PočetnaVijestiGlobalizacijska trilogija Michaela Glawoggera od sutra u Dokukinu

Globalizacijska trilogija Michaela Glawoggera od sutra u Dokukinu

-

Ovaj tjedan u Dokukinu možete pogledati globalizacijsku dokumentarnu trilogiju nedavno preminulog austrijskog redatelja Michaela Glawoggera“Megagradovi” / “Megacities” (1998), “Smrt radnika”“Workingman’s Death (2005) i “Slava kurvi” / “Whore’s Glory” (2011).

Naš intervju s Borisom Mitićem o maloprije spomenutom Austrijancu možete pročitati na sljedećem linku.

Michael Glawogger je bio u potrazi za ljudima na pogubnim marginama tranzicijske ere, pronalazivši predivna i neobična stvorenja unutar njihovih svakodnevnica; bilo da je riječ o brodskoj olupini u Pakistanu ili o burlesknom kazalištu u Meksiku; opasnim ulicama New Yorka ili klaonici u Nigeriji; bordelu u Bangladešu ili rudniku ugljena u Ukrajini.  

Michael Glawogger volio je gubitnike – upravo koliko je volio i pse lutalice.

Kamera Glawoggera i njegovih snimatelja (posebice Wolfganga Thalera koji je surađivao na sva tri filma) obično oduzima dah. Gledajući njegove filmove čovjek se uvijek osjeća kao da viri kroz ključanicu i čudi se kako je samo uspio snimiti sve te dragocjene trenutke.  

Unatoč čarobnoj estetici, Glawoggerovi filmovi nisu imali tendenciju uljepšavati, niti banalizirati živote svojih protagonista. Naprotiv, njegova trilogija je potraga za stvarnim životima ma kako teški i složeni bili, a koji ipak sadrže trenutke koje je Glawogger nazivao “ljudskim ljepotama”. Trenuci su to koji nevjerojatno humaniziraju i obogaćuju njegove dokumentarne filmove.

Glawogger je tako jednom rekao: “Platon kaže ‘Ljepota je sjaj istine.’ Dakle, ako ima istine u toj stvarnosti, trudim se pokazati da ljepota dolazi od tamo.”

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a filmovi se prikazuju s engleskim titlovima.

“MEGAGRADOVI” (1998)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Švicarska
  • Trajanje: 90 minuta
  • Datum i vrijeme projekcije: srijeda 21.5. u 21:15 sati

Sadržaj: Bombay, Mexico City, Moskva, New York: zavodljiva, ali i odbojna čudovišta. Tu kontradikciju svakodnevno osjećaju ljudi koji žive u tim megagradovima.

U 12 poglavlja, film nam priča o Shankaru, čovjeku iz kina; Modestu, prodavaču kokošjih nogu; Babu Khanu, sijaču boja; Nestoru, sakupljaču otpada; uličnim dječacima Olegu, Borji, Kolji i Miši; glumici Cassandri; dizaličarki Larisi i varalici Tonyju.

Domišljatošću, inteligencijom i ponosom, oni se iz dana u dan bore za preživljavanje. I svi sanjaju o istoj stvari: boljem životu.

“SMRT RADNIKA” (2005)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Njemačka
  • Trajanje: 122 minute
  • Datum i vrijeme projekcije: četvrtak 22.5. u 21 sat

Sadržaj: Film “Smrt radnika” prati junake ilegalnih rudnika u Ukrajini, njuši duhove među kopačima sumpora u Indoneziji, nalazi se licem u lice s lavovima u nigerijskoj klaonici, druži se s braćom koja u komade režu golemi tanker u Pakistanu i pridružuje se radnicima u kineskoj čeličani koji se nadaju svjetlijoj budućnosti.

U isto vrijeme ta se budućnost događa u Njemačkoj, gdje je jedna bivša talionica pretvorena u lijepi park za odmor i rekreaciju.

“SLAVA KURVI” (2011)
  • Zemlja podrijetla: Austrija, Njemačka
  • Trajanje: 110 minuta
  • Datum i vrijeme projekcije: petak 23.5. u 21 sat

Sadržaj: Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji, “Slava kurvi”, filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije.

Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Soundtrack koju potpusuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.