PočetnaVijestiU Puli predstavljen ETNOFILm festival

U Puli predstavljen ETNOFILm festival

|

Naslovna fotografija: “Duhovi Lovanijuma”

Projekcijom belgijskog dokumentarca “Duhovi Lovanijuma” / “Les fantômes de Lovanium” (2013., Ccil Michel), koji je na ovogodišnjem 6. ETNOFILm festivalu u Rovinju pobijedio u kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije, u četvrtak je, 11. prosinca, u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljen spomenuti festival – međunarodna manifestacija posvećena ne samo nematerijalnoj baštini i dokumentaciji, već i etnografiji svakodnevnice, socijalno angažiranim temama te općenito kritičkom propitivanju globalnih i lokalnih kulturnih fenomena.

Gošća večeri bila je Tamara Nikolić Đerić, voditeljica festivala koji se održava u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, čija je ujedno kustosica.

U “Duhovima Lovanijuma” poznati kongoanski slikar rastvara platno na kampusu Sveučilišta u Kinšasi – UniKin, ranije poznatog pod imenom Lovanium, i pomoću nekoliko starih slika preuzetih od prijašnjih vođa pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak nasilno prekinut krajem šezdesetih za vrijeme Mobutuove vladavine.

Taj čin budi javno i zajedničko sjećanje među današnjim studentima stavljajući u prvi plan temu nedovršenog oplakivanja. Kako slika napreduje tako se kroz sve slobodniji razgovor sa studentima razotkrivaju sumnje i teškoće s kojima se susreću.

Sedmo izdanje ETNOFILm festivala bit će održano u Rovinju krajem travnja naredne godine. Na njega je prijavljeno 120 radova u kategorijama filmova profesionalnih etnologa i antropologa, pojedinaca koji nisu profesionalci te u kategoriji studentskih radova. Osim projekcija, na programu će još biti radionice, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni događaji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.