Početna Recenzije "Joanna" - Slavlje života usred smrti

“Joanna” – Slavlje života usred smrti

-

Još prije šest mjeseci naš trio dokumentarnih znalaca (Oliver Sertić, Petar Milat i Velimir Grgić) javnosti je predstavio svoju listu najboljih nefikcijskih filmova u 2013. godini. Na jednoj od njih, onoj koordinatora Restarta Olivera Sertića, našao se poljski dokumentarac “Joanna” redateljice Anete Kopacz iz 2013. godine.

Taj prvi poljski dokumentarni film realiziran zahvaljujući crowdfunding kampanji, s razlogom je osvojio srca gledatelja diljem Europe, pokupivši u međuvremenu svu silu festivalskih nagrada, od Leipziga do Jihlave.

Kopaczina “Joanna” prati posljednje mjesece na smrt bolesne 36-godišnje Joanne Sałyge, koja nakon devastirajuće dijagnoze počinje pisati blog koncentriran uglavnom na svojeg sedmogodišnjeg sina Jasa i muža Piotra.

“Budi radoznao. Pokušaj upoznati sebe. Razmišljaj zašto si izabrao ovakve prijatelje, a ne neke druge. Zapitaj se jesi li zadovoljan u svojem svijetu. Osjećaš li se sigurno i sretno?”, čita Joanna svojem sinu ulomke iz svoje – gotovo oproštajne – pisane oporuke.

Diskretna kamera Lukasza Zala uvijek je u centru zbivanja, nikad ne prelazeći nevidljivu granicu moguće intruzivnosti.

“Joanna” je slavlje trenutka u kojem vam napokon počnu djelovati tablete protiv bolova. Trenutak kada vas vaš sin obaspe poljupcima i ne ispušta iz svog zagrljaja. “Joanna” je ruka u jezeru. Misao u livadi. Zamrznuti kadar u kojem više nema patnje i razmišljanja o smrti.

Majstorski Zalovi kadrovi variraju od krupnih planova Joanninog lica za vrijeme razgovora s doktorima, do nešto (svjesno) udaljenijih snimaka prvih okretanja pedala malog Jasa. Nenametljivo, nevidljivo i s barem prividnom dozom nesvjesnosti kamera kod svojih snimanih subjekata.

Kopaczin film, potpomognut izvrsnom glazbom Oscarom nagrađenog (“Finding Neverland”, 2004.) Jana A.P. Kaczmareka, nije zamišljen kao naricanje za propuštenim prilikama, izgubljenim vremenom ili odbrojavanju neizbježnih tisućinki. Ne toliko zbog redateljice, koliko zbog same Joanne.

U stvarnosti u kojoj svaka samosažalijevajuća sekunda guši preostale trenutke s vlastitom obitelji, Joanna je na svojem unutarnjem GPS-u upisala drugačiju rutu. Snažno i beskompromisno. Odlučila je otići na svoj način.

U “Joanni” ne postoje pojmovi poput “prošlosti” i “budućnosti”.

“Joanna” je slavlje trenutka u kojem vam napokon počnu djelovati tablete protiv bolova. Trenutak kada vas vaš sin obaspe poljupcima i ne ispušta iz svog zagrljaja. “Joanna” je ruka u jezeru. Misao u livadi. Zamrznuti kadar u kojem više nema patnje i razmišljanja o smrti.

Zamrznuti kadar sina koji ne želi ostati bez svoje mame…

Film poljske redateljice djeluje poput osjetljivog živog organizma. Cijepljen od suvišnog dijaloga i kičastog upravljanja osjetilima, u “Joanni” je fokus stavljen na svaki dodir, pokret ili pogled koji govore više od tisuću riječi.

“Joanna” je film koji se osjeća. Film koji se voli.

Slavlje života usred smrti. Jer život i jest jači od smrti.

"Joanna"

O FILMU:

Režija: Aneta Kopacz
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Poljska
Trajanje: 45 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.