PočetnaNajaveRestauirani kratkometražni klasici na 26. DHF-u

Restauirani kratkometražni klasici na 26. DHF-u

-

Na ovogodišnjem, 26. izdanju Dana hrvatskog filma, koje će se održati od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, posebna pažnja pridat će se kratkometražnim domaćim klasicima koji se rijetko imaju prilike vidjeti u kinima i u restauriranom obliku.

Ukupno četrnaest digitalno restauriranih filmova pod zajedničkim nazivnikom “Obnovljena baština” stiže s arhivskih polica ravno na velika platna Dana hrvatskog filma. Svaka projekcija u sklopu natjecateljskog programa započet će tako nekim znamenitim kratkišem – igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim – s kojega su meštri restauratorskog zanata prethodno skinuli tragove godina i sjenu starosti.

Riječ je redom o ostvarenjima slavnih redatelja čijem antologijskom statusu nije naškodio zub vremena, bilo da su nastali u danima one međuratne i još uvijek nijeme kinematografije, poput Miletićeva “Zagreba u svjetlu velegrada” (1934), ili u nekom od poslijeratnih desetljeća dvadesetoga stoljeća, poput filmova Babaje, Krelje, Papića, Žižića, Vukotića, Galete, Marušića, Zimonića i drugih suvremenijih autora.

Među naslovima koje će biti moguće pogledati u okviru programa “Obnovljena baština” nalaze se i “Ljubav”, kratkometražni igrani film Ante Babaje iz 1963. u kojem Bog Amor krstari gradom i strelicama nasumično pogađa muškarce i žene, izazivajući komične obrate dok na kraju ne ostane bez posla te “sfaĩra 1985-1895”, epohalni eksperimentalni filmski rad Ivana Ladislava Galete (1971. – 1984.) posvećen sjećanju na “Odiseju u svemiru 2001.” u kojem glasovita Kožarićeva kugla postaje ironijskim surogatom mističnoga monolita.

Program također donosi kratkometražni dokumentarni film Krste Papića “Charter let broj…” iz 1975. koji se bavi problemom prekobrojne i nezbrinutne odrasle ženske djece u pasivnim krajevima bivše Jugoslavije, a koji se nerijetko rješavao dogovorenim udajama za situirane apatride u prekomorskim zemljama. Film prati četiri djevojke iz Dalmatinske zagore, koje su se nakon dopisnog upoznavanja s budućim muževima odlučile skrasiti u Australiji te istodobno pokazuje ne baš krasno naličje njihove buduće egzistencije u novoj inačici patrijarhata. Tu je i niz kultnih animiranih naslova, poput “Ars Gratia Artis” (1970) Dušana Vukotića koji nas vodi u čudan izvanvremenski pejzaž i otvara iznenađujuće prozore u svijet mašte te “Maske crvene smrti” iz 1969. Pavla Štaltera i Branka Ranitovića nastale prema istoimenoj priči Edgara Allana Poea.

26. DHF održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti – Frankopanska 22. 

Popis svih filmova iz programa “Obnovljena baština” možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije