Početna Vijesti Najavljujemo 9. DOKUart

Najavljujemo 9. DOKUart

-

9. DOKUart – festival dokumentarnog filma u Bjelovaru održava se od 4. do 10. listopada 2014., u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart. Selektorica programa je Bjelovarčanka koja živi i radi u Nizozemskoj, Rada Šešić, dokumentaristica i ugledna suradnica mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, Sarajevo FF, Mumbai, Krakow, ZagrebDox…) i profesorica na Fakultetu za teoriju i povijest filma u Amsterdamu.

U sedam dana festivala u glavnom je programu jedanaest dokumentaraca, od kojih su četiri hrvatske premijere. Uz dva kratka: “Ples sa stilom” /”In stijl dansen” / “Dancing with Style” (2012) Xandera de Boera te “Hitni pozivi” / “Hätäkutsu” / “Emergency Calls” (2013) Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena, na rasporedu su i dvije dugometražne premijere: “Sepideh” (2013) Berit Madsen i “Ples u Jaffi” / “Dancing in Jaffa” (2013) Hille Medalie.

Od ostalih filmova tu su naši domaći favoriti poput filma “Moj zanat” (2014) Mladena Matičevića, “Ljubavne odiseje” (2014) Tatjane Božić, “Autofocusa” (2013) Borisa Poljaka te vrlo dobre igrano-dokumentarne “Epizode u životu berača željeza” (2013) Danisa Tanovića. Bjelovarski gledatelji također će moći pogledati švedski dokumentarac “Izmješteni” / “Displaced Perssons” (2013) Åse Blanck i Johana Palmgrena, grčko-ciparski (manjinska koprodukcija HAVC-a) “Kismet” (2013., Nina Maria Paschalidou), odnosno hrvatski klasik “Specijalni vlakovi” (1972) Krste Papića.

Sastavni dio DOKUart festivala je i Mali DOKUart koji nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, a tu su i predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce…

Nakon osam godina ustrajnog rada na očuvanju publike, 9. DOKUart se prvi put održava u novoizgrađenoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, pa festivalska publika napokon može gledati filmove u idealnim uvjetima digitalne kino-dvorane.

Dokumentarni.net je jedan od medijskih sponzora DOKUarta, a sve informacije o festivalu možete pročitati na www.dokuart.hr, kao i opširnije sinopsise najavljenih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.