PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

11. ZagrebDox: “Pravila igre” – Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

|

“Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les reglès du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard) bi bio vrlo poučan film, da nije činjenice da živimo u Hrvatskoj. Francuska državna agencija, bilo da samo glumi pred kamerama ili uistinu funkcionira kao dobro organizirana vojna formacija psiholoških ratnika s misijom, svoje ugrožene skupine pedantno i majstorski uči kako pronaći posao, ali i pripremiti za prve razgovore s budućim poslodavcima.

U Hrvatskoj, posla nema pa nema ni svrhe da se trenira njegovo osvajanje…

Ali zato nam ostaje film. Ne baš priručnik koji će vam objasniti kako se treba odjenuti za razgovore s potencijalnim budućim poslodavcima, što učiniti s kosom, zašto tenisice zamijeniti cipelama čak i ako tražite džob u skladištu ili građevini, kao i to što i kako reći, kada začepiti usta i neke stvari prešutjeti, ako već ne i slagati…

Da, ima i toga, ali “Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

“Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

Lolita, sitna, zbunjena debeljuca opsjednuta toplom čokoladom pleše između traumatizirane žrtve i psihopatološke hladnoće, tjerajući nas da samo čekamo trenutak kada će u robnu kuću ušetati s kalašom u rukama; Kevin izgleda kao autistični huligan, iako plane jednako onoliko puta koliko je koherentnih rečenica u stanju izbaciti svojim glasnicama (ne puno); Thierry je sportaš koji vibrira od sreće zbog nalaska posla u biciklističkoj kompaniji (sve dok ga ne dobije pa želi što prije ostaviti iza sebe), a nabrijani Hamid sposoban je procesuirati samo nogomet i mržnju prema vlastitom bratu, nesposoban ono što je naučio na ulici ostaviti izvan agencijske kancelarije.

Glavni antijunaci ovog dijaloškog teatra imaju isti cilj: pronaći posao, kakav god da bio – sada, odmah, ovdje… Ali kao da si ne mogu pomoći pa svaki korak zakompliciraju više nego što bi itko mogao očekivati, a posebno ne mentori, koji se trgaju ne bi li im prekrojili mozak u željenom pravcu. Sve to pred kamerom, na koju su se savršeno navikli, iako ih prati u stopu, izbliza, hvatajući svaki pogled i svaku rečenicu, prešućenu i izgovorenu.

Ne očekujte Platonove dijaloge, ali redatelji Claudine Bories i Patrice Chagnard uspjeli su kroz mrežu razgovora ispreplesti vrhunsku, napetu dramu, ali ujedno i sjajnu, na trenutke urnebesnu tragikomediju u nekoliko skoro-pa-briljantnih činova.

"Pravila igre" / "Rules of the Game" / "Les reglès du jeu"

O FILMU:

Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 106 minuta

Komentari

2 Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 106 minuta11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima