Početna Vijesti U Puli predstavljen ETNOFILm festival

U Puli predstavljen ETNOFILm festival

-

Naslovna fotografija: “Duhovi Lovanijuma”

Projekcijom belgijskog dokumentarca “Duhovi Lovanijuma” / “Les fantômes de Lovanium” (2013., Ccil Michel), koji je na ovogodišnjem 6. ETNOFILm festivalu u Rovinju pobijedio u kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije, u četvrtak je, 11. prosinca, u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljen spomenuti festival – međunarodna manifestacija posvećena ne samo nematerijalnoj baštini i dokumentaciji, već i etnografiji svakodnevnice, socijalno angažiranim temama te općenito kritičkom propitivanju globalnih i lokalnih kulturnih fenomena.

Gošća večeri bila je Tamara Nikolić Đerić, voditeljica festivala koji se održava u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, čija je ujedno kustosica.

U “Duhovima Lovanijuma” poznati kongoanski slikar rastvara platno na kampusu Sveučilišta u Kinšasi – UniKin, ranije poznatog pod imenom Lovanium, i pomoću nekoliko starih slika preuzetih od prijašnjih vođa pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak nasilno prekinut krajem šezdesetih za vrijeme Mobutuove vladavine.

Taj čin budi javno i zajedničko sjećanje među današnjim studentima stavljajući u prvi plan temu nedovršenog oplakivanja. Kako slika napreduje tako se kroz sve slobodniji razgovor sa studentima razotkrivaju sumnje i teškoće s kojima se susreću.

Sedmo izdanje ETNOFILm festivala bit će održano u Rovinju krajem travnja naredne godine. Na njega je prijavljeno 120 radova u kategorijama filmova profesionalnih etnologa i antropologa, pojedinaca koji nisu profesionalci te u kategoriji studentskih radova. Osim projekcija, na programu će još biti radionice, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni događaji.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci je na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen 18. Liburnia Film Festival, koji će se ove godine održati od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Tri hrvatska dokumentarca na 26. Sarajevo Film Festivalu

Tri hrvatska dokumentarna filma ušla su na ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival.

Otvorene prijave za 29. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 29. Dane hrvatskog filma koji će se održati od 14. do 18. rujna 2020. godine.

18. Tabor Film Festival: “Catstream” – Jeste li se kastrirali?

"Catstream" Sunčice Ane Veldić prati nekoliko dana u životu aktivistice Mirne Kirin, koja u sklopu šire inicijative kastrira mačke i vraća ih u stanište.