskih predavanja, studija slučaja, prezentacija i drugih događanja otvorenih za javnost.

Na jednodnevnom pitching forumu, središnjem dijelu programa ZagrebDox Pro, predstavit će se dvanaest dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz jedanaest zemalja. Mentori radionica su direktorica festivala DOK Leipzig Leena Pasanen te redatelj i producent Stefano Tealdi, ujedno moderator pitching foruma. Mentori sa sudionicima prolaze sve relevantne redateljske i produkcijske aspekte: razvijaju se sinopsisi i traileri, razrađuju budžeti i načini financiranja. Međunarodni panel koji će odlučivati o najboljim projektima čine: Trevor Birney (Five Point Films), Vladimir Brnardić (HTV), Manuela Buono (Slingshot Films), Carine Chichkowsky (Survivance), Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Elizabeth McIntyre (Sheffield Doc/Fest), Marko Njegić (HAVC), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Andraž Pöschl (RTV Slovenija), Daniel Rafaelić (HAVC), Oliver Sertić (Restart) i Harry Vaughn (Filmski festival Sundance). Oni odlučuju o projektima koji će biti nagrađeni Nagradom HBO Adria, koja uključuje diplomu i 2.000 eura za razvoj projekta, Nagradom ZagrebDox Pro Online Mentor, koja donosi jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, izvršnom producenticom dokumentarnog programa na HBO Europe, i Nagradom ZagrebDox Pro DCP, koja uključuje izradu DCP-a (Digital Cinema Package) za završeni film.

Talal Derki i Claude Lanzmann

Cijenjeni autori i redatelji Talal Derki i Claude Lanzmann održat će dva majstorska predavanja (masterclass). Talal Derki će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi filmove “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013) i O očevima i sinovima” / “Of Fathers and Sons” (2017), ali i o svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini. Za oba filma sirijski je redatelj osvojio glavnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji na Festivalu u Sundanceu. Njegov film “O očevima i sinovima” prikazuje se u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Eminentni francuski redatelj i producent dokumentarnih filmova Claude Lanzmann najpoznatiji je po devet i pol sati dugačkom filmu “Shoah” (1985). Autor je rodonačelnik primjene intervjua kao filmske tehnike, a u razgovoru s direktorom ZagrebDoxa Nenadom Puhovskim otkrit će sve o svojim velikim postignućima, strastima i svjetonazorima. Njegov najnoviji film “Napalm” (2017) prikazuje se u festivalskom programu Majstori doxa.

Tri case studyja

ZagrebDox Pro donosi i tri studije slučaja (case study). Poljska redateljica Anna Zamecka upoznat će publiku s procesom rada u ulozi redateljice, producentice i jedne od montažerki svog debitantskog filma “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016), a osvrnut će se i na etičku odgovornost pretvaranja tuđih života u slike. O autorskim dokumentarcima i načinima na koje se stvarnost može preoblikovati u koherentne priče za dokumentarni film govorit će danska redateljica Eva Mulvad. Njezin film Moderan muškarac” / “A Modern Man” (2017) premijerno je prikazan na CPH:DOX-u, a prikazat će se i u programu Biografski dox na ZagrebDoxu. Miha Čelar, slovenski redatelj i producent, predstavit će svoj transmedijski dokumentarni projekt iOtok”, jedan od prvih projekata takve vrste u regiji. Čelar će prenijeti svoje trogodišnje iskustvo u stvaranju projekta i iskustvo direktne komunikacije s ciljanom publikom za posljednju fazu projekta – cjelovečernji dokumentarni film.

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDox Pro-om, AVC će u partnerstvu sa Sonyjem predstaviti Sonyjevu najnoviju digitalnu kameru VENICE CineAlta Full-Frame 36x24mm 6K. Prezentaciju će voditi direktor fotografije i Sonyjev predavač Alex Sterian.

Uzlet srpskog dokumentarizma

Zainteresirana publika imat će priliku sudjelovati i u diskusiji pod nazivom “Uzlet srpskog dokumentarizma: suradnja, splet povoljnih okolnosti ili…?” s gostujućim panelistima iz Srbije: Ognjenom Glavonićem, Bobanom Jevtićem, Borisom Mitićem, Jovanom Nikolić, Milom Turajlić i Biljanom Tutorov. Srpska scena dokumentarnog filma u posljednje je tri godine doživjela procvat u autorskom i produkcijskom smislu. Napori koje ulažu dokumentaristi Srbije okupljeni oko Udruženja DokSrbija polučili su bolju suradnju s Filmskim centrom Srbije, ali i Radiotelevizijom Srbije, s kojom ostvaruju povoljnije uvjete za otkup domaćih dokumentarnih filmova. Otad su mnogi srpski filmovi dosegli značajne međunarodne uspjehe. Od “Dubine dva” (2016) Ognjena Glavonića, koji je nakon svjetske premijere na Berlinaleu 2016. godine nagrađen Velikim pečatom za najbolji film u regionalnij konkureciji na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, do nedavnog trijumfa filma Druga strana svega” (2017) Mile Turajlić na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA-i. U prestižnom programu Masters na IDFA-i našao se i film Borisa Mitića Slatko od Ništa” (2017), a film Biljane Tutorov Kada dođu svinje” (2017) nagrađen je EDN Talent Grantom na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Uz spomenute redatelje i producente na panelu će sudjelovati i direktor Filmskog Centra Srbije Boban Jevtić i predsjednica Udruženja DokSrbija u 2017. godini i producentica Jovana Nikolić. Panel će moderirati Robert Tomić Zuber.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.