PočetnaVijestiDokukino: Gastarbajteri i berlinski noćni život u filmu "Dragan Wende-West Berlin"

Dokukino: Gastarbajteri i berlinski noćni život u filmu “Dragan Wende-West Berlin”

|

Ovaj petak, 14.2 u 21 sat, u Dokukinu možete pogledati priču o Draganu Wendeu, jednom od centralnih ličnosti berlinskog noćnog gastarbajterskog života. Priču o njegovom uzbudljivom životu zabilježio je nećak Vuk četrdeset godina kasnije u dokumentarnom filmu ”Dragan Wende-West Berlin” (2013) u režiji Dragana von Petrovića i Lene Muller.

Radnja “Dragana” vrti oko mladog snimatelja Vuka iz Beograda, koji kreće na put kojim je prošao njegov ujak Dragan Wende, radnički kralj hedonističke disko-scene Zapadnog Berlina sedamdesetih godina.

Kao Jugoslaven imao je koristi od Berlinskog zida švercajući robu iz zapadnog u istočni dio grada koristeći se tada vrlo popularnim crvenim putovnicama.  Danas je ostarjeli vratar u javnoj kući koji živi od socijalne pomoći i žudi za Zidom.

Nakon prikazivanja filma, publika će imati priliku razgovarati s redateljem dokumentarca, Draganom von Petrovićem.

Nagrade i Festivali:

FEST NEW DIRECTORS, NEW FILMS, SAD- nagrada publike/ MEXICO FILM FESTIVAL – Golden Palm nagrada/ TRIESTE FF, Italija – Alpe Adria Cinema nagrada/  ACHTUNG BERLIN, Njemačka- nagrada za novi dokumentarac / FILMAKI FESTIVAL MAX OPHULS PRESI- Max Ophüls Award/ selekcija HOTDOCS / DOKLEIPZIG

Film možete pogledati na programu Dokukina, Jurišićeva 6 i u srijeda 26.2. u 19:00h / četvtak 27.2. u 21:00h / petak 28.2. u 19:00h.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.