PočetnaVijesti"Moj zanat" od sutra i u Rijeci

“Moj zanat” od sutra i u Rijeci

|

Riječka premijera filma “Moj zanat” (2014) održat će se u ponedjeljak, 5. svibnja u 20 sati u Art-kinu Croatia. Gosti svečane premijere će biti redatelj Mladen Matičević, montažerka Suzana Bašković i producentica Vera Robić-Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza.

Dokumentarni film “Moj zanat” beogradskog redatelja Mladena Matičevića donosi priču o legendarnom Arsenu Dediću, čiji je umjetnički portret, kao jednog od najznačajnijih domaćih glazbenih autora, snimljen u crno-bijeloj tehnici te je ujedno i prva filmska posveta ovom nenadmašnom kantautoru. Film prati njegov životni put od djetinjstva u rodnom Šibeniku do danas, bazirajući se prvenstveno na govoru samog Dedića.

Biografski dokumentarac o Arsenu Dediću moći će se pogledati i u repriznim terminima do 13. svibnja 2014. godine.

Dokumentarni.net, iz recenzije dokumentarca “Moj zanat”, 17. ožujka 2014.:


“Kako ćete, kvragu, pojednostaviti život Arsena Dedića? Oksimoron u punom značenju riječi, zar ne? Ponekad jednostavno dopustite nedodirljivima da ostanu nedodirljivi. Nedostižnima da ostanu nedostižni. Velikima da ostanu veliki. Većima od života da ostanu veći od života.

Mala je to ukupna cijena da ti i takvi – rijetki i još rjeđi, oni najbolji među nama – ostanu disati susjedni zrak, da ih rodijački svojatamo, natežemo i zahvaljujemo nevidljivim silama za čast zajedničkom hodanju ovim bezveznim meridijanima.”

 Raspored repriza:
  • 6.05. u 19 sati
  • 7.05. u 21 sat
  • 8.05. u 19 sati
  • 9.05. u 21:30 sati
  • 10.05. u 21:30 sati
  • 13.05. u 21:30 sati


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1489” – Rat kao privatna stvar

"1489" (2023) je posebno upečatljiv upravo zato što se bez poštede dotiče banalnih, logističkih strana traganja za nestalim članom obitelji.

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).