PočetnaNajave"Online" predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

“Online” predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

-

Novo izdanje programa “Film XX” u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Laura Mulvey (Oxford, 1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Većina njezina spisateljskog rada istražuje pitanje identifikacije gledatelja i njezine povezanosti s muškim pogledom, a pogotovo seminalni esej “Visual Pleasure and Narrative Cinema” (1975) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju kao relevantno polje proučavanja. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem su nastajali filmovi s Peterom Wollenom te na spomenuti esej-manifest koji se bavi i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta. Njezino online predavanje pod naslovom “Horizonti mogućnosti” održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Između 1974. i 1982. godine Mulvey je zajedno s tadašnjim suprugom, političkim novinarom i filmskim teoretičarom Peterom Wollenom (1938. – 2019.) napisala i režirala šest filmskih projekata, politički motiviranih filmskih eseja u kojima istražuju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. U subotu, 19. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC bit će prikazan film “Sfingine zagonetke” / “Riddles of the Sphinx” (1977), britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te se smatra jednim od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U istom bloku je i kratkometražni pseudo-dokumentarac “Amy!” (1979) o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije.

U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se “Pentezileja: Kraljica Amazonki” / “Penthesilea: Queen of the Amazons” (1974), prva filmska suradnja Mulvey i Wollena u kojoj autori istražuju ikonografiju žene ratnice i vode nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? U istom bloku prikazat će se kratkometražni dokumentarac “Frida Kahlo & Tina Modotti” (1983) koji supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Ulaz na projekcije u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.