Početna Naj-liste "Mitch - dnevnik jednog šizofreničara" na naj-listi Tuea Steena Müllera!

“Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” na naj-listi Tuea Steena Müllera!

-

Kvaliteta recentne domaće dokumentarne produkcije nadmašila je očekivanja i najvećih filmskih optimista. Dovoljno se samo sjetiti rekordne kino-žetve dokumentarca “Gangster te voli” (2013., Nebojša Slijepčević), suverenog nagradnog hoda “Autofocusa” (2013., Boris Poljak) ili briljantne “Ljubavne odiseje” (2014) Tatjane Božić.

Kao šlag na tortu ovih je dana, točnije 21. prosinca, izašla i lista najboljih dokumentaraca 2014. godine po izboru Tuea Steena Müllera, prvog direktora EDN-a i vrsnog znalca nefikcijske umjetnosti, koji danas na različitim doku-radionicama podučava mlađe generacije, odnosno obnaša savjetodavne funkcije za brojne dokumentarne festivale.

Na tom godišnjem kvalitativnom sažetku bilo je mjesta i za jedan hrvatski dokumentarni film. Unatoč svim kontroverzama, prijetnjama tužbom i povlačenju s ovogodišnjeg ZagrebDoxa, “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014., Nukleus film) Damira Čučića i Mišela Škorića uspio je pronaći putanju do očiju, a kasnije i srca danskog filmskog stručnjaka.

Müller je hrvatski dokumentarac – unikatni autoportret šizofreničara Mitcha iz Psihijatrijske bolnice Rab – ravnopravno uvrstio u društvo “Citizenfoura” (2014., Laura Poitras), “Pogleda tišine” / “The Look of Silence” (2014., Joshua Oppenheimer) i “Presude u Mađarskoj” (2013., Eszter Hajdu).

Cijelu listu provjerite na web-stranici Filmkommentaren.dk, a naš izbor najistaknutijih hrvatskih dokumentarnih djela – u kojem se našao i “Mitch” – očekujte u ponedjeljak, 29. prosinca.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.