Početna Najave Dokumentaristički "melting pot" krajem lipnja u u Splitu

Dokumentaristički “melting pot” krajem lipnja u u Splitu

-

Poznata međunarodna radionica posvećena razvoju dokumentarnih filmova Ex Oriente Film održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja u Splitu. Tijekom programa, niz međunarodno priznatih redatelja, producenata, dramaturga, montažera, snimatelja, predstavnika festivala, stručnjaka za marketing i distribuciju te međunarodne koprodukcije, savjetovat će polaznike kako bi što kvalitetnije pripremili, snimili i distribuirali svoje dokumentarne filmove, a dio programa bit će otvoren za javnost.

Tako će se u Zlatnim vratima od 28. lipnja do 1. srpnja održati masterclassovi filmskih stručnjaka Nenada Puhovskog koji će govoriti o autobiografskim dokumentarcima i drugim trendovima dokumentarnog filma; nagrađivana vizualna umjetnica Kateřina Šedá održat će predavanje zanimljiva naziva “Sve je savršeno”Želimir Žilnik predstavit će dokumentarno-igranu formu onakvu kakvu je on sam koristi; a svoje filmsko znanje i iskustvo će u svom masterclassu podijeliti i poznata škotska redateljica Emma Davie.

Producentica Vanja Jambrović govorit će o manjinskim koprodukcijama s Hrvatskom u dokumentarnom filmu, dok će producentica Christine Camdessus i nekadašnji producent nacionalne finske TV kuće YLE, Iikka Vehkalahti, održati masterclass na temu uloge javnih medijskih servisa u dokumentarnom filmu. Redatelj Peter Mettler će u svom predavanju naglasak staviti na važnost improvizacije i instinkta u dokumentarnom filmu. Alen Munitić i Vanja Jambrović predstavit će pak dobro poznati projekt oživljavanja kina u Dalmaciji – Kino Mediteran.

Osim brojnih predavanja, svakodnevno će biti održane i projekcije dokumentarnih filmova – “Destinacija_Serbistan” (2015) Želimira Žilnika, doku-drama o životima ilegalnih migranata i tražitelja azila koji su smješteni u izbjegličkim centrima u Srbiji, duhoviti višestruko nagrađivani dokumentarac “Češki san” Filipa Remude i Víta Klusáka, filmski upliv u transcendentno “Gambling, Gods and LSD” (Peter Mettler, 2002.) te poetični dokumentarac Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi odlaska u kino u malim mjestima na hrvatskim otocima, “Kino Otok” (2016).

Jedan od izabranih projekata koji će se razvijati u sklopu radionice je i dokumentarni film “Zaljev”, redatelja Brune Pavića i producenta Ivana Perića, koji se bavi ekološkim problemima kaštelanskog zaljeva.

Radionica je organizirana u suradnji Instituta dokumentarnog filma u Pragu s produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba i Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

Svi navedeni programi održavaju se na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan. Sve informacije o rasporedu i programima možete pronaći na sljedećoj poveznici, a konkretnu satnicu ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.