Početna Najave "Online" predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

“Online” predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

-

Novo izdanje programa “Film XX” u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Laura Mulvey (Oxford, 1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Većina njezina spisateljskog rada istražuje pitanje identifikacije gledatelja i njezine povezanosti s muškim pogledom, a pogotovo seminalni esej “Visual Pleasure and Narrative Cinema” (1975) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju kao relevantno polje proučavanja. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem su nastajali filmovi s Peterom Wollenom te na spomenuti esej-manifest koji se bavi i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta. Njezino online predavanje pod naslovom “Horizonti mogućnosti” održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Između 1974. i 1982. godine Mulvey je zajedno s tadašnjim suprugom, političkim novinarom i filmskim teoretičarom Peterom Wollenom (1938. – 2019.) napisala i režirala šest filmskih projekata, politički motiviranih filmskih eseja u kojima istražuju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. U subotu, 19. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC bit će prikazan film “Sfingine zagonetke” / “Riddles of the Sphinx” (1977), britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te se smatra jednim od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U istom bloku je i kratkometražni pseudo-dokumentarac “Amy!” (1979) o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije.

U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se “Pentezileja: Kraljica Amazonki” / “Penthesilea: Queen of the Amazons” (1974), prva filmska suradnja Mulvey i Wollena u kojoj autori istražuju ikonografiju žene ratnice i vode nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? U istom bloku prikazat će se kratkometražni dokumentarac “Frida Kahlo & Tina Modotti” (1983) koji supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Ulaz na projekcije u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.