PočetnaVijesti"Goli" kreću u redovnu kino distribuciju

“Goli” kreću u redovnu kino distribuciju

-

Dokumentarni film “Goli” (2014) scenaristice i redateljice Tihe K. Gudac (intervju s autoricom) kreće u distribuciju u nezavisnim hrvatskim kinima.

Film će se u prvoj polovici prosinca moći pogledati u zagrebačkom kinu Europa, a početkom 2015. i u ostalim gradovima. “Goli” su filmski prvijenac zagrebačke filmašice u kojem se ona na iznimno hrabar način suočava s obiteljskom prošlošću koju je obilježio boravak njezina djeda u političkom logoru Goli otok.

Dokumentarac je premijerno prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu na kojem je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Film Tihe K. Kudac mogli su vidjeti i gledatelji na prizrenskom Dokufestu te oni na Zagreb Film Festivalu, gdje je nagrađen Posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma.

Početak kino distribucije obilježit će svečana projekcija u kinu Europa, i to u nedjelju, 30. studenoga s početkom u 19 sati, na kojoj će biti prisutni redateljica, članovi produkcijskog tima i uzvanici. “Goli” su napravljeni u produkciji Factuma, a ista produkcijska kuća zadužena je i za njegovu distribuciju.

Dokumentarni.net, iz recenzije filma “Goli”, objavljene 9. rujna 2014.:

“I opet, unatoč svim pričama o špalirima dobrodošlice, bičevanjima i međusobnim premlaćivanjima, “Goli” su prije svega osobni, obiteljski film. Film bez trunke patetike ili jednokratnog političkog populizma. Film bez odapetih ideoloških strelica i svojevrsni old school priručnik o nošenju s tada još nedijagnosticiranim PTSP poremećajem naših starih.

“Film o domino-efektu, nepovjerljivosti, introvertiranosti i nevidljivoj stigmi koja je direktno utjecala na tri generacije Fučkan-Gudacovih.

“Goli otok, koliko god on i danas bio u svijesti dobrog dijela hrvatskih građana odraslih na ledinama bivše Jugoslavije, i dalje predstavlja tek okidač za autoricu mnogo bitnijih, bolnijih i u krajnju ruku neodgovorenih pitanja iz same šutnjom prekrivene jezgre vlastite obitelji. Pitanja koja je trebalo postaviti. Pitanja koja su napokon počela dobivati zaslužene odgovore u inteligentnoj, decentnoj i emotivnoj filmskoj terapiji pod vodstvom iznimno talentirane Tihe Klare Gudac.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.