PočetnaNajaveDokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Pravila igre”

Dokukino KIC u suradnji s Randez – vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj donosi doku-ciklus jedne od najsnažnijih zemalja europske filmske industrije – Francuske. Pet istaknutih naslova koji su trijumfirali na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance Film Festival, Berlinale, CPH:DOX i Sheffield Doc/Fest, obilježit će ovaj četverodnevni program koji počinje u četvrtak, 15. listopada u Preradovićevoj 5.

Francuski tjedan započinje besplatnom projekcijom (ostale ulaznice po 22 kune) filma “Spartacus i Cassandra” / “Spartacus & Cassandra” (2014), a na ovaj film o bratu i sestri romskog podrijetla koji se suočavaju s teškim životnim odlukama namijenjenim odraslima, osvrnut će se i sam redatelj Ioanis Nuguet u svojem case study predavanju koje slijedi nakon filma.

Ljubiteljima nogometa mogao bi se svidjeti atipični dokumentarac o francuskom virtuozu s loptom, Zinedinu Zidaneu, “Zidane: Portret 21. stoljeća” / “Zidane: A 21st Century Portrait” / “Zidane, un portrait du 21e siècle” (2006., Douglas Gordon i Philippe Parreno). Bez dijaloga, sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret legendarnog Zidanea tijekom hipnotizirajućih 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala.

“Ne ostavljaj me”

Simultanom projekcijom dokumentarne tragikomedije o dva muškarca u krizi srednjih godina – Flamanca Boba i Valonca Marcela – filmom “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013., Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden), nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a).

Dokuvizija je pokrenuta s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove, a “Ne ostavljaj me” će paralelno moći vidjeti gledatelji iz šest gradova bivše Jugoslavije. Projekcija u Dokukinu KIC počinje u srijedu, 14. listopada, u 20 sati.

U Dokukino dolazi i genijalno-apsurdni dragulj iz Afrike, “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Huberta Saupera, a još jedan nominirani oskarovski kandidat, “Pet uništenih kamera” / “Five Broken Cameras” (2011., Emad Burnat i Guy Davidi), donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci.

Posljednji u nizu filmova, “Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les règles du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard), prikazuje francusku tvrtku za ljudske resurse koja uglavnom mladim letargičnim i nekvalificiranim pojedincima, pokušava podignuti zaposlivi rejting i šansu za mogući pronalazak radnog mjesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.