PočetnaNajaveDokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

|

Povodom početka hrvatske kinodistribucije “Beskonačnog sjećanja” / “The Eternal Memory” / “La memoria infinita” Maite Alberdi, čileanskog kandidata za Oscara, u Dokukinu KIC u petak, 16. veljače počinje novi ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava”. Selekcija se sastoji od zapaženih dokumentarnih, ali i igranih ostvarenja koji se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u toj zemlji, kao i mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Ciklus istražuje zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak borba za sjećanje ima kako na čovjeka tako i na cijelu državu.

Ciklus počinje u petak (16.2. u 20.30 sati) uz film “Nostalgija za svjetlom” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010), dobitnika Europske filmske nagrade u dokumentarnoj kategoriji, koju potpisuje nagrađivani dokumentarist Patricio Guzmán. Filmu u kojem jedni tragaju za zvijezdama, a drugi za ostacima svojih voljenih.

Ciklus se nastavlja u subotu (17.2. u 21 sat) s igranim filmom i redateljskim debijem velikog čileanskog redatelja Raúla Ruiza, “Tri tužna tigra” / “Three Sad Tigers” / “Tres tristes tigres” (1968) – noćnom i alkoholom natopljenom odisejom kroz podzemlje Santiaga 1960-ih, koja je svojedobno osvojila Zlatnog leoparda u Locarnu.

U nedjelju (18.2. u 20.30 sati) je na rasporedu esejistički film ceste Karin Cuyul, “Priča o mojem imenu” / “Story of My Name” / “Historia de mi nombre” (2019). Film nagrađen Posebnim priznanjem na prestižnom festivalu u Rotterdamu, razvija narativ o mladoj ženi koju je Pinochetova tajna policija ispitivala i mučila na javnoj televiziji pri samom kraju četvrtstoljetnog političkog terora, te njezinoj imenjakinji, redateljici koja se daje u potragu za vlastitom prošlosti.

Program sljedećeg vikenda

Ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava” nastavlja se sljedećeg vikenda, i to projekcijom igranog filma “Prekasno za umrijeti mlad” / “Too Late to Die Young” / “Tarde para morir joven” (2018), pobjednika Locarna i dobitnika Zlatnog leoparda za režiju redateljice Dominge Sotomayor. Ljeto je 1990. godine u Čileu. Obitelji koje žive u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet daleko od urbanih ekscesa, pokušavajući u punini iskoristiti novu slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature. Film je na rasporedu u nedjelju, 25. veljače u 20.30 sati.

Prvi dan ožujka od 19 sati u Dokukino KIC donosi još jedno ostvarenje legendarnog Patricija Guzmána – “Salvador Allende” (2004) u kojem portretira Allendea kao utemeljitelja Čileanske socijalističke partije, uvjerenog marksista, ali prije svega humanista, gospodina koji se opirao prljavoj politici. Guzmán se služi rijetkim arhivskim snimkama, obiteljskim fotografijama te intervjuima s Allendeovim prijateljima, kolegama, kao i militantima UP-a, radnicima, novinarima…

Ciklus se zatvara u subotu, 2. ožujka, uz film “Čileanska zgrada” / “The Chilean Building” / “El edificio de los Chilenos” (2010), koji donosi priču o Čileancima koji su se krajem 1970-ih vratili iz egzila u Europi kako bi pomogli svojim drugovima u borbi protiv Pinochetove diktature, a redateljica Macarena Aguiló priča osobnu priču koja se odigrala u pozadini te povijesti. Film je na rasporedu u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.

Anja Koprivšek: “‘Grand Prize’ je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene”

Anja Koprivšek je na 20. ZagrebDoxu predstavila svoj diplomski film, "'Grand Prize' (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.).

Esej s bosansko-hrvatske granice najbolji film 55. Visions du Réela

U Švicarskoj se od 12. do 21. travnja održavao 55. Međunarodni filmski festival u Nyonu - Visions du Réel.

Pred vratima sedamnaesto izdanje Subversive Festivala

Sedamnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se u Zagrebu od 20. svibnja do 8. lipnja.

Novo ruho i lokacija Dana hrvatskog filma

Na konferenciji za medije danas su predstavljeni novi koncept te nova lokacija 33. Dana hrvatskog filma, koji je Zagreb zamijenio Karlovcem.

Prvi!

Portal Dokumentarni.net je u sklopu projekta "Dokunet Video", na svom YouTube kanalu objavio svoj prvi, povijesni podcast.

“Bol” Ivana Faktora do Posebnog priznanja 70. Oberhausena, “Između revolucija” naj-rumunjski dokumentarni film

Hrvatski dokumentarni filmovi i pripadajući autori došli su do nekoliko zapaženih europskih filmskih nagrada i priznanja.

“Kada dođu svinje” Biljane Tutorov na Al Jazeeri Balkans

Na program Al Jazeere Balkans dolazi i dokumentarni film "Kada dođu svinje" (2017) srpske autorice Biljane Tutorov.