PočetnaVijestiČeška predstavila svoj dokumentarni "lineup" za "sezonu" 2014/2015

Češka predstavila svoj dokumentarni “lineup” za “sezonu” 2014/2015

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Daniel’s World”

Jučer je u praškom kinu Svetozor, u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF, Institute of Documentary Film) i Češkog filmskog centra, održana Večer čeških dokumentaraca, pokrenuta još 2005. godine, na kojoj je javnosti predstavljena ovogodišnja dokumentarna produkcija te zemlje, kao i najava budućih projekata koji se nalaze u različitim produkcijskim fazama.

Zemlja s iznimno jakom dokumentarnom industrijom tako se pohvalila s ukupno 64 projekta za nefikcijsku sezonu 2014/2015, od čega jedanaest spada u razvojnu fazu, četrdeset u produkcijsku (snimanje u tijeku), dok se trinaest filmova nalazi u postprodukcijskom elementu.

Uz deset izdvojenih filmskih djela koje su predstavili sami autori, prezentiran je i katalog filmova u raznim fazama produkcije, a među njima i dvadeset završenih dugometražnih dokumentarih filmova poput “Života podle Vaclava Havla” / “Life According to Vaclav Havel” (2014) Andree Sedlačkove, priče o prvom predsjedniku Češke republike Vaclavu Havelu.

Vrijedi istaknuti i ponovni reunion dobro poznatog redateljskog dvojca Vit KlusakFilip Remunda (“Češki san”, “Češki mir”) u boratovskoj komediji “Češky Pepik jede do Polska poznat lasku k Bohu” / “Pepik the Czech Goes to Poland In a Quest for Love of God” (pretprodukcija), o dijametralnim češko-poljskim religijskim stajalištima.

Remunda sprema još jedan projekt, ovaj put u suradnji s redateljem Robertom Kirchhoffom, pod nazivom “Jazzove valky” / “Jazz Wars”. Film u poodmakloj produkcijskoj fazi približava svijet trojice džez umjetnika koji bi trebali održati koncert povodom godišnjice pada Berlinskog zida, i to ni manje ni više nego na imanju bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Nakon za dokumentaristički svijet vrlo važnog hepeninga, javnosti je pretpremijerno prikazan i film Veronike Liškove o češkoj pedofilskoj zajednici, “Danieluv svet” / “Daniel’s World” (2014).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije