PočetnaVijesti96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

|

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar, koju je pak po četvrti put vodio Jimmy Kimmel. Kao i uvijek, koncentrirat ćemo se na dvije dokumentarne konkurencije, u kojima – prije svega u glavnoj, dugometražnoj – nije bilo prevelikih iznenađenja.

Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film očekivano je osvojio “20 dana u Mariupolju” / “20 Days in Mariupol” / “20 dniv u Mariupoli” (2023) ukrajinskog redatelja i novinara Mstislava Černova. Uzevši u obzir već nekoliko ranijih nagrada (Sundance, BAFTA, Cinema Eye Honors…), aktualnost teme rata u Ukrajini i sasvim objektivnu kvalitetu samog ostvarenja, Akademijin izbor nikoga pretjerano nije iznenadio. Treba dodati i važan podatak da je ovo Ukrajini prvi Oscar u njenoj povijesti, dok je film hrvatsku premijeru ostvario u sklopu ovogodišnjeg Festivala tolerancije.

“Vjerojatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći da bi volio da nikada nije snimio (ovaj) film. Da mogu, zamijenio bih ovo [Oscara] za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu i naše gradove. Volio bih da ovo mogu zamijeniti za to da Rusi ne ubiju deset tisuća mojih ukrajinskih sunarodnjaka”, rekao je prilikom dodjele Černov.

Ovogodišnjeg Oscara u kratkometražnoj dokumentarnoj konkurenciji osvojio je film “The Barber of Little Rock” (2023) američkih autora Johna Hoffmana i Christine Turner. Dokumentarac donosi priču o o afroameričkom vlasniku brijačnice Arlu Washingtonu, koji svojim sugrađanima u okviru neprofitne organizacije pruža i ekonomsku ruku spasa u vidu mikro-kredita.

Sve pobjednike provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.