Početna Recenzije 13. LFF: "Plenumovi" i "Pismo za Ohio" obilježili Nulti dan

13. LFF: “Plenumovi” i “Pismo za Ohio” obilježili Nulti dan

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Pismo za Ohio”

U Ičićima je jučer službeno započeo 13. Liburnia Film Festival, jedino okupljalište isključivo domaćih nefikcijskih uradaka koje će u idiličnom morskom ugođaju potrajati sve do 29. kolovoza.

Festival je u svoje najnovije izdanje porinut takozvanim Nultim danom, predviđenim za regionalnu produkciju s prostora Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Ukupno smo prisustvovali projekcijama pet dokumentarnih naslova, od kojih su dva, možemo to slobodno reći, vlašićevski iskočila iz generičke doku-matrice.

Kao što smo već pisali, “Plenumovi” ★★★★ (2015., Marta Batinić, Sanja Kapidžić i Ana Jurčić; Filmaktiv) – film o riječkoj strani revolta protiv komercijalizacije školstva iz 2009. godine – kao inteligentan i važan sociološko-filmski korektiv pogađa u srž atrofiranog fakultetskog sustava Lijepe naše, u konačnici ne štedeći ni svoju, ali ni suparničku stranu. Izvrsno montiran, svjež i mladenački iskren do kosti, “Plenumovi” su uz “Pismo za Ohio” (2015., Rasim Karalić; Vis Videostudio – samostalna produkcija) uvjerljivo najbolji dokumentarac prvog / nultog dana 13. LFF-a.

Plenumovi
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Plenumovi”

A upravo je Karalić zadužen za, uvjetno rečeno, najveće iznenađenje tek propupalog festivala. “Pismo za Ohio”, ta čudesno topla mješavina nostalgije, tvrdoglave otpornosti i eliksira davno izgubljene ljudskosti, svoje junake pronalazi u zabačenom i napuštenom selu Katići u Gorskom kotaru.

Stariji bračni par te majka i kći koje vrijeme krate i slanjem pisama rodbini u Americi, jedini su preostali ljudski potencijal sela koje ni u najboljim vremenima nije brojalo više od šezdeset duša. Karalić je majstor tempa i krucijalnih detalja koje hvata čovjek koji iskreno voli vlastite likove – i ljude: pas na lancu, prastari vjenčani portret, razbacane ploče s neizbježnim jajevolim Mišom

“Pismo za Ohio” nije naricajući film iako govori o gorkoj usamljenosti i finalnosti koju samo smrt može donijeti. U tim Katićima na programu igra vrsta solidarnost koju nećete vidjeti na Ilici. Ili bilo kojem drugom hrvatskom megalopolisu. Karalićevi junaci proizvode rakiju, izrađuju košare, skupljaju šljive i hrane zečeve. Odbijaju baciti koplje u travu unatoč otkucavajućoj smrtnoj presudi. Žive jer drugog izbora – nemaju. I sve to u jednom od najdostojanstvenijih domaćih filmskih iskustava u posljednjih nekoliko godina…

Delta---An-Affluence-of-Art
Foto: Prizor iz dokumentarnog filma “Delta – obilje umjetnosti”

Ostatak regionalnog špila natiskao se na uglavnom nenadahnjujućoj skali konačnog gledateljskog dojma. Možda je tek “Delta – obilje umjetnosti” ★ i 1/2 (2015., Marin Lukanović), još jedan film iz agilne Filmaktivove tvornice, zaslužio opreznjikavi palac prema gore.

Dokumentarac je to o skupini likovnih umjetnika koji su od ruševne zgrade IVEX u centru Rijeke napravili gotovo utopističku enklavu, u kojoj njihov talent napokon može doći do punog izražaja. “Delta” možda neće osvajati inozemne nagrade, ali svojom nenametljivom inteligencijom otvara (i odgovara!) pitanja važna i za aktualni krezubi trenutak hrvatske zbiljnosti.

Umjetnički kolektiv Lukanovićevog dokumentarca svoju obiteljsku sinergiju koristi za građenje, a ne rušenje. Stvaranje umjesto destrukcije. Dijalog umjesto borgovskog monologa. Ako ste se ikad pitali mogu li izraziti pojedinci biti dijelom istog takvog kolektiva, a u isto vrijeme ne izgubiti ni promil svoje individualnosti, odgovor je – da! Pa makar sličnu energiju morali tražiti u riječkim indijanskim rezervatima…

U-očekivanju-Axela
Foto: Prizor (arhivska snimka) iz dokumentarnog filma “U očekivanju Axela”

Andrea Celija i Simona Jerala (“U očekivanju Axela” ; 2014., Ekvilib Inštitut / Samostalna produkcija) su jednu eksplozivnu temu – borbu transrodnog muškarca s kriminalnom hrvatskom birokracijom i provincijskim mentalitetom – utopile u neinspirativnu konfekcijsku kamilicu koja ne uspijeva ostvariti vezu niti sa svojim glavnim junakom, a još manje s potencijalnom publikom. Na razini TV-reportaže, ali ništa više od toga.

S druge / posljednje strane, eksperimentalac Davida Lušičića, “Statut” (2015., Zebra Creative Production) promatra civilna prava i apsurdne rukavce zapadne demokracije kroz zatvoreni objektiv vlastite kamere.

Ovaj je student scenografije, naime, zbog korištenja iste u londonskoj podzemnoj željeznici, priveden na razgovor ugodni u policijsku stanicu Westminster. Zamoljen da izbriše snimljeni materijal, Lušičić je ipak uspio uhvatiti razgovor s policajcima koji u offu (crni ekran, samo audio) jede cjelokupnu minutažu (7) ovog filma… Not our cup of tea slash bez ocjene.

Liburnia FF svoju plovidbu nastavlja danas, i to otvaranjem službenog natjecateljskog programa u kojem ćemo gledati “Razred” (2015) Vesne Ćudić, “Riba ribi grize rep” (2015) Nevena Hitreca te “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića. Nešto poslije 23 sata na rasporedu je, izvan konkurencije, predviđen i film dvojca Damir ČučićMišel Škorić, “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.