Naslovna fotografija: “Duhovi Lovanijuma”

Projekcijom belgijskog dokumentarca “Duhovi Lovanijuma” / “Les fantômes de Lovanium” (2013., Ccil Michel), koji je na ovogodišnjem 6. ETNOFILm festivalu u Rovinju pobijedio u kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije, u četvrtak je, 11. prosinca, u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljen spomenuti festival – međunarodna manifestacija posvećena ne samo nematerijalnoj baštini i dokumentaciji, već i etnografiji svakodnevnice, socijalno angažiranim temama te općenito kritičkom propitivanju globalnih i lokalnih kulturnih fenomena.

Gošća večeri bila je Tamara Nikolić Đerić, voditeljica festivala koji se održava u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, čija je ujedno kustosica.

U “Duhovima Lovanijuma” poznati kongoanski slikar rastvara platno na kampusu Sveučilišta u Kinšasi – UniKin, ranije poznatog pod imenom Lovanium, i pomoću nekoliko starih slika preuzetih od prijašnjih vođa pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak nasilno prekinut krajem šezdesetih za vrijeme Mobutuove vladavine.

Taj čin budi javno i zajedničko sjećanje među današnjim studentima stavljajući u prvi plan temu nedovršenog oplakivanja. Kako slika napreduje tako se kroz sve slobodniji razgovor sa studentima razotkrivaju sumnje i teškoće s kojima se susreću.

Sedmo izdanje ETNOFILm festivala bit će održano u Rovinju krajem travnja naredne godine. Na njega je prijavljeno 120 radova u kategorijama filmova profesionalnih etnologa i antropologa, pojedinaca koji nisu profesionalci te u kategoriji studentskih radova. Osim projekcija, na programu će još biti radionice, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni događaji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here