PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

11. ZagrebDox: “Pravila igre” – Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

-

“Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les reglès du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard) bi bio vrlo poučan film, da nije činjenice da živimo u Hrvatskoj. Francuska državna agencija, bilo da samo glumi pred kamerama ili uistinu funkcionira kao dobro organizirana vojna formacija psiholoških ratnika s misijom, svoje ugrožene skupine pedantno i majstorski uči kako pronaći posao, ali i pripremiti za prve razgovore s budućim poslodavcima.

U Hrvatskoj, posla nema pa nema ni svrhe da se trenira njegovo osvajanje…

Ali zato nam ostaje film. Ne baš priručnik koji će vam objasniti kako se treba odjenuti za razgovore s potencijalnim budućim poslodavcima, što učiniti s kosom, zašto tenisice zamijeniti cipelama čak i ako tražite džob u skladištu ili građevini, kao i to što i kako reći, kada začepiti usta i neke stvari prešutjeti, ako već ne i slagati…

Da, ima i toga, ali “Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

“Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

Lolita, sitna, zbunjena debeljuca opsjednuta toplom čokoladom pleše između traumatizirane žrtve i psihopatološke hladnoće, tjerajući nas da samo čekamo trenutak kada će u robnu kuću ušetati s kalašom u rukama; Kevin izgleda kao autistični huligan, iako plane jednako onoliko puta koliko je koherentnih rečenica u stanju izbaciti svojim glasnicama (ne puno); Thierry je sportaš koji vibrira od sreće zbog nalaska posla u biciklističkoj kompaniji (sve dok ga ne dobije pa želi što prije ostaviti iza sebe), a nabrijani Hamid sposoban je procesuirati samo nogomet i mržnju prema vlastitom bratu, nesposoban ono što je naučio na ulici ostaviti izvan agencijske kancelarije.

Glavni antijunaci ovog dijaloškog teatra imaju isti cilj: pronaći posao, kakav god da bio – sada, odmah, ovdje… Ali kao da si ne mogu pomoći pa svaki korak zakompliciraju više nego što bi itko mogao očekivati, a posebno ne mentori, koji se trgaju ne bi li im prekrojili mozak u željenom pravcu. Sve to pred kamerom, na koju su se savršeno navikli, iako ih prati u stopu, izbliza, hvatajući svaki pogled i svaku rečenicu, prešućenu i izgovorenu.

Ne očekujte Platonove dijaloge, ali redatelji Claudine Bories i Patrice Chagnard uspjeli su kroz mrežu razgovora ispreplesti vrhunsku, napetu dramu, ali ujedno i sjajnu, na trenutke urnebesnu tragikomediju u nekoliko skoro-pa-briljantnih činova.

"Pravila igre" / "Rules of the Game" / "Les reglès du jeu"

O FILMU:

Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 106 minuta

Komentari

2 Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.
Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 106 minuta11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima