PočetnaNajaveDokumentaristički "melting pot" krajem lipnja u u Splitu

Dokumentaristički “melting pot” krajem lipnja u u Splitu

-

Poznata međunarodna radionica posvećena razvoju dokumentarnih filmova Ex Oriente Film održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja u Splitu. Tijekom programa, niz međunarodno priznatih redatelja, producenata, dramaturga, montažera, snimatelja, predstavnika festivala, stručnjaka za marketing i distribuciju te međunarodne koprodukcije, savjetovat će polaznike kako bi što kvalitetnije pripremili, snimili i distribuirali svoje dokumentarne filmove, a dio programa bit će otvoren za javnost.

Tako će se u Zlatnim vratima od 28. lipnja do 1. srpnja održati masterclassovi filmskih stručnjaka Nenada Puhovskog koji će govoriti o autobiografskim dokumentarcima i drugim trendovima dokumentarnog filma; nagrađivana vizualna umjetnica Kateřina Šedá održat će predavanje zanimljiva naziva “Sve je savršeno”Želimir Žilnik predstavit će dokumentarno-igranu formu onakvu kakvu je on sam koristi; a svoje filmsko znanje i iskustvo će u svom masterclassu podijeliti i poznata škotska redateljica Emma Davie.

Producentica Vanja Jambrović govorit će o manjinskim koprodukcijama s Hrvatskom u dokumentarnom filmu, dok će producentica Christine Camdessus i nekadašnji producent nacionalne finske TV kuće YLE, Iikka Vehkalahti, održati masterclass na temu uloge javnih medijskih servisa u dokumentarnom filmu. Redatelj Peter Mettler će u svom predavanju naglasak staviti na važnost improvizacije i instinkta u dokumentarnom filmu. Alen Munitić i Vanja Jambrović predstavit će pak dobro poznati projekt oživljavanja kina u Dalmaciji – Kino Mediteran.

Osim brojnih predavanja, svakodnevno će biti održane i projekcije dokumentarnih filmova – “Destinacija_Serbistan” (2015) Želimira Žilnika, doku-drama o životima ilegalnih migranata i tražitelja azila koji su smješteni u izbjegličkim centrima u Srbiji, duhoviti višestruko nagrađivani dokumentarac “Češki san” Filipa Remude i Víta Klusáka, filmski upliv u transcendentno “Gambling, Gods and LSD” (Peter Mettler, 2002.) te poetični dokumentarac Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi odlaska u kino u malim mjestima na hrvatskim otocima, “Kino Otok” (2016).

Jedan od izabranih projekata koji će se razvijati u sklopu radionice je i dokumentarni film “Zaljev”, redatelja Brune Pavića i producenta Ivana Perića, koji se bavi ekološkim problemima kaštelanskog zaljeva.

Radionica je organizirana u suradnji Instituta dokumentarnog filma u Pragu s produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba i Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

Svi navedeni programi održavaju se na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan. Sve informacije o rasporedu i programima možete pronaći na sljedećoj poveznici, a konkretnu satnicu ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.