PočetnaVijesti96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

|

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar, koju je pak po četvrti put vodio Jimmy Kimmel. Kao i uvijek, koncentrirat ćemo se na dvije dokumentarne konkurencije, u kojima – prije svega u glavnoj, dugometražnoj – nije bilo prevelikih iznenađenja.

Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film očekivano je osvojio “20 dana u Mariupolju” / “20 Days in Mariupol” / “20 dniv u Mariupoli” (2023) ukrajinskog redatelja i novinara Mstislava Černova. Uzevši u obzir već nekoliko ranijih nagrada (Sundance, BAFTA, Cinema Eye Honors…), aktualnost teme rata u Ukrajini i sasvim objektivnu kvalitetu samog ostvarenja, Akademijin izbor nikoga pretjerano nije iznenadio. Treba dodati i važan podatak da je ovo Ukrajini prvi Oscar u njenoj povijesti, dok je film hrvatsku premijeru ostvario u sklopu ovogodišnjeg Festivala tolerancije.

“Vjerojatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći da bi volio da nikada nije snimio (ovaj) film. Da mogu, zamijenio bih ovo [Oscara] za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu i naše gradove. Volio bih da ovo mogu zamijeniti za to da Rusi ne ubiju deset tisuća mojih ukrajinskih sunarodnjaka”, rekao je prilikom dodjele Černov.

Ovogodišnjeg Oscara u kratkometražnoj dokumentarnoj konkurenciji osvojio je film “The Barber of Little Rock” (2023) američkih autora Johna Hoffmana i Christine Turner. Dokumentarac donosi priču o o afroameričkom vlasniku brijačnice Arlu Washingtonu, koji svojim sugrađanima u okviru neprofitne organizacije pruža i ekonomsku ruku spasa u vidu mikro-kredita.

Sve pobjednike provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.