Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Narko kultura"

DokuMA Film Festival, čije će se premijerno izdanje održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Makarskoj, uz međunarodni natjecateljski program kratkometražnih dokumentaraca i brojne popratne programe nudi i nekoliko dugometražnih hit dokumentaraca.

“Narko kultura” / “Narco Cultura” (2013) snimatelja i redatelja Shaula Schwarza pruža uvid u narcocorrido kulturu. Radi se o glazbenom smjeru koji je svojevrstna oda eksploataciji meksičkih krajeva od strane kriminalnog podzemlja. Autor kombinira snažne slike prvih linija narko bojišnice s izvedbama nekih od najpoznatijih narkokoridornih umjetnika, poput El Komandera i Buknas de Culiacan, te odvodi gledatelje iza scena najeksplozivnije i najnasilnije glazbene supkulture u Americi.

Shaul Schwarz je izraelski redatelj dokumentarnih filmova, snimatelji i ratni reporter. Autor je sadržaja za CNN, TNT, The Discovery Channel i The History Channel, a također je suradnik časopisa Time i National Geographic.

“Narko kultura” je njegov debitantski dugometražni dokumentarac, a međunarodnu je premijeru imao na Sundance Film Festivalu 2013. Prikazan je i na Berlinaleu te Hot Docs Film Festivalu.

Hrvatska premijera “Narko kulture” će se održati u sklopu DokuMA Film Festivala, i to u petak 30. svibnja na pozornici Ljetnog kina u Makarskoj.

Dokumentarni.net, iz recenzije “Narko kulture” objavljene 18. travnja 2014.:

“Shaul Shwarz u “Narco Culturi” ne raščlanjuje uzročno-posljedičnu meksičku opsjednutost nasiljem.

Njegov konačni dokumentarni proizvod ne nudi odgovore, ne postavlja dodatna pitanja niti jeftinim propovijedanjem otvara narcisoidni lijevi bok utvaranog političkog dosega, poput demagoškog Stoneovog “South of the Border”, megadebakla iz 2009. godine.

Naprotiv, Izraelac u svom izvrsnom dugometražnom debiju, kroz sudbinu mladog pjevača narcocorrida Edgara Quintera i istražitelja CSI-ja Richija Sota, apostrofira duboko procijepljenu i besperspektivnu stvarnost prosječnog meksičkog državljanina, rastegnutog između neučinkovitog državnog čekića i neopraštajuće konstantnog kartelskog nakovnja.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here