PočetnaNajave"Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari" na programu Al Jazeere Balkans

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

|

Na program Al Jazeere Balkans danas (utorak, 27.2. u 17.05 i reprizno u 23.05 sati) dolazi dokumentarni film “Dolazak proljeća u Buču” / “When Spring Came to Bucha” (2022) ukrajinsko-njemačkog redateljskog tandema Mila TešajevaMarcus Lenz. Dokumentarac prikazuje događaje netom nakon povlačenja ruskih snaga iz Buče u ožujku 2022.; u Hrvatskoj je prikazan na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, a na također prošlogodišnjem AJB DOC-u odnio je nagradu za najbolji festivalski film. “Dolazak proljeća u Buču” bit će moguće reprizno pogledati i tijekom tjedna na programu Al Jazeere Balkans.

U subotu (2.3. od 19.05 i 21 sat) će u dva dijela biti prikazan i dokumentarac “Sarajevo Safari” (2022) slovenskog autora Mirana Zupaniča, prikazan na pretprošlom AJB DOC-u. U njemu se autor osvrće na nepoznatu i mračnu tajnu za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine, kada su imućni stranci plaćali za priliku da pucaju na stanovnike ovog opkoljenog grada.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.