Početna Recenzije 12. ZFF: "Presuda u Mađarskoj" - Evolucija društva na sudskom testu

12. ZFF: “Presuda u Mađarskoj” – Evolucija društva na sudskom testu

-

Sjetit ćete se možda događaja iz 2009. koji je uzdrmao mađarsko-hrvatsku (ne samo) sportsku javnost. Početkom te tragične godine u jednom je noćnom lokalu u mađarskom Veszpremu na smrt izboden rumunjski rukometaš Marian Cozma, a još su ranjeni kolega mu Žarko Šešum te hrvatski golman Ivan Pešić, koji je od siline napade ostao i bez bubrega.

Kako se kasnije ispostavilo, zločin su počinili pripadnici romske zajednice, koja u susjednoj državi čini desetak posto stanovništa ili gotovo milijun slabo socijaliziranih i integriranih duša. Tragični događaj samo je potpalio ionako nestabilnu bačvu baruta pod nazivom Romsko pitanje u Mađarskoj, na kojem su ekstremisti s obje strane ionako godinama brusili različite nivoe ratne retorike.

Negdje u isto vrijeme, 2008. i 2009. godine, desni mađarski ekstremisti izvode niz napada na tamošnja romska naselja, ukupno ubivši šest (među kojima i jedno dijete) i ranivši 55 Roma. Krivci su u međuvremenu uhićeni, procesuirani i unatoč brojnim kontroverzama oko policijske šlampavosti, otpremljeni na dugotrajne zatvorske kazne (tri doživotne i jedna 13-godišnja za pomagača u zločinu).

“Presuda u Mađarskoj” / “Judgment in Hungary” (2013., Eszter Hajdú) prati dvoipolgodišnji sudski maraton koji je generirao iznimnmu pozornost tamošnje javnosti. Eszter Hajdú dobila je pristup bez presedana, s nekoliko strateški raspoređenih kamera pokrivši svaki centimetar klaustrofobične sudnice na čelu s pravednim ali iznimno nervoznim i pomalo rasistički nastrojenim glavnim sucem Laszlom Miszorijem.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

Imaju li, kad smo već kod toga, Mađari politički korektan izraz za Rome? Čuli ga tijekom samog dokumentarca nismo, ali zato je derogativni “Cigány tekao u potocima, čak i iz arogantnih usta spomenutog gospodina Miszorija.

Film mađarske redateljice – nedavno nagrađen i na 20. Sarajevo Film Festivalu – gotovo je u cijelosti premrežen suhoparnim nadzorinim kadrovima u kojima se izmjenjuju svjedočanstva optuženih pojedinaca, svjedoka i necenzuriranih (i vrlo eksplicitnih) fotografija s mjesta zločina. Sve to samo dodatno podebljava i naglašava dojam neizbježnosti, brutalne stvarnosti od koje se ne možemo sakriti unutar nježnog zagrljaja dobro glumljene holivudske fikcije.

Da, “Presuda u Mađarskoj” nije “Boston Legal” ili “Judge Judy”. U to ćete se uvjeriti u relativno kratkom vremenskom periodu. Rijetkost je da u ovakvom detaljnom courtroom drama obimu svjedočimo unutarnjem organizmu sudskog aparata, iako je, recimo, i “Okrivljen” / “Presundo Culpable” (2008., Roberto Hernández i Geoffrey Smith), od filmova sa srodnim tematskim nazivnikom, iz prvog reda nudio pogled na meksičko tumačenje riječi pravda.

Mađarski film ide i korak dalje, brišući većinu narativnih štaka, u centar zbivanja postavljajući hladan objektiv kamere suprotstavljajući ga pravoj istini i različitim tumačenju iste. Mentalnom šahu između suca, optuženih i živih žrtava koje zbog idiotskih pravila doslovce fizički dodiruju ubojice svojih najmilijih.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

"Presuda u Mađarskoj" / "Judgment in Hungary"

O FILMU:

Režija: Eszter Hajdú
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka
Trajanje: 104 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.