PočetnaNajaveI britanski doku-'blockbuster' na 6. Solo Positivo Film Festivalu

I britanski doku-‘blockbuster’ na 6. Solo Positivo Film Festivalu

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Amy”

Od 1. kolovoza Opatija će postati međunarodnim središtem glazbenog dokumentarnog filma. Tada, naime, započinje 6. Solo Positivo Film Festivalrebrandirani Stara Paklenica Film Festival – u sklopu kojega će filmska publika uživati u jedanaest cjelovečernjih i deset kratih glazbenih dokumentaraca (popis filmova).

Među njima se se nalazi i dokumentarni film “Amy” (2015), biografska priča o glazbenici Amy Winehouse redatelja Asifa Kapadije. Spomenuti je dokumentarac prošlog vikenda, barem što se nefikcijskih naslova tiče, ostvario najbolje kino otvaranje u Velikoj Britaniji u povijesti. U prva tri dana pokupio je više od 519 tisuća funti na tamošnjem box-officeu i tako postao komercijalno najuspješnijim britanskim dokumentarcem svih vremena.

6. SPFF već smo najavili na našem portalu, a od ostalih informacija zasad vrijedi napomenuti i projekcijske lokacije: ljetnu opatijsku pozornicu s jednim od najvećih screening wallova u Europi te dva kina uz samo more, ono u Villi Angiolini te paviljonu Šporer. Ovogodišnji pak žiri sačinjava redateljski trojac Ivan Gergolet (Italija) – Antonio Nuić (Hrvatska) – Uli Schueppel (Njemačka).

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program “Randez-Vous: Festival of France in Croatia 2015” koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Francuske te veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj. Publiku tako očekuje i iznimno zanimljiiv program filmova francuske produkcije.

Paket ulaznica za festival može se najpovoljinije kupiti na stranici mojekarte.hr te na prodajnim mjestima SPFF-a u samoj Opatiji i u Rijeci, i to po cijenama od 270 i 220 kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.