Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Projekt: Rak"

17. Motovun Film Festival će uz mnoge zanimljive filmove iz cijelog svijeta ugostiti i niz zapaženih gostiju, među njima i svjetski poznatog fotografa i konceptualnog umjetnika Ulaya, kojeg pamtimo i iz odličnog dokumentarnog filma “Marina Abramovic: The Artist Is Present” (2012., Matthew Akers i Jeff Dupre)

Ulay će na 17. Motovun Film Festivalu gostovati kao protagonist filma “Projekt: Rak” (2013) slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Tijekom planiranja filma umjetniku je dijagnosticiran rak pa kamera prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović. Film koji Ulaya prati od Berlina, preko New Yorka pa sve do Amsterdama, tematizira liječenje kao njegov najveći i najvažniji životni projekt.

Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf ali i jedan od pionira performansa i body arta, jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti. Javnosti je posebno poznat i po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović, koja je opisana u spomenutom dokumentarcu “Marina Abramovic: The Artist is Present”. Svoje radikalno umjetničko djelovanje započeo je sedamdesetih godina, a nakon četiri desetljeća života i rada u Amsterdamu, Ulay trenutno djeluje u Ljubljani.

Uz spomenutog Ulaya, gosti 17. Motovun Film Festivala još su i svjetski renomirani redatelji Andrej Zvjagincev i stari motovunski znanac Stephen Daldry.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here