PočetnaVijestiDokumentarci koje ne smijete "promašiti" na 12. ZFF-u

Dokumentarci koje ne smijete “promašiti” na 12. ZFF-u

|

Dokumentarni dio programa 12. Zagreb Film Festivala možda ne obiluje instant-klasicima poput “Čina smaknuća” / “The Act of Killing” (2012), magnetskim crowdpleaserima (“Pet metara od zemlje” / “Twenty Feet From Stardom”, 2013.) ili nešto hermetičnijim trbuhoudarajućim masterpisima (“Slika koja nedostaje” / “L’image manquante” / “The Missing Picture”, 2013.).

Ipak, predselektor Boris Mitić i direktor ZFF-a Boris T. Matić osigurali su zagrebačkoj publici i gostima hrvatske metropole više nego solidan i ponajprije ujednačen nefikcijski repertoar bez velikih negativnih iznenađenja.

Od ukupno petnaest izabranih dokumentarnih naslova gotovo polovica otpada na biografsko-obiteljsku tematiku, iako ćemo svjedočiti i sportskim filmovima, onim s jakim društvenim značajem te ostvarenjima s gotovo komičnom subverzivnošću poput talijanskih “Kraljeva cigareta” / “smoKings” (2014).

Portal Dokumentarni.net upoznat je s velikom većinom dokumentaraca na 12. ZFF-u, tako da ćemo se Vama, našim dragim vjernim čitateljima, tradicionalno potruditi olakšati i suziti izbor najbolje nefikcijske prehrane na zagrebačkom festivalskom gigantu.

Možda kao bonus-izbor također sasvim solidnih doku-iskustava valja ugurati “Cesarovu pečenjaru” / “Cesar’s Grill” (2014) Daríja Aguirrea, o odnosu oca i sina, pa i “Gabor” (2013) Sebastiána Alfieja, čija bi nesvakidašnja okosnica priče – slijepac u ulozi direktora fotografije – trebala zaintrigirati i naše gledatelje.

12. Zagreb Film Festival, preporuke dokumentarnih filmova od strane portala Dokumentarni.net:

“Jalanan” (2013)

 • Režija: Daniel Ziv
 • Zemlja podrijetla: Indonezija
 • Trajanje: 108 minuta

“Jalanan” bi možda bilo pretjerano uspoređivati s oskarovskim “Pet metara od zemlje” (2013), ali teško se othrvati jednakoj neiskvarenoj feel good vibri Zivovog filma o troje uličnih svirača koji za kruh pokušavaju zaraditi na nemilosrdnim ulicama Jakarte.

Za razliku od “Čina smaknuća”, “Jalanan” u prenapučenoj indonezijskoj stvarnosti pronalazi istinsku crtu iskupljenja, nade i izgubljene ljudskosti. Jedan od vrhunaca dokumentarca? Dolazak džakartskog Boba Marleyja (Ho) u zatvorsku ćeliju, nakon čega brzinom svjetlosti neviđenom prosvijetljenom energijom osvaja ostale supatnike. Faith in humanity restored by Boni, Ho i Titi.


“Goli”
(2014)

 • Režija: Tiha Klara Gudac
 • Produkcija: Factum
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Trajanje: 75 minuta

Još jedan human, inteligentan i od politike cijepljen dokumentarac gledat ćemo na na 12. ZFF-u. “Goli” hrvatske redateljice Tihe Klare Gudac nedavno su osvojili Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 20. Sarajevo Film Festivala. Bila je to svjetska premijera Factumovog filma o nešto drugačijem pogledu na paradigmu Golog otoka i tematiku o kojoj se nije smjelo razgovarati ni u sigurnosti obiteljskih zidova.

“Goli”, iz recenzije portala Dokumentarni.net (9. rujan 2014.):

“I opet, unatoč svim pričama o špalirima dobrodošlice, bičevanjima i međusobnim premlaćivanjima, ‘Goli’ su prije svega osobni, obiteljski film. Film bez trunke patetike ili jednokratnog političkog populizma. Film bez odapetih ideoloških strelica i svojevrsni old school priručnik o nošenju s tada još nedijagnosticiranim PTSP poremećajem naših starih. Film o domino-efektu, nepovjerljivosti, introvertiranosti i nevidljivoj stigmi koja je direktno utjecala na tri generacije Fučkan-Gudacovih.”


