PočetnaVijestiSrce Sarajeva za dokumentarni film Tihe Klare Gudac!

Srce Sarajeva za dokumentarni film Tihe Klare Gudac!

-

Foto: Sff.ba

Dokumentarni film hrvatske autorice Tihe Klare Gudac, “Goli” (2014), osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 20. Sarajevo Film Festivala! Film je to o autoričinom djedu koji se nakon četiri godine robije vratio sa zloglasnog Golog otoka, a filmašica je dobila i novčanu nagradu u iznosu od tri tisuće eura koje je osiguralo švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova. “Goli” su nastali u produkciji Factuma, montažu potpisuje Dragan von Petrovic, dok su snimateljske zadaće obavljali Eva Kraljević, Tamara Cesarec, Srđan Kovačević te sama redateljica.

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Ananda Scepka (Švicarska), Srđan Šarenac (BiH) i Stefano Tealdi (Italija).

Za potpuni Factumov (producent Nenad Puhovski) uspjeh pobrinula se “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić osvojivši Specijalno priznanje žirija. “Ljubavna odiseja” govori o preispitivanju autoričinih ljubavnih brodoloma, a rađena je u produkciji nizozemskog Witfilma uz koprodukcijsku pomoć također nizozemskih IKON-a i Zelovic Productionsa te na početku spomenute hrvatske produkcijske kuće.

Podsjetimo, hrvatsku dokumentarnu dominaciju na 20. SFF-u upotpunila je i Katarina Zrinka Matijević (“Iza lica zrcala”, također Factum) osvojivši jednu od nagrada na Docu Rough Cut Boutiqueu. Popis svih nagrađenih možete provjeriti na službenoj stranici SFF-a.

OSTALE DOKUMENTARNE NAGRADE

Mađarski dokumentarac “Presuda u Mađarskoj” / “Judgement in Hungary” (2013., Eszter Hajdu), koji se pozabavio suđenjem kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma, osvojio je dvije nagrade: Specijalnu nagradu žirija za natjecateljski dokumentarni program te Nagradu za ljudska prava.

Srpsko-rumunjski film Siniše Dragina, “Šuma” / “Padurea” / “The Forest” (2014), priča o Josipu Brozu Titu iz rumunjskog kuta, uknjižiio je EDN Talent Grant nagradu koja je namijenjena obećavajućim dokumentaristima iz regije.

Kratkometražnu nefikcijsku konkurenciju predvodili su finski “Pozivi u pomoć” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013), zasnovani na autentičnim pozivima upućenim hitnoj službi, redatelja Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena. Spomenuti dokumentarac sljedeće će se godine naći u službenoj konkurenciji nominiranih filmova Europske filmske akademije (European Film Academy Best Film Award).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije