Početna Vijesti Završen 6. UnderhillFest, dvije nagrade i za hrvatske dokumentarce

Završen 6. UnderhillFest, dvije nagrade i za hrvatske dokumentarce

-

Foto: Dalibor Ševaljević

U Podgorici je početkom prošlog vikenda kraju privedeno šesto izdanje UnderhillFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji se ove godine od 3. do 12. lipnja održavao u crnogorskoj prijestolnici.

Žiri 6. UnderhillFesta u sastavu: Dragana Kanjevac, redateljica iz Srbije; Erol Bilibani, izvršni direktor kosovskog DokuFesta i Senad Šahmanović, redatelj iz Crne Gore, odlučio je dodijeliti Maslačak za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji mađarskom filmu “Bujica ljubavi” / “Stream of Love” (2013, Ágnes Sós), koji prati starije stanovnike jednog transilvanijskog sela i njihove poglede na intimu i ljubav.

Hrvatski dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” (2015) Igora Bezinovića, o pulskom prijestupniku Bojanu, došao je do Maslačka u regionalnoj konkurenciji. Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji pak pripalo je izvrsnom dokumentarcu Poljakinje Hanne Polak, “Bolji život” / “Something Better to Come” (2014), o snovima i realnosti zakopanim ispod otpada najvećeg europskog odlagališta otpada pokraj Moskve.

Ista priznanja, samo u regionalnom dijelu konkurencije, otišla su u ruke naše Tatjane Božić i “Ljubavne odiseje” (2014) te srpskog redatelja Vladimira Todorovića čiji je “Krš” (2014) opjevao postupak gradnje crnogorske kuće iz snova za jednog talijanskog diplomata.

I za kraj, ništa manje važnu Nagradu publike zaslužila je Njemica Heidi Specogna, koja je u svojem dokumentarnom filmu “Pepe Mujica: Lessons From the Flowerbed” (2014) portretirala Josea Pepea Muhicu, urugvajskog predsjednika čija je skromnost i štedljivost zadivila cijeli svijet.


Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.