PočetnaVijesti6. Supetar Super Film Festival u ponedjeljak otvara vrata ljubiteljima dokumentaraca

6. Supetar Super Film Festival u ponedjeljak otvara vrata ljubiteljima dokumentaraca

-

Šesto izdanje Supetar Super Film Festivala, koje će se održati od 14. do 19. srpnja, donosi dokumentarne filmove kratkog i dugog metra iz dvanaest zemalja regije i cijele Europe.

Kao uvertiru i prigodan warm up day organizatori predstavljaju nulti dan Festivala – 14. srpnja – koji će tamošnju publiku promptno prebaciti s nogometnih na dokumentarna uzbuđenja. Od 21 sat, naime, bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog “U potrazi za Sugar Manom” / “Searching For Sugar Man” (2013) nedavno preminulog Malika Bendjelloula, priča o dva južnoafrička novinara koji nastoje otkriti što se dogodilo s njihovim idolom, američkim folk-glazbenikom Sixtom Rodriguezom.

Službeno otvaranje Festivala zakazano je za utorak 15. srpnja, koji će vrata otvoriti gorko-slatkom komedijom o najneobičnijem zanimanju na svijetu, jednostavna imena “Pogrebnik” (2013) snimatelja, scenarista i redatelja Dragana Nikolića, ujedno i gosta SSFF-a, s kojim će poslije projekcije biti upriličena i čašica razgovora.

brda-21000
Kadar iz dokumentarnog filma “Brda 21000 Split”

Intimnim portretom glavnog protagonista, koji radi u pogrebnom poduzeću svog tasta, a ne morbidnom pričom o smrti kako bi se moglo na prvu pretpostaviti, ovaj je dokumentarac već oduševio i do suza nasmijao zagrebačku publiku na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Od filmskih poslastica iz domaćeg programa organizatori izdvajaju višestruko nagrađivani dokumentarac o žrtvama kredita u švicarcima, “U braku sa Švicarcem” (2013) istaknutog filmskog kritičara Arsena Oremovića, zatim kontroverznu priču felinijevskog stila o jednom neobičnom splitskom kvartu u kojem vlada samo jedna svetinja – Hajduk – u filmu “Brda 21000 Split” (2012) Silvija Mirošničenka, inače i autora vrlo popularnog autobiografskog doxa o glazbeniku Edi Maajci “Sevdah o rodama” (2007).

Mirošničenko će upravo u Supetru premijerno prikazati svoj najsvježiji uradak, “Prozor na život” (2013), dokumentarni eksperiment o zavorenicima koji je dosad zbog tabu-teme bio zabranjen te je stoga izostao i s ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Bračkoj publici bit će predstavljen i izvrsno promišljen, skrivenom kamerom snimljen i urnebesno duhovit dokumentarac “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka u kojem gledatelji svjedoče preobrazbi prostora u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni turisti postaju glumci u predstavi. Film je tek što je ugledao svjetlo dana pomeo konkurenciju i pobrao većinu važnijih nagrada na domaćim i regionalnim festivalima.

AUTOFOCUS1
Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus”

I ove godine ponovno je za presjek najboljih recentnih europskih dokumentaraca zadužen Oliver Sertić, a ono najbolje retrospektivno iz domaće produkcije pak stiže prema receptu Đele Hadžiselimovića, u programu pod nazivom “Odabrao Đelo Hadžiselimović”.

Od europske produkcije tu su još “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” Kena Loacha, portret jedne epohe Ujedinjenog kraljevstva; izvrsna “Joanna” (2013) Anete Kopacz, koja prati hrabru Poljakinju oboljelu od raka te mnogi drugi filmovi koje detaljno možete provjeriti na službenoj stranici festivala.

Kao i svakog ljeta dosad, ulaz na sve projekcije i popratna događanja je slobodan, kao i na radionicu dokumentarnog filma pod voditeljskom palicom Ivane Todorović i Zlatka Zlatkovića za djecu i mlade, na koju se jedino zbog ograničenog broja polaznika treba unaprijed prijaviti ([email protected] ili http://www.facebook.com/SupetarSuperFilmFestival).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".