PočetnaNajaveDokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

|

Povodom početka hrvatske kinodistribucije “Beskonačnog sjećanja” / “The Eternal Memory” / “La memoria infinita” Maite Alberdi, čileanskog kandidata za Oscara, u Dokukinu KIC u petak, 16. veljače počinje novi ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava”. Selekcija se sastoji od zapaženih dokumentarnih, ali i igranih ostvarenja koji se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u toj zemlji, kao i mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Ciklus istražuje zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak borba za sjećanje ima kako na čovjeka tako i na cijelu državu.

Ciklus počinje u petak (16.2. u 20.30 sati) uz film “Nostalgija za svjetlom” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010), dobitnika Europske filmske nagrade u dokumentarnoj kategoriji, koju potpisuje nagrađivani dokumentarist Patricio Guzmán. Filmu u kojem jedni tragaju za zvijezdama, a drugi za ostacima svojih voljenih.

Ciklus se nastavlja u subotu (17.2. u 21 sat) s igranim filmom i redateljskim debijem velikog čileanskog redatelja Raúla Ruiza, “Tri tužna tigra” / “Three Sad Tigers” / “Tres tristes tigres” (1968) – noćnom i alkoholom natopljenom odisejom kroz podzemlje Santiaga 1960-ih, koja je svojedobno osvojila Zlatnog leoparda u Locarnu.

U nedjelju (18.2. u 20.30 sati) je na rasporedu esejistički film ceste Karin Cuyul, “Priča o mojem imenu” / “Story of My Name” / “Historia de mi nombre” (2019). Film nagrađen Posebnim priznanjem na prestižnom festivalu u Rotterdamu, razvija narativ o mladoj ženi koju je Pinochetova tajna policija ispitivala i mučila na javnoj televiziji pri samom kraju četvrtstoljetnog političkog terora, te njezinoj imenjakinji, redateljici koja se daje u potragu za vlastitom prošlosti.

Program sljedećeg vikenda

Ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava” nastavlja se sljedećeg vikenda, i to projekcijom igranog filma “Prekasno za umrijeti mlad” / “Too Late to Die Young” / “Tarde para morir joven” (2018), pobjednika Locarna i dobitnika Zlatnog leoparda za režiju redateljice Dominge Sotomayor. Ljeto je 1990. godine u Čileu. Obitelji koje žive u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet daleko od urbanih ekscesa, pokušavajući u punini iskoristiti novu slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature. Film je na rasporedu u nedjelju, 25. veljače u 20.30 sati.

Prvi dan ožujka od 19 sati u Dokukino KIC donosi još jedno ostvarenje legendarnog Patricija Guzmána – “Salvador Allende” (2004) u kojem portretira Allendea kao utemeljitelja Čileanske socijalističke partije, uvjerenog marksista, ali prije svega humanista, gospodina koji se opirao prljavoj politici. Guzmán se služi rijetkim arhivskim snimkama, obiteljskim fotografijama te intervjuima s Allendeovim prijateljima, kolegama, kao i militantima UP-a, radnicima, novinarima…

Ciklus se zatvara u subotu, 2. ožujka, uz film “Čileanska zgrada” / “The Chilean Building” / “El edificio de los Chilenos” (2010), koji donosi priču o Čileancima koji su se krajem 1970-ih vratili iz egzila u Europi kako bi pomogli svojim drugovima u borbi protiv Pinochetove diktature, a redateljica Macarena Aguiló priča osobnu priču koja se odigrala u pozadini te povijesti. Film je na rasporedu u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.