PočetnaVijestiU Tuškancu dva filma u znak sjećanja na Ivana Ladislava Galetu

U Tuškancu dva filma u znak sjećanja na Ivana Ladislava Galetu

-

U ponedjeljak, 7. travnja, u 19 sati, u kinu Tuškanac bit će prikazana dva filma u znak sjećanja na pokojnog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galetu.

Film “Πctured” autorice Gordane Brzović, birajući kao uzorke dva istaknuta filma iz stvaralačkog opusa Ivana Ladislava Galete, daje fascinantan uvid u kompleksan mentalni proces pripreme i razvoja tih dvaju projekta, u fazu stvaralaštva koja je u gledateljima djela u pravilu posve nepoznata, a po tome i tajnovita.

A, k tome, to demonstrira na području koje je publici najmanje pristupačno i čijem procesu stvaranja nema gotovo nikakva uvida: na području eksperimentalnog filma. U skladu s time, autorica je izabrala najizravniji svjedočilački pristup, konceptualno čist i naizgled jednostavan, ali upravo po toj prividnoj jednostavnosti daje maksimalno uvjerljivo i začudno svjedočanstvo: mirnim izravnim pogledom predočava Galetu koji – ne samo onime što priča nego i svojom izlagačkom intonacijom, gestama, pogledima –  ispovjedno rekonstruira svoje pripreme, svoja traganja, nadahnuća, dileme, probleme.

Inspiriran djelom H. D. Thoreaua, “Deep End Art No 1” sastavljen je od dvadesetak kratkih haiku prizora snimljenih u vrtu, uglavnom bez gledanja kroz kameru. Rad u povrtnjaku nije se prilagođavao potrebama kreacije već obrnuto.

Svaki prizor je cjelina sama za sebe, koja se poput sjemenke može dalje razvijati. Neka vrsta fraktala, ali i jazz improvizacije. Hoće li nešto ostati kako je predloženo ili će doživjeti izmjenu, ovisilo je o nepredviđenim okolnostima. Ponegdje je izvorni materijal medijski tako manipuliran da bi se postigla, odnosno, sugerirala višestrukog iščitavanja.

Oba filma su nastala u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije