Početna Vijesti Nekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

Nekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

-

17. Motovun Film Festival će uz mnoge zanimljive filmove iz cijelog svijeta ugostiti i niz zapaženih gostiju, među njima i svjetski poznatog fotografa i konceptualnog umjetnika Ulaya, kojeg pamtimo i iz odličnog dokumentarnog filma “Marina Abramovic: The Artist Is Present” (2012., Matthew Akers i Jeff Dupre)

Ulay će na 17. Motovun Film Festivalu gostovati kao protagonist filma “Projekt: Rak” (2013) slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Tijekom planiranja filma umjetniku je dijagnosticiran rak pa kamera prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović. Film koji Ulaya prati od Berlina, preko New Yorka pa sve do Amsterdama, tematizira liječenje kao njegov najveći i najvažniji životni projekt.

Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf ali i jedan od pionira performansa i body arta, jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti. Javnosti je posebno poznat i po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović, koja je opisana u spomenutom dokumentarcu “Marina Abramovic: The Artist is Present”. Svoje radikalno umjetničko djelovanje započeo je sedamdesetih godina, a nakon četiri desetljeća života i rada u Amsterdamu, Ulay trenutno djeluje u Ljubljani.

Uz spomenutog Ulaya, gosti 17. Motovun Film Festivala još su i svjetski renomirani redatelji Andrej Zvjagincev i stari motovunski znanac Stephen Daldry.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split