PočetnaVijesti6. Supetar Super Film Festival u ponedjeljak otvara vrata ljubiteljima dokumentaraca

6. Supetar Super Film Festival u ponedjeljak otvara vrata ljubiteljima dokumentaraca

-

Šesto izdanje Supetar Super Film Festivala, koje će se održati od 14. do 19. srpnja, donosi dokumentarne filmove kratkog i dugog metra iz dvanaest zemalja regije i cijele Europe.

Kao uvertiru i prigodan warm up day organizatori predstavljaju nulti dan Festivala – 14. srpnja – koji će tamošnju publiku promptno prebaciti s nogometnih na dokumentarna uzbuđenja. Od 21 sat, naime, bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog “U potrazi za Sugar Manom” / “Searching For Sugar Man” (2013) nedavno preminulog Malika Bendjelloula, priča o dva južnoafrička novinara koji nastoje otkriti što se dogodilo s njihovim idolom, američkim folk-glazbenikom Sixtom Rodriguezom.

Službeno otvaranje Festivala zakazano je za utorak 15. srpnja, koji će vrata otvoriti gorko-slatkom komedijom o najneobičnijem zanimanju na svijetu, jednostavna imena “Pogrebnik” (2013) snimatelja, scenarista i redatelja Dragana Nikolića, ujedno i gosta SSFF-a, s kojim će poslije projekcije biti upriličena i čašica razgovora.

brda-21000
Kadar iz dokumentarnog filma “Brda 21000 Split”

Intimnim portretom glavnog protagonista, koji radi u pogrebnom poduzeću svog tasta, a ne morbidnom pričom o smrti kako bi se moglo na prvu pretpostaviti, ovaj je dokumentarac već oduševio i do suza nasmijao zagrebačku publiku na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Od filmskih poslastica iz domaćeg programa organizatori izdvajaju višestruko nagrađivani dokumentarac o žrtvama kredita u švicarcima, “U braku sa Švicarcem” (2013) istaknutog filmskog kritičara Arsena Oremovića, zatim kontroverznu priču felinijevskog stila o jednom neobičnom splitskom kvartu u kojem vlada samo jedna svetinja – Hajduk – u filmu “Brda 21000 Split” (2012) Silvija Mirošničenka, inače i autora vrlo popularnog autobiografskog doxa o glazbeniku Edi Maajci “Sevdah o rodama” (2007).

Mirošničenko će upravo u Supetru premijerno prikazati svoj najsvježiji uradak, “Prozor na život” (2013), dokumentarni eksperiment o zavorenicima koji je dosad zbog tabu-teme bio zabranjen te je stoga izostao i s ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Bračkoj publici bit će predstavljen i izvrsno promišljen, skrivenom kamerom snimljen i urnebesno duhovit dokumentarac “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka u kojem gledatelji svjedoče preobrazbi prostora u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni turisti postaju glumci u predstavi. Film je tek što je ugledao svjetlo dana pomeo konkurenciju i pobrao većinu važnijih nagrada na domaćim i regionalnim festivalima.

AUTOFOCUS1
Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus”

I ove godine ponovno je za presjek najboljih recentnih europskih dokumentaraca zadužen Oliver Sertić, a ono najbolje retrospektivno iz domaće produkcije pak stiže prema receptu Đele Hadžiselimovića, u programu pod nazivom “Odabrao Đelo Hadžiselimović”.

Od europske produkcije tu su još “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” Kena Loacha, portret jedne epohe Ujedinjenog kraljevstva; izvrsna “Joanna” (2013) Anete Kopacz, koja prati hrabru Poljakinju oboljelu od raka te mnogi drugi filmovi koje detaljno možete provjeriti na službenoj stranici festivala.

Kao i svakog ljeta dosad, ulaz na sve projekcije i popratna događanja je slobodan, kao i na radionicu dokumentarnog filma pod voditeljskom palicom Ivane Todorović i Zlatka Zlatkovića za djecu i mlade, na koju se jedino zbog ograničenog broja polaznika treba unaprijed prijaviti ([email protected] ili http://www.facebook.com/SupetarSuperFilmFestival).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije