PočetnaVijestiArt-kino Croatia novu sezonu otvara s "Autofocusom" Borisa Poljaka

Art-kino Croatia novu sezonu otvara s “Autofocusom” Borisa Poljaka

|

U petak, 19. rujna s početkom u 20 sati, svečano će se otvoriti sedma programska sezona riječkog Art-kina Croatia. Otvorenje nove sezone donosi riječku premijeru višestruko nagrađenog dokumentarnog filma “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka te igrani film “Kutija” (2013) redatelja Nebojše Slijepčevića, nama najpoznatijem po hitu “Gangster te voli” (2013).

Jesen donosi i premijere riječkih dokumentarnih filmova među kojima je i “Moja Europa” (2014) Bernardina Modrića koja govori o jednoj od tisuća Hrvatica koje u Italiji rade kao njegovateljice bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki. Modrić je također ove godine na 12. Liburnia Film Festivalu gostovao sa svojim filmom o stripašu Borivoju Dovnikoviću-Bordi“Bordo – vječna stripovska mladost” (2013).

Od dokumentarnih naslova na programu Art-kina do kraja godine očekuju nas još dva filma: “Simke” (2014), dokumentarac Ane Mušnjak o smrti dobrog duha Rijeke, Vitomira Jovičića, te “Plenumovi” (2014) u režiji Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić, koji s odmakom govori o hrvatskim studentskim prosvjedima iz 2009. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.