PočetnaNajave"Online" predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

“Online” predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

|

Novo izdanje programa “Film XX” u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Laura Mulvey (Oxford, 1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Većina njezina spisateljskog rada istražuje pitanje identifikacije gledatelja i njezine povezanosti s muškim pogledom, a pogotovo seminalni esej “Visual Pleasure and Narrative Cinema” (1975) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju kao relevantno polje proučavanja. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem su nastajali filmovi s Peterom Wollenom te na spomenuti esej-manifest koji se bavi i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta. Njezino online predavanje pod naslovom “Horizonti mogućnosti” održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Između 1974. i 1982. godine Mulvey je zajedno s tadašnjim suprugom, političkim novinarom i filmskim teoretičarom Peterom Wollenom (1938. – 2019.) napisala i režirala šest filmskih projekata, politički motiviranih filmskih eseja u kojima istražuju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. U subotu, 19. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC bit će prikazan film “Sfingine zagonetke” / “Riddles of the Sphinx” (1977), britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te se smatra jednim od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U istom bloku je i kratkometražni pseudo-dokumentarac “Amy!” (1979) o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije.

U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se “Pentezileja: Kraljica Amazonki” / “Penthesilea: Queen of the Amazons” (1974), prva filmska suradnja Mulvey i Wollena u kojoj autori istražuju ikonografiju žene ratnice i vode nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? U istom bloku prikazat će se kratkometražni dokumentarac “Frida Kahlo & Tina Modotti” (1983) koji supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Ulaz na projekcije u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.