Početna Najave Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Pravila igre”

Dokukino KIC u suradnji s Randez – vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj donosi doku-ciklus jedne od najsnažnijih zemalja europske filmske industrije – Francuske. Pet istaknutih naslova koji su trijumfirali na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance Film Festival, Berlinale, CPH:DOX i Sheffield Doc/Fest, obilježit će ovaj četverodnevni program koji počinje u četvrtak, 15. listopada u Preradovićevoj 5.

Francuski tjedan započinje besplatnom projekcijom (ostale ulaznice po 22 kune) filma “Spartacus i Cassandra” / “Spartacus & Cassandra” (2014), a na ovaj film o bratu i sestri romskog podrijetla koji se suočavaju s teškim životnim odlukama namijenjenim odraslima, osvrnut će se i sam redatelj Ioanis Nuguet u svojem case study predavanju koje slijedi nakon filma.

Ljubiteljima nogometa mogao bi se svidjeti atipični dokumentarac o francuskom virtuozu s loptom, Zinedinu Zidaneu, “Zidane: Portret 21. stoljeća” / “Zidane: A 21st Century Portrait” / “Zidane, un portrait du 21e siècle” (2006., Douglas Gordon i Philippe Parreno). Bez dijaloga, sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret legendarnog Zidanea tijekom hipnotizirajućih 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala.

“Ne ostavljaj me”

Simultanom projekcijom dokumentarne tragikomedije o dva muškarca u krizi srednjih godina – Flamanca Boba i Valonca Marcela – filmom “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013., Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden), nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a).

Dokuvizija je pokrenuta s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove, a “Ne ostavljaj me” će paralelno moći vidjeti gledatelji iz šest gradova bivše Jugoslavije. Projekcija u Dokukinu KIC počinje u srijedu, 14. listopada, u 20 sati.

U Dokukino dolazi i genijalno-apsurdni dragulj iz Afrike, “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Huberta Saupera, a još jedan nominirani oskarovski kandidat, “Pet uništenih kamera” / “Five Broken Cameras” (2011., Emad Burnat i Guy Davidi), donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci.

Posljednji u nizu filmova, “Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les règles du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard), prikazuje francusku tvrtku za ljudske resurse koja uglavnom mladim letargičnim i nekvalificiranim pojedincima, pokušava podignuti zaposlivi rejting i šansu za mogući pronalazak radnog mjesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.