PočetnaVijesti"Valerija" Sare Jurinčić kandidat za Europsku filmsku nagradu

“Valerija” Sare Jurinčić kandidat za Europsku filmsku nagradu

|

Od 10. do 17. listopada u Španjolskoj se održavao 65. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Bilbau – ZINEBI. Riječ je o jedinom španjolskom doku-festivalu A kategorije, čiji pobjednici automatski stječu pravo kvalifikacije, točnije službeno (pred)nominacijsko razmatranje za nagrade Oscar, BAFTA-u, španjolsku Goyu te Europsku filmsku nagradu. Hoće li ili neće osvojiti iste, odnosno ugrabiti nominacije, ovisi, naravno, o žirijima/članovima istih nagrada/udruženja, ali već je i sam ulazak u uži krug iznimna stvar za pripadajuće autore i producente.

Podsjetimo, ZINEBI je prošle godine bio sretan za našu redateljicu Karlu Crnčević, čije je “Divlje cvijeće” / “Wild Flowers” (Elias Querejeta Zine Eskola, 2022.) došlo do Velike nagrade za najbolji baskijski film. Ove je, pak, hrvatska dokumentaristika dobila još jedno priznanje. Naime, kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film “Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić odabran je od strane žirija 65. ZINEBI-ja kao službeni kandidat za Europsku filmsku nagradu 2024. godine u kategoriji kratkometražnog filma (European Film Awards 2024 Short Film Candidate).

Kandidate u ovoj, EFA-inoj kratkometražnoj kategoriji, biraju stručni žiriji 29 različitih europskih festivala. Potom će isti festivali listu skratiti na dvanaest, a potom i na konačnih pet nominiranih naslova. Članovi Europske filmske akademije zatim će odlučivati o pobjedniku između kvinteta odabranih filmova.

“EFA-ina nominacija ide filmu koji brodom odlazi u podzemni svijet kako bi spojio žive i mrtve, trenutak i vječnost. Kroz nekonvencionalne vizualne elemente i oniričku poetiku, naglašava ritual koji drži zaborav daleko od praiskonskog sjećanja, omogućujući protagonistima i gledateljima ponovno povezivanje sa svojim korijenima i srži ljudskosti”, obznanio je žiri (Florian Fernandez, Haruka Hama, Mariana Hristova, Estibaliz Urresola i Alberto Vázquez) baskijskog festivala.

“Valerija” je svjetsku premijeru doživjela na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Sheffield DocFest, osvojila je “Srce Sarajeva” za najbolji kratkometražni dokumentarac na Sarajevo Film Festivalu, a prikazana je i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. Scenarij i režiju potpisuje Sara Jurinčić, fotografiju Ivan Slipčević, a montažu Tomislav Stojanović. Producentice su Sara Jurinčić i Vanja Jambrović.

Kompletan spisak nagrađenih sa 65. ZINEBI-ja pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.