Početna Vijesti ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa "Majstori Doxa"

ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa “Majstori Doxa”

-

ZagrebDox i ove godine, na svom jubilarnom, desetom izdanju, u programu Majstori Doxa predstavlja najnovije radove redateljica i redatelja koji pripadaju u vrh svjetskog dokumentarnog filma. Probrano društvo od šest majstora dokumentaristike ovaj put predvode ženske autorice: Kim Longinotto, Helena Třeštíková i Lucy Walker.

S dvije nominacije za nagradu Oscar i osvojenim nagradama na najvećim svjetskim filmskim festivalima kao što su Berlinale, Sundance, Karlovy Vary, britansku redateljicu Lucy Walker s punim pravom svrstavamo u program Majstori Doxa.

Nakon filmova “Tsunami i trešnjin cvijet” i “Zemlja smeća”, koji su nominirani za nagradu Oscar i prikazani na festivalu ZagrebDox, predstavljamo njezin najnoviji film – “Trenutak udara” / “The Crash Reel” (2013). Ovaj napeti dokumentarac donosi priču o Kevinu Pearceu, prvaku u snowboardingu, te razotkriva fatalnu privlačnost ekstremnih sportova.

Još je jedna istaknuta britanska redateljica poznata po čudesnim ljudskim portretima te emotivnom i suosjećajnom pristupu nepoznatim temama. Najpoznatiji filmovi Kim Longinotto, “Sisters in Law”, “The Day I Will Never Forget”, “Gaea Girls” i “Divorce Iranian Style”, osvojili su brojne nagrade na međunarodnim festivalima kao što su Cannes, Sundance, Amsterdam, Chicago te nagradu BAFTA.

U svom filmu “Salma” donosi nevjerojatnu priču o istoimenoj muslimanki koju je obitelj zaključala na 25 godina zabranivši joj da uči i natjeravši je na brak. Tijekom tog razdoblja riječi su bile Salmin spas – počela je pisati pjesme te je u nemogućim uvjetima postala najpoznatija tamilska pjesnikinja. Više o filmu pročitajte na službenoj stranici.

Iz Republike Češke stiže najnoviji uradak renomirane autorice Helene Třeštíkové. Publika ZagrebDoxa zna je po filmovima “René” i “Osobni svijet”, koji je prošle godine osvojio nagradu Mojoj generaciji. Njezin specifičan stil uključuje dugogodišnje praćenje protagonista, što koristi i u najnovijem filmu “Usponi i padovi Vojte Lavičke” / “Vojta Lavička: Ups and Downs” (2013).

Třeštíková donosi intiman dokumentarac o teškom životu glazbenika, aktivista i izvjestitelja Vojte Lavičke tijekom šesnaest godina, temeljito prikazujući marginaliziranje Roma u suvremenoj Češkoj.

Prava je festivalska poslastica i film “Armstrongova laž” / “The Armstrong Lie” (2013), novo ostvarenje jednog od najvažnijih dokumentarista današnjice Alexa Gibneyja, redatelja i producenta financijski najuspješnijih dokumentaraca svih vremena – “Enron: Najpametniji dečki u uredu” i “Taxi to the Dark Side”, koji je 2008. godine osvojio Oscara.

U filmu “Armstrongova laž” Gibney prikazuje uspon i pad Lancea Armstronga, jedne od najistaknutijih ličnosti u povijesti sporta, koji je privukao pažnju javnosti kao čovjek koji je pobijedio rak i osvojio najveću biciklističku utrku Tour de France rekordnih sedam puta zaredom.

Britanski redatelj Nick Broomfield dobitnik je mnogih priznanja među kojima su prva nagrada na Sundanceu, nagrada Britanske filmske akademije, najbolji dokumentarni film na Tribeci, Prix Italia, Nagrada Dupont Peabody, Nagrada Grierson, Haška nagrada za mir, Nagrada Doen Amnesty Internationala.

U posljednjem filmu “Moj britanski posao – seks” / “Sex: My British Job” (2013) pravoj špijunskoj maniri, uz pomoć reporterke Hsiao-Hung Pai, razotkriva stravičnu stvarnost britanske trgovine seksom.

Redatelj Wang Bing vodeća je figura u kineskom dokumentarnom filmu posljednjeg desetljeća. Njegovi epski dokumentarci ističu se umjetničkom profinjenošću, političkom direktnošću i ustrajnošću. Takav je i njegov posljednji film “Dok nas ludilo ne rastavi” / “‘Til Madness Do Us Part” (2013).

To je četverosatno druženje s ljudima koji prkose životu, pacijentima izolirane umobolnice koji cijelu godinu žive bez doticaja sa svijetom. Svaki je zatvoren iz drugog razloga, no svi dijele isti prazan život i šeću duž istog dvorišta ograđenog željeznom žicom u potrazi za utjehom i ljudskom toplinom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.