PočetnaVijestiNekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

Nekadašnji životni i umjetnički partner Marine Abramović dolazi na Motovun

|

17. Motovun Film Festival će uz mnoge zanimljive filmove iz cijelog svijeta ugostiti i niz zapaženih gostiju, među njima i svjetski poznatog fotografa i konceptualnog umjetnika Ulaya, kojeg pamtimo i iz odličnog dokumentarnog filma “Marina Abramovic: The Artist Is Present” (2012., Matthew Akers i Jeff Dupre)

Ulay će na 17. Motovun Film Festivalu gostovati kao protagonist filma “Projekt: Rak” (2013) slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Tijekom planiranja filma umjetniku je dijagnosticiran rak pa kamera prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović. Film koji Ulaya prati od Berlina, preko New Yorka pa sve do Amsterdama, tematizira liječenje kao njegov najveći i najvažniji životni projekt.

Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf ali i jedan od pionira performansa i body arta, jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti. Javnosti je posebno poznat i po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović, koja je opisana u spomenutom dokumentarcu “Marina Abramovic: The Artist is Present”. Svoje radikalno umjetničko djelovanje započeo je sedamdesetih godina, a nakon četiri desetljeća života i rada u Amsterdamu, Ulay trenutno djeluje u Ljubljani.

Uz spomenutog Ulaya, gosti 17. Motovun Film Festivala još su i svjetski renomirani redatelji Andrej Zvjagincev i stari motovunski znanac Stephen Daldry.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.