Početna Recenzije "Joanna" - Slavlje života usred smrti

“Joanna” – Slavlje života usred smrti

-

Još prije šest mjeseci naš trio dokumentarnih znalaca (Oliver Sertić, Petar Milat i Velimir Grgić) javnosti je predstavio svoju listu najboljih nefikcijskih filmova u 2013. godini. Na jednoj od njih, onoj koordinatora Restarta Olivera Sertića, našao se poljski dokumentarac “Joanna” redateljice Anete Kopacz iz 2013. godine.

Taj prvi poljski dokumentarni film realiziran zahvaljujući crowdfunding kampanji, s razlogom je osvojio srca gledatelja diljem Europe, pokupivši u međuvremenu svu silu festivalskih nagrada, od Leipziga do Jihlave.

Kopaczina “Joanna” prati posljednje mjesece na smrt bolesne 36-godišnje Joanne Sałyge, koja nakon devastirajuće dijagnoze počinje pisati blog koncentriran uglavnom na svojeg sedmogodišnjeg sina Jasa i muža Piotra.

“Budi radoznao. Pokušaj upoznati sebe. Razmišljaj zašto si izabrao ovakve prijatelje, a ne neke druge. Zapitaj se jesi li zadovoljan u svojem svijetu. Osjećaš li se sigurno i sretno?”, čita Joanna svojem sinu ulomke iz svoje – gotovo oproštajne – pisane oporuke.

Diskretna kamera Lukasza Zala uvijek je u centru zbivanja, nikad ne prelazeći nevidljivu granicu moguće intruzivnosti.

“Joanna” je slavlje trenutka u kojem vam napokon počnu djelovati tablete protiv bolova. Trenutak kada vas vaš sin obaspe poljupcima i ne ispušta iz svog zagrljaja. “Joanna” je ruka u jezeru. Misao u livadi. Zamrznuti kadar u kojem više nema patnje i razmišljanja o smrti.

Majstorski Zalovi kadrovi variraju od krupnih planova Joanninog lica za vrijeme razgovora s doktorima, do nešto (svjesno) udaljenijih snimaka prvih okretanja pedala malog Jasa. Nenametljivo, nevidljivo i s barem prividnom dozom nesvjesnosti kamera kod svojih snimanih subjekata.

Kopaczin film, potpomognut izvrsnom glazbom Oscarom nagrađenog (“Finding Neverland”, 2004.) Jana A.P. Kaczmareka, nije zamišljen kao naricanje za propuštenim prilikama, izgubljenim vremenom ili odbrojavanju neizbježnih tisućinki. Ne toliko zbog redateljice, koliko zbog same Joanne.

U stvarnosti u kojoj svaka samosažalijevajuća sekunda guši preostale trenutke s vlastitom obitelji, Joanna je na svojem unutarnjem GPS-u upisala drugačiju rutu. Snažno i beskompromisno. Odlučila je otići na svoj način.

U “Joanni” ne postoje pojmovi poput “prošlosti” i “budućnosti”.

“Joanna” je slavlje trenutka u kojem vam napokon počnu djelovati tablete protiv bolova. Trenutak kada vas vaš sin obaspe poljupcima i ne ispušta iz svog zagrljaja. “Joanna” je ruka u jezeru. Misao u livadi. Zamrznuti kadar u kojem više nema patnje i razmišljanja o smrti.

Zamrznuti kadar sina koji ne želi ostati bez svoje mame…

Film poljske redateljice djeluje poput osjetljivog živog organizma. Cijepljen od suvišnog dijaloga i kičastog upravljanja osjetilima, u “Joanni” je fokus stavljen na svaki dodir, pokret ili pogled koji govore više od tisuću riječi.

“Joanna” je film koji se osjeća. Film koji se voli.

Slavlje života usred smrti. Jer život i jest jači od smrti.

"Joanna"

O FILMU:

Režija: Aneta Kopacz
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Poljska
Trajanje: 45 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.