Početna Recenzije "Leviathan" - Krupna perspektiva ribarskog "Sans Soleila"

“Leviathan” – Krupna perspektiva ribarskog “Sans Soleila”

-

Nakon jučerašnjeg razočaranja zvanog “Cutie and the Boxer”, pod ruke nam je došao još jedan kritičarski kandidat oko kojeg se podignula poprilična pozitivna bura Oscarovskih pretenzija. “Leviathan” (2012), dokumentarac redatelja Luciena Castainga-Taylora (režirao “Sweetgrass” 2009. godine) i Verene Paravel, minimalistički je i visokoestetski prikaz života i radnih uvjeta na ribarskoj koćarici.

Pričvršćivanjem brojnih vodootpornih kamera na kaveze, mreže i na same ribare, redatelji su na dosad neviđeni dokumentarni način iz prvog lica približili nemilosrdni, u pravilu i neopraštajući ribarski kruh sa sedam kora… U “Leviathanu” nema govorećih glava, međusobnih razgovora, naracije niti bilo kakvog logičnog narativnog slijeda.

Umjesto uobičajenih glavnih opservacijskih meta – ljudi –  u glavnim ulogama ovog konceptualno zanimljivo zamišljenog dokumentarca, našli su se pretežno periferni događaji iz zahuktalog svijeta mrtve i žive prirode, poput izvlačenja ribarskih mreža, zvukova glasnog brodskog motora, krupnih planova polumrtvih riba, raširenih krila znatiželjnih galebova i višeminutnih kadrova pjenastih brodskih tragova…

Da, “Leviathan” nije dokumentarac za bezbrižno ispunjavanje poslijepodnevne dokolice s nedavno doputovalom rodbinom iz Frankfurta. Putovanje Odisejeve koćarice radateljskog dvojca Taylor-Paravel neuspjeli je i monotoni izlet u više sfere dokumentarne estetike, s bolno dugim i sirovim kadrovima kojima se samo povećava i dodatno apostrofira besmisao upravo pogledanog.

Zapravo, osim povremenih uistinu vizualno spektakularnih driblinga i gotovo dječjeg osjećaja neistraženog eksperimentalnog tavana, “Leviathan” se od početka svoje 90-minutne wannabe-artističke utakmice morao pomiriti s nenaklonjenom publikom i dva igrača manjka u dokumentarnoj areni. Stoga i ne treba čuditi podatak o mnogobrojnim odlascima publike s prošlogodišnjeg prikazivanja na New York Film Festivalu.

Da, “Leviathan” nije dokumentarac za bezbrižno ispunjavanje poslijepodnevne dokolice s nedavno doputovalom rodbinom iz Frankfurta. Putovanje Odisejeve koćarice radateljskog dvojca Taylor-Paravel neuspjeli je i monotoni izlet u više sfere dokumentarne estetike, s bolno dugim i sirovim kadrovima kojima se samo povećava i dodatno apostrofira besmisao upravo pogledanog.

Rijetki trenuci u kojima “Leviathan” uspijeva od svojih gledatelja izmamiti iskrenu emociju – poput rezajućeg očaja, boli i samoće prisutnih ribara – nisu dovoljni čak ni za prolaznu ocjenu ovog pretencioznog i precijenjenog dokumentarca. Ukoliko možete, elegantno zaobiđite ribarski “Sans Soleil” i svoje vrijeme upotrijebite na produktivniji način. Primjerice, buljeći u neožbukanu fasadu prvog susjeda Vlade

"Leviathan"

O FILMU:

Režija: Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlje podrijetla: Francuska / Ujedinjeno Kraljevstvo / SAD
Trajanje: 87 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split