PočetnaVijestiGlobalizacijska trilogija Michaela Glawoggera od sutra u Dokukinu

Globalizacijska trilogija Michaela Glawoggera od sutra u Dokukinu

|

Ovaj tjedan u Dokukinu možete pogledati globalizacijsku dokumentarnu trilogiju nedavno preminulog austrijskog redatelja Michaela Glawoggera“Megagradovi” / “Megacities” (1998), “Smrt radnika”“Workingman’s Death (2005) i “Slava kurvi” / “Whore’s Glory” (2011).

Naš intervju s Borisom Mitićem o maloprije spomenutom Austrijancu možete pročitati na sljedećem linku.

Michael Glawogger je bio u potrazi za ljudima na pogubnim marginama tranzicijske ere, pronalazivši predivna i neobična stvorenja unutar njihovih svakodnevnica; bilo da je riječ o brodskoj olupini u Pakistanu ili o burlesknom kazalištu u Meksiku; opasnim ulicama New Yorka ili klaonici u Nigeriji; bordelu u Bangladešu ili rudniku ugljena u Ukrajini.  

Michael Glawogger volio je gubitnike – upravo koliko je volio i pse lutalice.

Kamera Glawoggera i njegovih snimatelja (posebice Wolfganga Thalera koji je surađivao na sva tri filma) obično oduzima dah. Gledajući njegove filmove čovjek se uvijek osjeća kao da viri kroz ključanicu i čudi se kako je samo uspio snimiti sve te dragocjene trenutke.  

Unatoč čarobnoj estetici, Glawoggerovi filmovi nisu imali tendenciju uljepšavati, niti banalizirati živote svojih protagonista. Naprotiv, njegova trilogija je potraga za stvarnim životima ma kako teški i složeni bili, a koji ipak sadrže trenutke koje je Glawogger nazivao “ljudskim ljepotama”. Trenuci su to koji nevjerojatno humaniziraju i obogaćuju njegove dokumentarne filmove.

Glawogger je tako jednom rekao: “Platon kaže ‘Ljepota je sjaj istine.’ Dakle, ako ima istine u toj stvarnosti, trudim se pokazati da ljepota dolazi od tamo.”

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a filmovi se prikazuju s engleskim titlovima.

“MEGAGRADOVI” (1998)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Švicarska
  • Trajanje: 90 minuta
  • Datum i vrijeme projekcije: srijeda 21.5. u 21:15 sati

Sadržaj: Bombay, Mexico City, Moskva, New York: zavodljiva, ali i odbojna čudovišta. Tu kontradikciju svakodnevno osjećaju ljudi koji žive u tim megagradovima.

U 12 poglavlja, film nam priča o Shankaru, čovjeku iz kina; Modestu, prodavaču kokošjih nogu; Babu Khanu, sijaču boja; Nestoru, sakupljaču otpada; uličnim dječacima Olegu, Borji, Kolji i Miši; glumici Cassandri; dizaličarki Larisi i varalici Tonyju.

Domišljatošću, inteligencijom i ponosom, oni se iz dana u dan bore za preživljavanje. I svi sanjaju o istoj stvari: boljem životu.

“SMRT RADNIKA” (2005)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Njemačka
  • Trajanje: 122 minute
  • Datum i vrijeme projekcije: četvrtak 22.5. u 21 sat

Sadržaj: Film “Smrt radnika” prati junake ilegalnih rudnika u Ukrajini, njuši duhove među kopačima sumpora u Indoneziji, nalazi se licem u lice s lavovima u nigerijskoj klaonici, druži se s braćom koja u komade režu golemi tanker u Pakistanu i pridružuje se radnicima u kineskoj čeličani koji se nadaju svjetlijoj budućnosti.

U isto vrijeme ta se budućnost događa u Njemačkoj, gdje je jedna bivša talionica pretvorena u lijepi park za odmor i rekreaciju.

“SLAVA KURVI” (2011)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Njemačka
  • Trajanje: 110 minuta
  • Datum i vrijeme projekcije: petak 23.5. u 21 sat

Sadržaj: Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji, “Slava kurvi”, filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije.

Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Soundtrack koju potpusuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.