PočetnaNajaveDokumentaristički "melting pot" krajem lipnja u u Splitu

Dokumentaristički “melting pot” krajem lipnja u u Splitu

-

Poznata međunarodna radionica posvećena razvoju dokumentarnih filmova Ex Oriente Film održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja u Splitu. Tijekom programa, niz međunarodno priznatih redatelja, producenata, dramaturga, montažera, snimatelja, predstavnika festivala, stručnjaka za marketing i distribuciju te međunarodne koprodukcije, savjetovat će polaznike kako bi što kvalitetnije pripremili, snimili i distribuirali svoje dokumentarne filmove, a dio programa bit će otvoren za javnost.

Tako će se u Zlatnim vratima od 28. lipnja do 1. srpnja održati masterclassovi filmskih stručnjaka Nenada Puhovskog koji će govoriti o autobiografskim dokumentarcima i drugim trendovima dokumentarnog filma; nagrađivana vizualna umjetnica Kateřina Šedá održat će predavanje zanimljiva naziva “Sve je savršeno”Želimir Žilnik predstavit će dokumentarno-igranu formu onakvu kakvu je on sam koristi; a svoje filmsko znanje i iskustvo će u svom masterclassu podijeliti i poznata škotska redateljica Emma Davie.

Producentica Vanja Jambrović govorit će o manjinskim koprodukcijama s Hrvatskom u dokumentarnom filmu, dok će producentica Christine Camdessus i nekadašnji producent nacionalne finske TV kuće YLE, Iikka Vehkalahti, održati masterclass na temu uloge javnih medijskih servisa u dokumentarnom filmu. Redatelj Peter Mettler će u svom predavanju naglasak staviti na važnost improvizacije i instinkta u dokumentarnom filmu. Alen Munitić i Vanja Jambrović predstavit će pak dobro poznati projekt oživljavanja kina u Dalmaciji – Kino Mediteran.

Osim brojnih predavanja, svakodnevno će biti održane i projekcije dokumentarnih filmova – “Destinacija_Serbistan” (2015) Želimira Žilnika, doku-drama o životima ilegalnih migranata i tražitelja azila koji su smješteni u izbjegličkim centrima u Srbiji, duhoviti višestruko nagrađivani dokumentarac “Češki san” Filipa Remude i Víta Klusáka, filmski upliv u transcendentno “Gambling, Gods and LSD” (Peter Mettler, 2002.) te poetični dokumentarac Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi odlaska u kino u malim mjestima na hrvatskim otocima, “Kino Otok” (2016).

Jedan od izabranih projekata koji će se razvijati u sklopu radionice je i dokumentarni film “Zaljev”, redatelja Brune Pavića i producenta Ivana Perića, koji se bavi ekološkim problemima kaštelanskog zaljeva.

Radionica je organizirana u suradnji Instituta dokumentarnog filma u Pragu s produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba i Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

Svi navedeni programi održavaju se na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan. Sve informacije o rasporedu i programima možete pronaći na sljedećoj poveznici, a konkretnu satnicu ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije