PočetnaRecenzije12. ZFF: "Presuda u Mađarskoj" - Evolucija društva na sudskom testu

12. ZFF: “Presuda u Mađarskoj” – Evolucija društva na sudskom testu

-

Sjetit ćete se možda događaja iz 2009. koji je uzdrmao mađarsko-hrvatsku (ne samo) sportsku javnost. Početkom te tragične godine u jednom je noćnom lokalu u mađarskom Veszpremu na smrt izboden rumunjski rukometaš Marian Cozma, a još su ranjeni kolega mu Žarko Šešum te hrvatski golman Ivan Pešić, koji je od siline napade ostao i bez bubrega.

Kako se kasnije ispostavilo, zločin su počinili pripadnici romske zajednice, koja u susjednoj državi čini desetak posto stanovništa ili gotovo milijun slabo socijaliziranih i integriranih duša. Tragični događaj samo je potpalio ionako nestabilnu bačvu baruta pod nazivom Romsko pitanje u Mađarskoj, na kojem su ekstremisti s obje strane ionako godinama brusili različite nivoe ratne retorike.

Negdje u isto vrijeme, 2008. i 2009. godine, desni mađarski ekstremisti izvode niz napada na tamošnja romska naselja, ukupno ubivši šest (među kojima i jedno dijete) i ranivši 55 Roma. Krivci su u međuvremenu uhićeni, procesuirani i unatoč brojnim kontroverzama oko policijske šlampavosti, otpremljeni na dugotrajne zatvorske kazne (tri doživotne i jedna 13-godišnja za pomagača u zločinu).

“Presuda u Mađarskoj” / “Judgment in Hungary” (2013., Eszter Hajdú) prati dvoipolgodišnji sudski maraton koji je generirao iznimnmu pozornost tamošnje javnosti. Eszter Hajdú dobila je pristup bez presedana, s nekoliko strateški raspoređenih kamera pokrivši svaki centimetar klaustrofobične sudnice na čelu s pravednim ali iznimno nervoznim i pomalo rasistički nastrojenim glavnim sucem Laszlom Miszorijem.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

Imaju li, kad smo već kod toga, Mađari politički korektan izraz za Rome? Čuli ga tijekom samog dokumentarca nismo, ali zato je derogativni “Cigány tekao u potocima, čak i iz arogantnih usta spomenutog gospodina Miszorija.

Film mađarske redateljice – nedavno nagrađen i na 20. Sarajevo Film Festivalu – gotovo je u cijelosti premrežen suhoparnim nadzorinim kadrovima u kojima se izmjenjuju svjedočanstva optuženih pojedinaca, svjedoka i necenzuriranih (i vrlo eksplicitnih) fotografija s mjesta zločina. Sve to samo dodatno podebljava i naglašava dojam neizbježnosti, brutalne stvarnosti od koje se ne možemo sakriti unutar nježnog zagrljaja dobro glumljene holivudske fikcije.

Da, “Presuda u Mađarskoj” nije “Boston Legal” ili “Judge Judy”. U to ćete se uvjeriti u relativno kratkom vremenskom periodu. Rijetkost je da u ovakvom detaljnom courtroom drama obimu svjedočimo unutarnjem organizmu sudskog aparata, iako je, recimo, i “Okrivljen” / “Presundo Culpable” (2008., Roberto Hernández i Geoffrey Smith), od filmova sa srodnim tematskim nazivnikom, iz prvog reda nudio pogled na meksičko tumačenje riječi pravda.

Mađarski film ide i korak dalje, brišući većinu narativnih štaka, u centar zbivanja postavljajući hladan objektiv kamere suprotstavljajući ga pravoj istini i različitim tumačenju iste. Mentalnom šahu između suca, optuženih i živih žrtava koje zbog idiotskih pravila doslovce fizički dodiruju ubojice svojih najmilijih.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

"Presuda u Mađarskoj" / "Judgment in Hungary"

O FILMU:

Režija: Eszter Hajdú
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka
Trajanje: 104 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.
Režija: Eszter Hajdú<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka<br> Trajanje: 104 minute12. ZFF: "Presuda u Mađarskoj" - Evolucija društva na sudskom testu