Početna Recenzije 13. LFF: "Razred" nastavio mesti ukorijenjene predrasude

13. LFF: “Razred” nastavio mesti ukorijenjene predrasude

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Razred”

Nema predaha za publiku i organizatore na 13. Liburnia Film Festivalu. Nakon Nultog dana i regionalnog dijela programa, sinoć su Ičiće zapljusnuli i prvi filmovi u službenoj natjecateljskoj konkurenciji. Točnije, njih tri, uz bonus dodatak dokumentarca iznenađenja, “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” ★★★ i 1/2 (2014) Damira Čučića i Mišela Škorića.

“Razred” ★★★★ (2015., Nukleus film) Vesne Ćudić ove je godine već pokupio dvije nagrade na 24. Danima hrvatskog filma (Nagrada publike i Nagrada žirija za etiku i ljudska prava), a nije teško dokučiti razloge zašto će ova priča o mladim Romkinjama iz Baranje zauzeti visoko mjesto i u srcima ičićke publike.

Iako ponekad nefokusiran i dvadesetak minuta predug, “Razred” kao izvrstan follow up filmu “Živim u Barakama” / “Kust un Bareč” (2013., Željka Kovačević) dodatno steže obruč oko rasističko-ignorantskih predrasuda prosječnog hrvatskog internet jurišnika naspram romske manjine.

Ponovno su baranjske Barake – romsko naselje iz kojeg potječu i junaci “Živim u Barakama” – u epicentru zbivanja, no umjesto simpatičnih repera Ćudić je pred kamere dovela nekolicinu romskih tinejdžerica te pokušala proviriti iza zavjesa snažnog kulturnog naslijeđa koje takvim pojedincima preporučuje bračni život umjesto završetka škole.

“Razred”, ponavljamo, nije oskarovski doku-kandidat, ali je bitan zbog potencijalnog domino-efekta koji bi mogao imati u budućnosti. Kako za još uvijek većinski not in my yard nastrojenu hrvatsku javnost, tako i za Rome kojima je bez predizbornog umiljavanja i jeftine patetike predstavljena i alternativna stvarnost, ona u kojoj njihove dvije pripadnice završavaju srednju školu, automatski si otvarajući priliku za uspjeh i izvan romskih paralela.

O ostalim filmovima smo već prozborili koju na našim stranicama. “Riba ribi grize rep” ★★★ i 1/2 (2015., Hrvatski filmski savez) Nevena Hitreca na duhovit i prozračan način progovara o previranjima unutar jedne ribičke udruge pokraj Zagreba, dok se uglavnom drvena “Veruda – film o Bojanu” (2015., HRT) Igora Bezinovića koncentrirala na kriminalnu prošlost pulskog prijestupnika Bojana.

U startnim blokovima drugog natjecateljsog dana 13. LFF-a večeras od 20:30 sati spremno čekaju uglavnom kratkiši, i to: “Lila” (2015., Fade In) Igora Bogdanovića, “S Vama kroz život” (2014., samostalna produkcija) Vjekoslava Gašparovića, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015., Hulahop) Eve Kraljević, “Granje i korijenje” (2014., Akademija dramske umjetnosti / Kinoklub Zagreb) Nikice Zdunić, “Višak popušim sam” (2015., Kinoklub Zagreb) Zorka Sirotića te već opjevani dugometražni doku-hit, “Goli” (2014., Factum) Tihe K. Gudac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.