PočetnaNajaveU četvrtak počinje 8. ETNOFILm festival

U četvrtak počinje 8. ETNOFILm festival

|

Mjesec travanj je osmu godinu za redom u znaku kreativne suradnje Etnografskog muzeja Istre i Grada Rovinja. Od 28. do 30. travnja u Multimedijalnom centru Rovinja održava se ETNOFILm festival koji ponovno donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije.

Sve projekcije filmova su besplatne, a uz bogat filmski program festivalske posjetitelje očekuje i isti takav popratni glazbeni te edukativni program festivala. U četvrtak, 28. 4., održat će se radionica za najmlađe na temu “Obitelj nekad i danas” kustosice i voditeljice Željke Jelavić, s početkom u 9.45 sati u rovinjskom MMC-u.

Navečer slijedi otvaranje izložbe “Primatolog / o odabiru primjerene distance” autora Emanuela Mathiasa u 20 sati u Galeriji Sv. Toma. Petak donosi zanimljiva predavanja – masterclass s Laurentom Van Lanckerom i Danom Okijem u MMC-u, s početkom u 10.30 sati, kao i jedinstveni glazbeni program – Večer klasičnog indijskog plesa u Gradskom kazalištu Antonio Gandusio, s početkom u 20 sati.

Zatvaranje festivala začinit će Dr. Smeđi Šećer svojom selekcijom vinila u subotu, 30. travnja 2016. u 22 sata, u meksičkom restoranu La Concha u Rovinju.

8. ETNOFILm festival

ETNOFILm festival je zamišljen kao mjesto kreativne razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima poticanje dijaloga među različitim kulturama, kao i popularizaciju i međunarodnu promociju hrvatskog etnografskog filma.

Selekcija novog izdanja festivala ove godine nosi osobni pečat dugogodišnjeg člana organizacijskog odbora ETNOFILm-a, diplomiranog etnologa/antropologa i novomedijskog umjetnika Bojana Mucka, koji je samostalno selektirao službeni filmski program, sastavljen od ukupno trideset filmskih naslova, većinom hrvatskih autor(ic)a, od kojih će mnogi u Rovinju doživjeti hrvatske premijere.

U sklopu festivala moći će se pogledati filmovi iz 27 država podijeljeni u dvije kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

Odabrani su naslovi najrazličitijih tema i metodoloških pristupa kako bi se naglasila orijentacija ka razvoju i praćenju antropološke/etnološke produkcije, ali i kako bi se kreirao prostor dokumentaristima koji nisu diplomirani antropolozi/etnolozi ili studenti antropologije/etnologije.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem ETNOFILma predsjeda vizualni antropolog dr. sc. János Tari, uz članice Ivanu Todorović i Željku Petrović Osmak, stručnjakinje iz područja etnologije/antropologije i filma.

Svi su filmovi u utrci za nagradu 8. ETNOFILma, koju je posebno za ETNOFILm dizajnirala Nives Žarković, studentica treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti (APURI) Sveučilišta u Rijeci, koja će pobjednicima u obje kategorije uručiti nagrade u subotu, 30. travnja u 21.30 sati na završnoj festivalskoj večeri.

Aktivno EFF-ovo okretanje djeci

Po prvi put ove godine ETNOFILm se aktivno okreće djeci. Na samom početku festivala, u edukativnome dijela programa održat će se kreativna radionica za najmlađe, koju će u četvrtak, 28. travnja s početkom u 9.45 sati u rovinjskom MMC-u, voditi kustosica i muzejska pedagoginja Željka Jelavić.

Radionica je namijenjena rovinjskim osnovnoškolcima, a bavi se temom “Obitelji nekad i danas”, s ciljem poticanja učenika na promišljanja o dinamičnim promjenama u obiteljskim odnosima, o povijesnom i kuturnom kontekstu obiteljskih odnosa te povezivanju osobnog iskustva sa širim društvenim i kulturnim kontekstom kroz niz analiza audiovizualnih primjera i zajedničkih rasprava.

Tradicionalno, ETNOFILm dio svog programa posvećuje i ostalim formama vizualne reprezentacije kulture. Kustosice Lea Vene i Ivana Čehić Rabljenović uvode nas u svijet umjetničke interpretacije znanstvenog rada i terenskog istraživanja, predstavljajući izložbu Emanuela Matthiasa “Primatolog / o odabiru primjerene distance”, u suradnji s Galerijom Mirosav Kraljević, Udrugom FARO11 i Zavičajnim muzejom Grada Rovinja, koja će se otvoriti u četvrtak 28. travnja u 20 sati, u Galeriji Sv. Toma.

Ulaz na izložbu je besplatan, a može je se razgledati za vrijeme trajanja festivala – do 30. travnja.

Senzorna etnografija i novi mediji

U sklopu projekta Senzorna etnografija i novi mediji, kojega je prošle godine inicirao Etnografski muzej Istre u suradnji s organizacijom SoundImageCulture (SIC), i ove godine u Rovinj dolazi redatelj i antropolog, profesor Laurent Van Lancker, koji će zajedno s Danom Okijem u rovinjskom MMC-u održati masterclass u petak, 29. travnja s početkom u 10.30 sati.

Masterclass s Laurentom Van Lanckerom otvoren je za studente antropologije i srodnih disciplina, ali i za ostale zainteresirane za vizualnu antropologiju. Za sudjelovanje se može prijaviti e-mailom na adresu [email protected] do 27. travnja 2016.

Svjetski dan plesa

Povodom Svjetskog dana plesa koji se obilježava 29. travnja u vrijeme trajanja festivala, ETNOFILm nas vodi na još jedno audiovizualno putovanje te predstavlja Večer klasičnog indijskog plesa u Gradskom kazalištu Antonio Gandusio u petak, 29. travnja s početkom u 20 sati.

Gosti će imati priliku doživjeti bharatanatjam i kathak u svojim najčišćim formama, originalnim koreografijama starih gurua iz Indije, a koje pleše renomirana indijska plesačica Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar Arvind.

Chitra Arvind nagrađivana je plesačica iz Karnatake s više od dvadeset godina profesionalnog iskustva kao plesačica, koreografkinja te plesna pedagoginja. Ulaznice za istinsku audiovizualnu poslasticu se mogu kupiti po cijeni od 35 kuna u pretprodaji i 50 kuna na dan izvedbe u Agenciji Planet i u Yoga centru Sadhana. Ulaznice se također mogu rezervirati po pretprodajnoj cijeni mailom na [email protected].

Završno festivalsko druženje zakazano je za subotu 30. travnja od 22 sata u meksičkom restoranu La Concha, a začinit će ga Dr. Smeđi Šećer svojom eklektičnom selekcijom vinila.

Smeđi Šećer nepatvoreni je vinilni DJ koji od 2007. godine podastire riječke plesne podije uzavrelim funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45-ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila. Ulaz na party je slobodan i otvoren je za sve željne zabave, dobre glazbe i međunarodnog druženja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.