Početna Recenzije 12. ZFF: "Presuda u Mađarskoj" - Evolucija društva na sudskom testu

12. ZFF: “Presuda u Mađarskoj” – Evolucija društva na sudskom testu

-

Sjetit ćete se možda događaja iz 2009. koji je uzdrmao mađarsko-hrvatsku (ne samo) sportsku javnost. Početkom te tragične godine u jednom je noćnom lokalu u mađarskom Veszpremu na smrt izboden rumunjski rukometaš Marian Cozma, a još su ranjeni kolega mu Žarko Šešum te hrvatski golman Ivan Pešić, koji je od siline napade ostao i bez bubrega.

Kako se kasnije ispostavilo, zločin su počinili pripadnici romske zajednice, koja u susjednoj državi čini desetak posto stanovništa ili gotovo milijun slabo socijaliziranih i integriranih duša. Tragični događaj samo je potpalio ionako nestabilnu bačvu baruta pod nazivom Romsko pitanje u Mađarskoj, na kojem su ekstremisti s obje strane ionako godinama brusili različite nivoe ratne retorike.

Negdje u isto vrijeme, 2008. i 2009. godine, desni mađarski ekstremisti izvode niz napada na tamošnja romska naselja, ukupno ubivši šest (među kojima i jedno dijete) i ranivši 55 Roma. Krivci su u međuvremenu uhićeni, procesuirani i unatoč brojnim kontroverzama oko policijske šlampavosti, otpremljeni na dugotrajne zatvorske kazne (tri doživotne i jedna 13-godišnja za pomagača u zločinu).

“Presuda u Mađarskoj” / “Judgment in Hungary” (2013., Eszter Hajdú) prati dvoipolgodišnji sudski maraton koji je generirao iznimnmu pozornost tamošnje javnosti. Eszter Hajdú dobila je pristup bez presedana, s nekoliko strateški raspoređenih kamera pokrivši svaki centimetar klaustrofobične sudnice na čelu s pravednim ali iznimno nervoznim i pomalo rasistički nastrojenim glavnim sucem Laszlom Miszorijem.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

Imaju li, kad smo već kod toga, Mađari politički korektan izraz za Rome? Čuli ga tijekom samog dokumentarca nismo, ali zato je derogativni “Cigány tekao u potocima, čak i iz arogantnih usta spomenutog gospodina Miszorija.

Film mađarske redateljice – nedavno nagrađen i na 20. Sarajevo Film Festivalu – gotovo je u cijelosti premrežen suhoparnim nadzorinim kadrovima u kojima se izmjenjuju svjedočanstva optuženih pojedinaca, svjedoka i necenzuriranih (i vrlo eksplicitnih) fotografija s mjesta zločina. Sve to samo dodatno podebljava i naglašava dojam neizbježnosti, brutalne stvarnosti od koje se ne možemo sakriti unutar nježnog zagrljaja dobro glumljene holivudske fikcije.

Da, “Presuda u Mađarskoj” nije “Boston Legal” ili “Judge Judy”. U to ćete se uvjeriti u relativno kratkom vremenskom periodu. Rijetkost je da u ovakvom detaljnom courtroom drama obimu svjedočimo unutarnjem organizmu sudskog aparata, iako je, recimo, i “Okrivljen” / “Presundo Culpable” (2008., Roberto Hernández i Geoffrey Smith), od filmova sa srodnim tematskim nazivnikom, iz prvog reda nudio pogled na meksičko tumačenje riječi pravda.

Mađarski film ide i korak dalje, brišući većinu narativnih štaka, u centar zbivanja postavljajući hladan objektiv kamere suprotstavljajući ga pravoj istini i različitim tumačenju iste. Mentalnom šahu između suca, optuženih i živih žrtava koje zbog idiotskih pravila doslovce fizički dodiruju ubojice svojih najmilijih.

Eszter Hajdú nije stvorila najlakši film na svijetu, a ukoliko niste upoznati s pozadinskom pričom, u prvih ćete dvadesetak minuta morati glumiti Sherlocka Holmesa u povezivanju činjenica pogonjenih jednosložnim iskazima glavnih protagonista. Filmovi poput “Presude u Mađarskoj”, međutim, i nama kao gledateljima služe za vađenje glave iz ignorantskog pijeska. Ovakva Mađarska nam je puno bliže nego što mislimo. I ne samo geografski…

"Presuda u Mađarskoj" / "Judgment in Hungary"

O FILMU:

Režija: Eszter Hajdú
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka
Trajanje: 104 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".