PočetnaVijestiZavršen 6. UnderhillFest, dvije nagrade i za hrvatske dokumentarce

Završen 6. UnderhillFest, dvije nagrade i za hrvatske dokumentarce

-

Foto: Dalibor Ševaljević

U Podgorici je početkom prošlog vikenda kraju privedeno šesto izdanje UnderhillFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji se ove godine od 3. do 12. lipnja održavao u crnogorskoj prijestolnici.

Žiri 6. UnderhillFesta u sastavu: Dragana Kanjevac, redateljica iz Srbije; Erol Bilibani, izvršni direktor kosovskog DokuFesta i Senad Šahmanović, redatelj iz Crne Gore, odlučio je dodijeliti Maslačak za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji mađarskom filmu “Bujica ljubavi” / “Stream of Love” (2013, Ágnes Sós), koji prati starije stanovnike jednog transilvanijskog sela i njihove poglede na intimu i ljubav.

Hrvatski dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića, o pulskom prijestupniku Bojanu, došao je do Maslačka u regionalnoj konkurenciji. Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji pak pripalo je izvrsnom dokumentarcu Poljakinje Hanne Polak, “Bolji život” / “Something Better to Come” (2014), o snovima i realnosti zakopanim ispod otpada najvećeg europskog odlagališta otpada pokraj Moskve.

Ista priznanja, samo u regionalnom dijelu konkurencije, otišla su u ruke naše Tatjane Božić i “Ljubavne odiseje” (2014) te srpskog redatelja Vladimira Todorovića čiji je “Krš” (2014) opjevao postupak gradnje crnogorske kuće iz snova za jednog talijanskog diplomata.

I za kraj, ništa manje važnu Nagradu publike zaslužila je Njemica Heidi Specogna, koja je u svojem dokumentarnom filmu “Pepe Mujica: Lessons From the Flowerbed” (2014) portretirala Josea Pepea Muhicu, urugvajskog predsjednika čija je skromnost i štedljivost zadivila cijeli svijet.


Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije