PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

11. ZagrebDox: “Pravila igre” – Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

-

“Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les reglès du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard) bi bio vrlo poučan film, da nije činjenice da živimo u Hrvatskoj. Francuska državna agencija, bilo da samo glumi pred kamerama ili uistinu funkcionira kao dobro organizirana vojna formacija psiholoških ratnika s misijom, svoje ugrožene skupine pedantno i majstorski uči kako pronaći posao, ali i pripremiti za prve razgovore s budućim poslodavcima.

U Hrvatskoj, posla nema pa nema ni svrhe da se trenira njegovo osvajanje…

Ali zato nam ostaje film. Ne baš priručnik koji će vam objasniti kako se treba odjenuti za razgovore s potencijalnim budućim poslodavcima, što učiniti s kosom, zašto tenisice zamijeniti cipelama čak i ako tražite džob u skladištu ili građevini, kao i to što i kako reći, kada začepiti usta i neke stvari prešutjeti, ako već ne i slagati…

Da, ima i toga, ali “Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

“Pravila igre” se ne gledaju kao tutorial, nego kao istinski odličan dokumentarni film, koji platformu nezaposlenosti i jurnjave za poslom koristi tek kao podlogu za pričanje priča o ljudima. Odličnih, zaraznih, eksplozivnih priča o ljudima čiji su snažni, kompleksni, bolno filmični karakteri servirani bolje nego što bi to učinio ijedan scenarist ili redatelj u kanonu fikcije.

Lolita, sitna, zbunjena debeljuca opsjednuta toplom čokoladom pleše između traumatizirane žrtve i psihopatološke hladnoće, tjerajući nas da samo čekamo trenutak kada će u robnu kuću ušetati s kalašom u rukama; Kevin izgleda kao autistični huligan, iako plane jednako onoliko puta koliko je koherentnih rečenica u stanju izbaciti svojim glasnicama (ne puno); Thierry je sportaš koji vibrira od sreće zbog nalaska posla u biciklističkoj kompaniji (sve dok ga ne dobije pa želi što prije ostaviti iza sebe), a nabrijani Hamid sposoban je procesuirati samo nogomet i mržnju prema vlastitom bratu, nesposoban ono što je naučio na ulici ostaviti izvan agencijske kancelarije.

Glavni antijunaci ovog dijaloškog teatra imaju isti cilj: pronaći posao, kakav god da bio – sada, odmah, ovdje… Ali kao da si ne mogu pomoći pa svaki korak zakompliciraju više nego što bi itko mogao očekivati, a posebno ne mentori, koji se trgaju ne bi li im prekrojili mozak u željenom pravcu. Sve to pred kamerom, na koju su se savršeno navikli, iako ih prati u stopu, izbliza, hvatajući svaki pogled i svaku rečenicu, prešućenu i izgovorenu.

Ne očekujte Platonove dijaloge, ali redatelji Claudine Bories i Patrice Chagnard uspjeli su kroz mrežu razgovora ispreplesti vrhunsku, napetu dramu, ali ujedno i sjajnu, na trenutke urnebesnu tragikomediju u nekoliko skoro-pa-briljantnih činova.

"Pravila igre" / "Rules of the Game" / "Les reglès du jeu"

O FILMU:

Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 106 minuta

Komentari

2 Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.
Režija: Claudine Bories, Patrice Chagnard<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 106 minuta11. ZagrebDox: "Pravila igre" - Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima