PočetnaRecenzije"Forman vs. Forman" - Sloboda protiv autoriteta

“Forman vs. Forman” – Sloboda protiv autoriteta

-

Češko-američki redatelj Miloš Forman pripada odabranoj grupi filmskih autora s dva simultano osvojena Oscara za najbolju režiju i najbolji film: uspjelo mu je to s “Letom iznad kukavičjeg gnjezda” / “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) i s “Amadeusom” (1984). No, njegova životna priča prije ovih uspjeha nije nimalo lagodna. Od smrti roditelja u koncentracijskim logorima, do učestalog seljenja i prvih postignuća na polju čehoslovačke kinematografije u doba represivnog komunizma, pa sve do odlaska u Hollywood i nemogućnosti povratka u rodnu zemlju sve do sredine osamdesetih, Forman je životni vijek proveo pokušavajući se osloboditi okova autoriteta. Ta borba za slobodu konstantna je tema njegovih filmova – od ranih crno-bijelih uradaka, pa do radova nastalih u kasnoj stvaralačkoj fazi, primjerice “Narod protiv Larryja Flynta” / “The People vs. Larry Flynt” iz 1996. godine.

Borba je također i lajtmotiv dokumentarne biografije “Forman vs. Forman” (2019) koju smo trebali gledati na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Nastao u režiji češke redateljice Helene Třeštikove te njenog montažera i suredatelja Jakuba Hejne, film kronološki prati život ovog filmskog velikana sve do njegove smrti prije dvije godine, služeći se gotovo isključivo Formanovim vlastitim riječima (bilo iz ranijih filmova i intervjua ili pak odlomaka iz Miloševe autobiografije “What Do I Know?” pročitanih glasom njegovoga sina Petra) te mnoštvom kvalitetne arhivske građe poput kućnih snimaka i materijala sa setova autorovih slavnih filmova.

Ovakav pristup u kojemu glavnu riječ vodi sam subjekt filma bez mnogo inputa sa strane, omogućuje nam shvaćanje filozofije iza Formanovog rada na izravan i osoban način. Njegove misli iznesene u gotovo jednakoj mjeri na češkom i engleskom jeziku, otkrivaju filmskog autora predanog svojoj misiji, a čiji je rad od početka duboko ukorijenjen u političkom otporu, počevši od onoga kako sam kaže prema “enormnoj količini sranja” kojim je narod zasipan u propagandi – jedinom sastojku čehoslovačkoga filma šezdesetih. Naravno, taj duh autoritativnog sustava utjelovit će zloglasna sestra Ratched u “Letu iznad kukavičjeg gnijezda”, a upravo će Formanovo iskustvo s takvim sistemom njegov film učiniti kvalitetnijim i slavnijim od književnog predloška Kena Keseyja.

Posebno su zanimljivi Formanovi uvidi iz prve ruke u kojima redatelj otkriva svoja razočaranja zapadnjačkom slobodom, kojoj je toliko težio u Čehoslovačkoj.

Posebno su zanimljivi Formanovi uvidi iz prve ruke u kojima redatelj otkriva svoja razočaranja zapadnjačkom slobodom, kojoj je toliko težio u Čehoslovačkoj. Ovo se najbolje otkriva u epizodi kada je napokon pozvan u Hollywood snimiti film o hipijevskoj kulturi (komercijalno neuspješan, ali kanskim Grand Prixom nagrađen “Taking Off”) – tada uviđa da djeca cvijeća svoju slobodu najčešće koriste kako bi se napušavala i zurila u plafon; ili pak kad uspoređuje kako se uspjeh filma u komunizmu prepušta u ruke neukog cenzora, dok u Sjedinjenim Državama istu zadaću na sebe preuzima prosudba jednako neuke publike. Pritom Forman ipak, naravno, više vjeruje gledateljima nego aparatčicima.

“Forman vs. Forman” otkriva i cijeli niz produkcijskih problema za vrijeme snimanja Oscarom nagrađenog filma “Amadeus”, kada je Milošu napokon dozvoljen povratak u Čehoslovačku. Film donosi i detalje njegovog prijateljstva s nekadašnjim školskim kolegom i budućim češkim predsjednikom Václavom Havelom, no o Formanu ipak daleko najviše saznajemo iz kućnih snimki, poput one u kojoj svojim sinovima blizancima (onima rođenim u SAD-u) opušten u fotelji daje svoje mišljenje o kvaliteti filma “Posljednji samuraj” / “The Last Samurai” (2003) Edwarda Zwicka. Premda se dokumentarac u pravilu ne bavi Formanovim privatnim životom osim u najosnovnijim crtama, upravo iz ovakvog kućnog materijala, kao i snimki proučavanja života pataka na svojem imanju ili cijepanja drva, dovoljno i izravno otkrivamo čovjeka u autoru. Sve ovo dodatno upotpunjuje dojam da film Třeštikove i Hejne ipak oslikava cjelokupan portret umjetnika, čije će djelo zasigurno utjecati na više generacija nadolazećih filmaša.

"Forman vs. Forman"
Režija: Helena Třeštíková i Jakub Hejna
Scenarij: Helena Třeštíková
Producentica: Kateřina Černá
Direktor fotografije: David Cysař
Montaža: Jakub Hejna
Zemlje podrijetla: Češka / Francuska Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 78 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Helena Třeštíková i Jakub Hejna<br> Scenarij: Helena Třeštíková<br> Producentica: Kateřina Černá<br> Direktor fotografije: David Cysař<br> Montaža: Jakub Hejna<br> Zemlje podrijetla: Češka / Francuska Godina proizvodnje: 2019.<br> Trajanje: 78 minuta"Forman vs. Forman" - Sloboda protiv autoriteta