“U iščekivanju kolovoza” / “Waiting for August”
(2014)

 • Režija: Teodora Ana Mihai
 • Zemlje podrijetla: Beligija / Rumunjska
 • Trajanje: 88 minuta

Što tek onda reći za metalni okus liberalnog kapitalizma u ustima 15-godišnje Rumunjke koja preko noći razgovore o dečkima i glazbi mijenja s brigom za sedmeročlano maloljetno kućanstvo.

Georgiana sa svojih šestero braće i sestara živi u socijalnom stanu u rumunjskom Bacauu, željno iščekujući povratak majke Liliane s privremenog rada u Italiji. Situacija daleko od idealne za tinejdžericu razapetu između tipičnih briga propupalih godina i nagle otrežnjujuće stvarnosti odraslih odgovornosti.

Ipak, “U iščekivanju kolovoza” ne pronalazi utjehu u onome čega nema, već u onome što je na dohvat ruke. Grozomornoj situaciji koja poput betona učvršćava obiteljske veze. Pukotinama za male životne radosti. Međusobnom grijanju na malom krevetu jer, kvragu, u društvu je ipak zabavnije. Dirljivo, zabavno, nenametljivo, nepropovijedajuće… Mihain (gotovo propagandni, in a good way!) film je oda nekom staromodnom idealu nedostižne obitelji iz priča naših starih. Zaokružiti i obavezno pogledati.


“Kraljevi cigareta” / “smoKings”
(2014)

 • Režija: Michele Fornasero
 • Zemlje podrijetla: Italija / Švicarska
 • Trajanje: 90 minuta

E, ovakav dokumentarac niste odavno gledali! O čemu se, dakle, radi? Dvojica braće Talijana prije više su godina pokrenula online trgovinu cigareta, nudeći dimni otrov po znatno nižim cijenama od uobičajenih. Nije prošlo puno vremena, a glavni junaci filma “Kraljevi cigareta” namlatiše nevjerojatno ozbiljan novac.

Njihov uspjeh, međutim, nije dobro sjeo velikim proizvođačima cigareta koji uskoro s braćom ulaze u opaku sudsku borbu tešku nekoliko stotina milijuna tužbenih dolara. Kada zatim otvore vlastitu tvornicu po imenu Yesmoke, stvari za obje strane postaju nemjerljivo ozbiljnije…

“Kraljevi cigareta” osvajaju svojom grešnom ambivalentnošću i pitanjem: Tko su ovdje, zapravo, loši momci? Dečki koji prodaju cigarete? Ili bogatiji dečki koji prodaju cigarete? Michele Fornasero izvrće stvari do neprepoznatljivosti, tjerajući (ne uvijek i bez razloga) nas da odaberemo robinhudovsku (opet paradoks) borbu malih protiv velikih, iako je svjestan ementalerovske rupičastosti početne premise.


“Presuda u Mađarskoj” / “Judgement in Hungary”
(2013)

 • Režija: Eszter Hajdú
 • Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka
 • Trajanje: 104 minuta

“Presuda u Mađarskoj” (2013) prati dvoipolgodišnji sudski maraton koji je izazvao veliku pozornost mađarske javnosti, a ticao se zločina nad Romima u 2008. i 2009. godini uslijed kojih je život izgubilo šestero ljudi.

Eszter Hajdú dobila je pristup bez presedana, s nekoliko strateški raspoređenih kamera prateći svaki komadić klaustrofobične sudnice. Mentalni je to šah između suca, optuženih i svjedoka prisiljenih ponovno prekapati po traumatičnim događajima koji su im zauvijek promijenili živote.

U kombinaciji s hladnim nadzornim objektivima, jedva prikrivenim rasizmom glavnog suca i rijetkim prikazom unutarnjeg organizma sudskog aparata, “Presuda u Mađarskoj” udara ispod pojasa hinjene političke korektnosti i otvara rane koje nikad do kraja nisu uspjele zacijeliti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".