Ovogodišnji ETNOFILm festival dio svog programa posvećuje najmlađima. Suradnja je ostvarena s Osnovnom školom Jurja Dobrile iz Rovinja čiji će učenici sudjelovati na Radionici filmske analize pod vodstvom više kustosice Željke Jelavić, voditeljice muzejske edukacije u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Željka Jelavić je autorica brojnih edukativnih programa i izložbi, urednica brojnih zbornika i časopisa, a posebno se ističe po predanom radu s djecom različitih potreba i mogućnosti koji je možda najviše došao do izražaja projektom “Dva muzeja u susjedstvu”. Isti se provodi u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Klinici za dječje bolesti Zagreb Klaićeva.

Ova kustosica i muzejska pedagoginja održat će radionicu (28.4. u 9.45 sati u rovinjskom MMC-u) za rovinjske osnovnoškolce na temu “Obitelj nekad i danas”, a kojoj je cilj potaknuti učenike na promišljanje o dinamičnim promjenama u obiteljskim odnosima, povijesnom i kuturnom kontekstu obiteljskih odnosa te povezivanju osobnog iskustva sa širim društvenim i kulturnim kontekstom kroz niz analiza audiovizualnih primjera i zajedničkih rasprava.

Kao temelj za promišljanje teme poslužit će jedan od poznatijih hrvatskih etnografskih filmova “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi” autora Draga Chloupeka i Aleksandra Gerasimova iz 1933. Film je 1960. godine osvojio nagradu na prestižnom Festival dei Popoli u Firenci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here