Početna Vijesti Srce Sarajeva za dokumentarni film Tihe Klare Gudac!

Srce Sarajeva za dokumentarni film Tihe Klare Gudac!

-

Foto: Sff.ba

Dokumentarni film hrvatske autorice Tihe Klare Gudac, “Goli” (2014), osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 20. Sarajevo Film Festivala! Film je to o autoričinom djedu koji se nakon četiri godine robije vratio sa zloglasnog Golog otoka, a filmašica je dobila i novčanu nagradu u iznosu od tri tisuće eura koje je osiguralo švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova. “Goli” su nastali u produkciji Factuma, montažu potpisuje Dragan von Petrovic, dok su snimateljske zadaće obavljali Eva Kraljević, Tamara Cesarec, Srđan Kovačević te sama redateljica.

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Ananda Scepka (Švicarska), Srđan Šarenac (BiH) i Stefano Tealdi (Italija).

Za potpuni Factumov (producent Nenad Puhovski) uspjeh pobrinula se “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić osvojivši Specijalno priznanje žirija. “Ljubavna odiseja” govori o preispitivanju autoričinih ljubavnih brodoloma, a rađena je u produkciji nizozemskog Witfilma uz koprodukcijsku pomoć također nizozemskih IKON-a i Zelovic Productionsa te na početku spomenute hrvatske produkcijske kuće.

Podsjetimo, hrvatsku dokumentarnu dominaciju na 20. SFF-u upotpunila je i Katarina Zrinka Matijević (“Iza lica zrcala”, također Factum) osvojivši jednu od nagrada na Docu Rough Cut Boutiqueu. Popis svih nagrađenih možete provjeriti na službenoj stranici SFF-a.

OSTALE DOKUMENTARNE NAGRADE

Mađarski dokumentarac “Presuda u Mađarskoj” / “Judgement in Hungary” (2013., Eszter Hajdu), koji se pozabavio suđenjem kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma, osvojio je dvije nagrade: Specijalnu nagradu žirija za natjecateljski dokumentarni program te Nagradu za ljudska prava.

Srpsko-rumunjski film Siniše Dragina, “Šuma” / “Padurea” / “The Forest” (2014), priča o Josipu Brozu Titu iz rumunjskog kuta, uknjižiio je EDN Talent Grant nagradu koja je namijenjena obećavajućim dokumentaristima iz regije.

Kratkometražnu nefikcijsku konkurenciju predvodili su finski “Pozivi u pomoć” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013), zasnovani na autentičnim pozivima upućenim hitnoj službi, redatelja Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena. Spomenuti dokumentarac sljedeće će se godine naći u službenoj konkurenciji nominiranih filmova Europske filmske akademije (European Film Academy Best Film Award).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.