PočetnaNajaveDokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

|

Povodom početka hrvatske kinodistribucije “Beskonačnog sjećanja” / “The Eternal Memory” / “La memoria infinita” Maite Alberdi, čileanskog kandidata za Oscara, u Dokukinu KIC u petak, 16. veljače počinje novi ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava”. Selekcija se sastoji od zapaženih dokumentarnih, ali i igranih ostvarenja koji se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u toj zemlji, kao i mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Ciklus istražuje zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak borba za sjećanje ima kako na čovjeka tako i na cijelu državu.

Ciklus počinje u petak (16.2. u 20.30 sati) uz film “Nostalgija za svjetlom” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010), dobitnika Europske filmske nagrade u dokumentarnoj kategoriji, koju potpisuje nagrađivani dokumentarist Patricio Guzmán. Filmu u kojem jedni tragaju za zvijezdama, a drugi za ostacima svojih voljenih.

Ciklus se nastavlja u subotu (17.2. u 21 sat) s igranim filmom i redateljskim debijem velikog čileanskog redatelja Raúla Ruiza, “Tri tužna tigra” / “Three Sad Tigers” / “Tres tristes tigres” (1968) – noćnom i alkoholom natopljenom odisejom kroz podzemlje Santiaga 1960-ih, koja je svojedobno osvojila Zlatnog leoparda u Locarnu.

U nedjelju (18.2. u 20.30 sati) je na rasporedu esejistički film ceste Karin Cuyul, “Priča o mojem imenu” / “Story of My Name” / “Historia de mi nombre” (2019). Film nagrađen Posebnim priznanjem na prestižnom festivalu u Rotterdamu, razvija narativ o mladoj ženi koju je Pinochetova tajna policija ispitivala i mučila na javnoj televiziji pri samom kraju četvrtstoljetnog političkog terora, te njezinoj imenjakinji, redateljici koja se daje u potragu za vlastitom prošlosti.

Program sljedećeg vikenda

Ciklus “Čile – Filmom protiv zaborava” nastavlja se sljedećeg vikenda, i to projekcijom igranog filma “Prekasno za umrijeti mlad” / “Too Late to Die Young” / “Tarde para morir joven” (2018), pobjednika Locarna i dobitnika Zlatnog leoparda za režiju redateljice Dominge Sotomayor. Ljeto je 1990. godine u Čileu. Obitelji koje žive u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet daleko od urbanih ekscesa, pokušavajući u punini iskoristiti novu slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature. Film je na rasporedu u nedjelju, 25. veljače u 20.30 sati.

Prvi dan ožujka od 19 sati u Dokukino KIC donosi još jedno ostvarenje legendarnog Patricija Guzmána – “Salvador Allende” (2004) u kojem portretira Allendea kao utemeljitelja Čileanske socijalističke partije, uvjerenog marksista, ali prije svega humanista, gospodina koji se opirao prljavoj politici. Guzmán se služi rijetkim arhivskim snimkama, obiteljskim fotografijama te intervjuima s Allendeovim prijateljima, kolegama, kao i militantima UP-a, radnicima, novinarima…

Ciklus se zatvara u subotu, 2. ožujka, uz film “Čileanska zgrada” / “The Chilean Building” / “El edificio de los Chilenos” (2010), koji donosi priču o Čileancima koji su se krajem 1970-ih vratili iz egzila u Europi kako bi pomogli svojim drugovima u borbi protiv Pinochetove diktature, a redateljica Macarena Aguiló priča osobnu priču koja se odigrala u pozadini te povijesti. Film je na rasporedu u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.