Početna Najave Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

Dokukino KIC: Tjedan francuskih dokumentaraca i Dokuvizija

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Pravila igre”

Dokukino KIC u suradnji s Randez – vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj donosi doku-ciklus jedne od najsnažnijih zemalja europske filmske industrije – Francuske. Pet istaknutih naslova koji su trijumfirali na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance Film Festival, Berlinale, CPH:DOX i Sheffield Doc/Fest, obilježit će ovaj četverodnevni program koji počinje u četvrtak, 15. listopada u Preradovićevoj 5.

Francuski tjedan započinje besplatnom projekcijom (ostale ulaznice po 22 kune) filma “Spartacus i Cassandra” / “Spartacus & Cassandra” (2014), a na ovaj film o bratu i sestri romskog podrijetla koji se suočavaju s teškim životnim odlukama namijenjenim odraslima, osvrnut će se i sam redatelj Ioanis Nuguet u svojem case study predavanju koje slijedi nakon filma.

Ljubiteljima nogometa mogao bi se svidjeti atipični dokumentarac o francuskom virtuozu s loptom, Zinedinu Zidaneu, “Zidane: Portret 21. stoljeća” / “Zidane: A 21st Century Portrait” / “Zidane, un portrait du 21e siècle” (2006., Douglas Gordon i Philippe Parreno). Bez dijaloga, sedamnaest kamera donosi neuobičajen portret legendarnog Zidanea tijekom hipnotizirajućih 90 minuta utakmice Real Madrida protiv Villareala.

“Ne ostavljaj me”

Simultanom projekcijom dokumentarne tragikomedije o dva muškarca u krizi srednjih godina – Flamanca Boba i Valonca Marcela – filmom “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013., Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden), nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a).

Dokuvizija je pokrenuta s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno angažirane i kreativne dokumentarne filmove, a “Ne ostavljaj me” će paralelno moći vidjeti gledatelji iz šest gradova bivše Jugoslavije. Projekcija u Dokukinu KIC počinje u srijedu, 14. listopada, u 20 sati.

U Dokukino dolazi i genijalno-apsurdni dragulj iz Afrike, “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014) Huberta Saupera, a još jedan nominirani oskarovski kandidat, “Pet uništenih kamera” / “Five Broken Cameras” (2011., Emad Burnat i Guy Davidi), donosi kronike palestinskog farmera i njegovog nenasilnog otpora prema izraelskoj vojsci.

Posljednji u nizu filmova, “Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les règles du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard), prikazuje francusku tvrtku za ljudske resurse koja uglavnom mladim letargičnim i nekvalificiranim pojedincima, pokušava podignuti zaposlivi rejting i šansu za mogući pronalazak radnog mjesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.