PočetnaNajaveDokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Pravila igre”

Dokukino KIC u suradnji s Randez – vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj donosi doku-ciklus jedne od najsnažnijih zemalja europske filmske industrije – Francuske. Pet istaknutih naslova koji su trijumfirali na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance Film Festival, Berlinale, CPH:DOX i Sheffield Doc/Fest, obilježit će ovaj četverodnevni program koji počinje u četvrtak, 15. listopada u Preradovićevoj 5.

Francuski tjedan započinje besplatnom projekcijom (ostale ulaznice po 22 kune) filma “Spartacus i Cassandra” / “Spartacus & Cassandra” (2014), a na ovaj film o bratu i sestri romskog podrijetla koji se suočavaju s teškim životnim odlukama namijenjenim odraslima, osvrnut će se i sam redatelj Ioanis Nuguet u svojem case study predavanju koje slijedi nakon filma.

Ljubiteljima nogometa mogao bi se svidjeti atipični dokumentarac o francuskom virtuozu s loptom, Zinedinu Zidaneu, “Zidane: Portret 21. stoljeća” / “Zidane: A 21st Century Portrait” / “Zidane, un portrait du 21e siècle” (2006., Douglas Gordon i Philippe Parreno). Bez dijaloga, sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret legendarnog Zidanea tijekom hipnotizirajućih 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala.

“Ne ostavljaj me”

Simultanom projekcijom dokumentarne tragikomedije o dva muškarca u krizi srednjih godina – Flamanca Boba i Valonca Marcela – filmom “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013., Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden), nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a).

Dokuvizija je pokrenuta s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove, a “Ne ostavljaj me” će paralelno moći vidjeti gledatelji iz šest gradova bivše Jugoslavije. Projekcija u Dokukinu KIC počinje u srijedu, 14. listopada, u 20 sati.

U Dokukino dolazi i genijalno-apsurdni dragulj iz Afrike, “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Huberta Saupera, a još jedan nominirani oskarovski kandidat, “Pet uništenih kamera” / “Five Broken Cameras” (2011., Emad Burnat i Guy Davidi), donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci.

Posljednji u nizu filmova, “Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les règles du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard), prikazuje francusku tvrtku za ljudske resurse koja uglavnom mladim letargičnim i nekvalificiranim pojedincima, pokušava podignuti zaposlivi rejting i šansu za mogući pronalazak radnog mjesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".