PočetnaVijestiNekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

Nekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

-

17. Motovun Film Festival će uz mnoge zanimljive filmove iz cijelog svijeta ugostiti i niz zapaženih gostiju, među njima i svjetski poznatog fotografa i konceptualnog umjetnika Ulaya, kojeg pamtimo i iz odličnog dokumentarnog filma “Marina Abramovic: The Artist Is Present” (2012., Matthew Akers i Jeff Dupre)

Ulay će na 17. Motovun Film Festivalu gostovati kao protagonist filma “Projekt: Rak” (2013) slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Tijekom planiranja filma umjetniku je dijagnosticiran rak pa kamera prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović. Film koji Ulaya prati od Berlina, preko New Yorka pa sve do Amsterdama, tematizira liječenje kao njegov najveći i najvažniji životni projekt.

Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf ali i jedan od pionira performansa i body arta, jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti. Javnosti je posebno poznat i po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović, koja je opisana u spomenutom dokumentarcu “Marina Abramovic: The Artist is Present”. Svoje radikalno umjetničko djelovanje započeo je sedamdesetih godina, a nakon četiri desetljeća života i rada u Amsterdamu, Ulay trenutno djeluje u Ljubljani.

Uz spomenutog Ulaya, gosti 17. Motovun Film Festivala još su i svjetski renomirani redatelji Andrej Zvjagincev i stari motovunski znanac Stephen Daldry.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.