Početna Vijesti "Politički film" Huberta Saupera u Dokukinu

“Politički film” Huberta Saupera u Dokukinu

-

Restart i Subversive Film Festival u Zagreb dovode poznatog austrijskog redatelja s francuskom adresom, Huberta Saupera, redatelja velikih dokumentaraca “Darwinova noćna mora” / “Darwin’s Nightmare” (2004) i “Dolazimo u miru” / “We Come as Friends” (2014).

Sauper će u četvrtak, 8. svibnja s početkom u 16 sati u Dokukinu Grič, (Jurišićeva 6) održati masterclass ili kako ga on naziva “susret s publikom”, pod nazivom “Politički film” gdje će govoriti o novim audiovizualnim formama i otporu na filmu kroz svoj dokumentarističko-politički rad.

Hubert Sauper autor je desetak, uglavnom dokumentarnih filmova, a u širu slavu stekao je po multiuspješnom dugometražnom dokumentarcu “Darwinova noćna mora” iz 2004. godine, nagrađenom desecima festivalskih nagrada, slavljenom od kritike i publike, a krunu uspjeha predstavlja nominacija za Oscara za najbolji dokumentarni film.

We-Come-as-Friends
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Dolazimo u miru” 

Deset godina kasnije, vratio se s filmom “Dolazimo u miru”, premijerno prikazanom na zadnjem Berlinaleu gdje je osvojio Peace Film Prize, a koji je nekoliko godina sniman u najmlađoj državi na svijetu, Južnom Sudanu.

Film igra u dokumentarnoj konkurenciji Subversive Film Festivala, pa će ga naši gledatelji moći pogledati u srijedu 7.5. u 20 sati u kinu Europa. Ulaz na masterclass u Dokukino je besplatan.

Masterclass: Hubert Sauper – “Politički film”

“U političkom smislu, svaki novi naraštaj donosi novi sloj borbe. A ta borba, nazovimo je opozicijom, subverzijom, revolucijom, uvijek u sebi nosi isti žar, žar da se krene u svojevrstan novoizmišljeni život, ujedno i kolektivni osjećaj čiste radosti.”

“Svaki novi naraštaj mora (ili bi barem trebao) ustati protiv establišmenta i moći. Kako bi se oduprli moći, suprotstavili sramotnim strukturama, moramo biti jaki, motivirani, radosni, osjećajni.”

“Snaga protiv moći – to je parola – konstrukcija (ideja i utopije) protiv destrukcije i pomanjkanja mašte.”

“Ustvari, ovo uvijek vrijedi, u svakom dobu i svakom društvu. Što je novo: metoda, sintaksa. A evo i dobre vijesti: osobno mislim da se upravo otvara nov i veoma sofisticiran jezik, jezik audiovizualnih umjetnosti – motiviran potrebom za otporom.”

“Otkako sam se 1997. godine počeo baviti političkim filmom, vizualna pismenost publike izuzetno je porasla zahvaljujući filmovima koji su pomicali granice forme i sadržaja. Danas (pravi) film može prenijeti nešto što nijedan drugi medij ne može: iskru oduševljenja, radost, ljutnju, zapanjenost, empatiju.”

“Film je univerzalan, dira u sve te žice u našoj duši, sposoban je, u idealnom slučaju, komunicirati u drugom ili trećem stupnju stvarnosti. Vizualno obrazovana publika u filmskom djelu može vidjeti i mnogo više no što je izrečeno ili prikazano. Politički film, pod uvjetom da je ujedno i umjetničko djelo kreativne forme, ne dopire samo do našeg razuma i osjećaja.”

“Film prodire duboko u nepoznate, neprizvane krajolike razmišljanja te stoga mijenja naš pogled na svijet. Velebna fraza “mijenjam svijet” zvuči patetično. No točno je da film ili dobar razgovor može promijeniti svijet: pod uvjetom da su kvalitetni. A svatko od nas jest svijet.”

HUBERT SAUPER

Filmski redatelj, scenarist, glumac, filmski producent, najpoznatiji je po političkim dokumentarnim filmovima u stilu cinéma vérité. Svjetsku slavu je stekao zahvaljujući izričaju, sadržaju i estetici svojih filmova.

Njegovi filmovi obično iznose eksplicitne političke stavove. Njegov dugometražni dokumentarac, revolucionarni “Darwinova noćna mora”, doživio je međunarodni uspjeh i pohvale kritike, kao i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma.

Sauper je gostujući profesor, nastavnik i predavač na sveučilištima Harvard, Yale, UCLA, Columbia NY, Colorado University, USC Santa Cruz, Universidad central de Venezuela, Universidad de la Habana (Kuba), La FEMIS, Moscow International Film School, Istanbul University, Greenhouse Mediterranean Film Center (Izrael).

Rođen je u tirolskim Alpama, u Austriji 1966. u obitelji krčmara i glazbenika. Svoje odraslo doba proveo je u Italiji, južnoj Kaliforniji, Velikoj Britaniji, Tanzaniji, Zairu (danas DR Kongo), Sudanu i južnom Sudanu. Od 1994. trajno živi u Parizu.

Studirao je fotografiju u SAD-u, a zatim filmsku režiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču te na Université de Paris 8. U sklopu ERASMUS-ove (program akademske mobilnosti namijenjen visokom obrazovanju) razmjene dio studija proveo je na FEMIS-u (francuska državna filmska škola).

Njegov esej o filmu “Film kao testament” analizira tri posljednja filma redatelja Cyrila Collarda, Andreja Tarkovskog i Jorisa Ivensa (“Die Verdichtung”), a objavljen je u Beču.

Hubert je diplomirao režiju na filmskoj školi, stekavši sveučilišnu diplomu prvostupnika umjetnosti.


Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.